Paylaş
BALIK-CEVİZ, KIRMIZI-SİYAH MEYVELER
Balık ve ceviz beyin dostu besinlerin ilk sırasında yer alıyor. Bu ikiliye keten tohumunu, çörek otu ve susamı da eklemek lazım. Bu besinlerin tamamı güçlü birer omega-3 deposu. Beyin dostu diğer besinler arasında böğürtlen grubu da var. Böğürtlen, yaban mersini, çilek bunların en önemlileri. Ortak özellikleriyse antioksidanlardan, antosiyaninlerden zengin olmaları. Antosiyaninler belleği koruyan, beyin hücrelerinin gücünü, kuvvetini arttıran güçlü, doğal pas gidericiler ya da paslanma önleyiciler olarak biliniyor. Bu gruba böğürtlen dışı sayılsalar da kızılcık, kiraz, vişne, siyah üzüm, karadut gibi antosiyanin zengini diğer meyveleri de ekleyebiliriz. Üzüm çekirdeğiyse özellikle resveratrolden zengin olması nedeniyle beyne ilaç gibi geliyor! Bunların yanı sıra nar, pancar, kara havuç, karaturp gibi pembe, kırmızı, mor ya da siyah renkli meyve ve sebzelerin hepsi unutkanlığı önleyecek besinler.
BUNLAR DA ÖNEMLİ
Beyninizi ‘iyi beslenerek’ korumak istiyorsanız hipoglisemi yapan yiyeceklerden uzak durmaya, uzun süre aç kalmamaya, sık sık kilo alıp vermemeye, vücudunuzu ağır detoks programlarıyla, diyetlerle silkelememeye özen gösterin. Makul miktarda kahvenin, ölçülü miktarda çikolatanın (bitter olmak şartıyla) faydalı olabileceği de aklınızda olsun.
ET, ÇAY VE ZERDEÇAL
Zengin demir ve B 12 içeriği nedeniyle kırmızı etten de faydalanmanızı öneririm. Haftada iki kez 80-120 mg civarında kırmızı et yemek beyninizi demir ve B 12 eksikliğinden korumada faydalı olacaktır. Yeşil ve siyah çayın özellikle algılama bozukluklarını önlemede faydalı olabileceğini gösteren bulgular nedeniyle bunama ve Alzheimer hastalığı sorunu olanlarda çayın öncelikle tercih edilebilecek bir içecek olduğunu düşünüyorum. Baharatlara gelince… Tarçın ve zerdeçal ön sıralarda yer almalı. Her gün yiyeceklerinize ilave edeceğiniz 1-2 çay kaşığı tarçın ve zerdeçalın sağlayacağı birçok yarar yanında belleğe de destek olacakları akılda tutulmalı.
Doğru sanılan 5 yanlış
1. Omega-3 destekleri şişmanlatır: YANLIŞ! Omega-3 yağlarını içeren kapsüllerin şişmanlatmak bir yana zayıflamaya destek olduğunu gösteren sayısız çalışma var. Kapsüllerin ortalama kalori değerleri iri bir zeytininkine eşit ve sadece 10 kalori!
2. B12 vitamini kilo aldırır: YANLIŞ! Kilo aldırma riskinin aksine kilo vermeyi destekliyor. Özellikle Amerika’da birçok zayıflama merkezi kilo programlarında enjeksiyon şeklinde uyguladıkları ‘B12 şutlarından’ faydalanıyor.
3. Demir hapları iştah açar: YANLIŞ! Demir hapları, şurupları, iğnelerinin böyle bir yan etkisi yok.
4. Zeytinyağı kilo aldırmaz: YANLIŞ! Faydalı da olsa çok fazla tüketildiğinde zeytinyağı da kilo aldırıyor, hatta sağlığınıza zarar bile verebiliyor. Unutulmamalı ki zeytinyağının da 100 gramında 73 gram tekli doymamış, 11 gram çoklu doymamış, 14 gram da doymuş yağ bulunuyor ve bir yemek kaşığı tereyağı da tıpkı diğer bitkisel yağlara eşit miktarda 120 kalori içeriyor.
5. Ara öğün zayıflatır: YANLIŞ! Özellikle insülin direnci olanlarda eğer ciddi bir hipoglisemi eğilimi yoksa sık aralıklarla yiyecek tüketmek pankreastan insülin salgılanmasını tahrik ederek insülin direncini şiddetlendirebiliyor. Aslında prensip olarak eğer sık acıkan biri değilseniz, hele hele kilo sorununuz yoksa günde sadece üç ana öğünle besleniniz.
Paylaş