Paylaş
Bunun başlıca nedeni bazı virüslerin özellikle sıcak günlerde üremek için daha iyi bir ortam bulmasıdır. Yolculuklar, yaz meyvelerinin içerikleri, çok daha fazla tüketilmeye başlanan dondurmaların korunma şekilleri de diğer önemli sebeplerdir.
Öncelikle yaşam konforunu bozması, şiddeti ve sıklığı artınca su ve tuz kaybına yol açması, halsizlik, bitkinlik, çarpıntı, giderek baygınlık hissi, bilinç bulanıklığı ve önlem alınmazsa bayılma, bilinç kapanması ve komaya kadar uzanan sorunlara neden olması ishali önemsememizi gerektirir.
İshalde yediklerimiz ve içtiklerimiz bağırsaktan çok hızlı bir şekilde, suyu çekilmeden geçer. Bazen ateş, karın ağrıları, kramplar, bulantı, hatta kusma da görülebilir. Bu gibi durumlarda dışkının incelenmesi, bakteri ve parazit-parazit yumurtası, iltihap hücrelerinin olup olmadığına bakılması, varsa antibiyotik kullanılması gerekebilir.
ATEŞ VE KRAMPLARA DİKKAT
Uzun süren, şiddetli sıvı kaybına neden olan, ateş yapan ve en önemlisi kanlı dışkının görüldüğü ishal, ciddiye alınmalı ve mutlaka hemen bir doktora başvurulmalıdır. İshal normalde tehlike oluşturmadığı halde, bu belirtilerle birlikte meydana geldiğinde daha ciddi bir
sağlık sorununa işaret ediyor olabilir.
ÜÇ GÜNLÜK DİYET PLANI
Bayram yükünü atması için bedeninize yardımcı olacağını düşündüğümüz üç günlük bir beslenme planımız var. Hafta sonuna denk gelmesi uygulamayı kolaylaştıracağı gibi aktivite olasılığını artırarak sonucun daha da memnuniyet verici olmasını sağlayabilir.
1.GÜN
KAHVALTI
2 ince dilim esmer ekmek arasında dil peyniri, maydanoz ve kırımızı çarliston biber ile hazırlanmış sandviç 1 adet haşlanmış yumurta
ÖĞLE YEMEĞİ
Çoban salata
120-150 g ızgara köfte 3-4 çorba kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği Tam buğday ekmeği (kadınlar için 1 ince dilim, erkekler için 2 ince dilim)
ARA ÖĞÜN
Taze meyve (kadınlar için 1 porsiyon, erkekler için 2 porsiyon) + 1 kutu probiyotik yoğurt (Şeftaliyi dilimleyerek yoğurdunuza katın, üzerine tarçın serperek buzdolabında bekletin).
AKŞAM YEMEĞİ
Yeşil salata
Sebzeli bulgur pilavı (kadınlar için 4 çorba kaşığı, erkekler için 6 çorba kaşığı)
*1 su bardağı ayran
ARA ÖĞÜN
10-15 adet badem veya fındık (tuzsuz)
Sebzeli bulgur pilavı tarifi
* 1 su bardağı bulgur
* 2 orta boy kuru soğan
* 2 çorba kaşığı sıvı yağ
* 2 dolmalık biber (yeşil), 2 adet dolmalık biber (kırmızı), 2 orta boy kabak, 2 orta boy domates
* 4 bardak su
* tuz, kırmızıbiber, karabiber
Tencereye sıvı yağı ilave edip soğanları pembeleştirin. Rende domatesi, küp küp doğranmış kabakları, kıyılmış yeşil ve kırmızıbiberi ekleyip; biraz karıştırıp, suyunu koyun.
Kaynayan karışıma daha sonra bulguru katın, harlı ateşte bir iki karıştırıp, orta ateşte pişmeye bırakın. Suyunu çekince, ateşin altını kapatıp demlenmeye bırakın.
Pilavınızın lezzetli olmasını istiyorsanız bulguru yıkamayın, sudan geçirmeyin.
Paylaş