Paylaş
Bu sağlık sorunundan ayakta uzun süre kalmak, tekrarlayan hamilelikler veya genetik miras sorumlu tutulur ama tatmin edici bir neden genellikle bulunamaz. Aslında genişlemiş toplardamarlar (varisler) genellikle herhangi bir soruna da yol açmaz.
Sorun daha çok estetik planda kalır. Bazılarında bacaklarda ağrı ve yanma gibi belirtiler ortaya çıkabilirse de bu durum seyrektir.
İleri dönemlerde varisli bölgede şişme, koyulaşma, egzamaya benzer değişimler ortaya çıkabilir. Bir süre sonra bu genişleme alanlarında pıhtılar birikir ve “varis paketleri” diye bilinen oluşumlar meydana gelir. Ağır durumlarda ayaklarda (özellikle ayak bileği çevresinde), içi dolu damar keseleri oluşabilir. Çok seyrek olarak da bu keseler bir travmayla yırtılıp kanayabilir ama bunlar nadir görülen durumlardır.
Kadınlarda daha sık görülüyor
Varis kadınlarda daha sık görülen bir sorundur. Tekrarlayan hamilelikler problemi ilerletmektedir. şişmanlığın da etkili bir faktör olabildiği biliniyor. Sorun basit bir fizik muayene ile tanımlanabilir. Varisi tedavi eden etkili bir ilaç yoktur. Gerektiğinde lazerden, cerrahi girişimlerden faydalanmak söz konusu olabilir.
Lenf ödemin tedavisi zordur
Lenf ödeme gelince... Lenfatik damarların tıkanması ya da bozulması özellikle ayaklarda ciddi şişmeye, estetik açısından önemli şekil bozukluklarına, hatta bazen yürüme zorluklarına yol açabiliyor. Lenf ödem teşhisi deneyimli bir doktor tarafından sadece fizik muayeneyle konabiliyor. Tedavisi oldukça uğraştırıcı ve çoğu zaman başarısız kalıyor. Bu konuda deneyimli kişilerin yapacağı lenfatik masajlar, egzersiz çalışmaları yararlı olabiliyor.
Cerrahi girişimlerden de faydalanmak mümkün ama fayda son derece sınırlı kalıyor. Lenf ödemli hastalarda lenfanjiyosarkom gibi tümörler, selülit, lenfanjit gibi komplikasyonlar sık görülüyor. Bu nedenle lenf ödemli birinin ortaya çıkabilecek ağrı, kızarma, ısı artışı gibi değişikliklerde en kısa zamanda tıbbi yardım alması gerekiyor. Lenf ödemli alanlarda mantar enfeksiyonlarının siğillerin ve cilt koyulaşmalarının daha sık görülebileceği de aklınızda olsun.
Varis ve lenf ödem sorunu özellikle son yıllarda biraz da hareketsiz yaşamın etkisiyle- daha sık görülmeye başlandı. Böyle bir sorununuza varsa mümkün olduğu kadar erken dönemde tedavi edilmenizde yarar var.
Türk erkekleri erken mi ölüyor
Yalnız bizde değil, bütün dünyada erkekler erken ölüyor. Bu durumun başlıca nedenleri olarak da daha çok alkol, sigara kullanmaları, trafik ve iş kazalarına daha sık maruz kalmaları, cinsel ilişkide korunmaya önem vermemeleri, sağlık kontrollerini yaptırmamaları, stres ve benzeri problemleri daha yoğun yaşamaları, beslenme yanlışları gibi olumsuzluklarla daha çok baş başa kalmaları, yapısal olarak kolesterol yüksekliği dâhil damar sertliğine yol açan süreçlere daha fazla eğilimli olmaları gösteriliyor.
Bana sorarsanız temelde erkeklerin kendilerine bakma konusunda yetersiz kalmaları yatıyor. Erkeklerin hayatı ve hayatlarını yönetme konusunda kadınlara oranla daha az beceri sahibi oldukları düşüncesindeyim.
Kısacası erkek ömrünün kısalığı sadece Türk erkeğini ilgilendiren bir sorun değil.
Sivilce izlerinin sebebi nedir
Sivilce çok yaygın bir problemdir. Bazı kişilerde sivilce izleri zamanla geçer. Ancak bazılarında yaşam boyu kalıcı olabilir. Sivilce sonrasında kalan kırmızı ve kahverengi lekeler genellikle 6 ay-1 yıl içinde geriler. Bir yıl sonrasında devam eden kırmızı izleri, kalıcı iz olarak değerlendirmek gerekir. Sivilce izleri, sadece sivilcelerin sıkılması ve oynanması ile oluşmaz. Derin sivilceler sıkılmasa bile deri altını tahrip ederek dokuyu hasarlar. Ömür boyu süren deriden çökük, çukur şeklinde izlere sebep olabilir. Uygun şekilde tedavi edilmeyen sivilcelerde iz kalma olasılığı artar. Tedavi edilmeyen sivilcelerde, tedavisiz süre uzadıkça iz riski daha fazlalaşır. Kalıcı sivilce izlerinin olmaması için, sivilce oluşmasını engellemek gerekir. Üstelik sivilce tedavisi sivilce izlerini tedavi etmekten çok daha kolaydır.
DERMATOLOG DR. GÜNEŞ ERTÜRK
Folik asit tayini ne zaman gerekli
Eğer uzun süre yüksek dozda alkol kullanan biriyseniz, ciddi düzeyde bir gıda reddi sorununuz varsa, diyaliz tedavisi yapılan biriyseniz, uzun süredir epilepsi-sara ilacı, doğum kontrol hapı kullanıyorsanız folik asit eksikliği ile karşılaşma olasılığınız mümkündür. Folik asit eksikliğinin kalp damar hastalığı riskini arttırabildiğini ve kanser tuzağına yakalanmayı kolaylaştırabildiğini gösteren bulgular da var.
Paylaş