Paylaş
Hem de telaş ve endişe içinde. Nedir bu tiroit nodülleri? Hangileri, ne zaman tehlikelidir? Hemen hemen her 10 kadından birisi hayatının herhangi bir bölümünde tiroit bezi hastalığına yakalanır. Tiroit bezi hastalıkları içerisinde en sık görülenlerinden biri ise tiroit nodülleridir.
Nodülleri genellikle hastalar keşfeder ve boyunlarının ön kısmında hissettikleri bir şişlik nedeniyle doktorlarına müracaat ederler.
Tiroit nodülü yıllar içerisinde çok yavaş büyüyebilir. Bazı nodüller ise aniden oluşur ve neredeyse bir gecede rahatsız edici boyutlara ulaşabilir.
DOKTORA GİDİNCE...
Doktorunuz tiroit nodülünü teşhis edebilmek için sizi dikkatlice muayene edecek, bu muayene esnasında nodülünüzün sert ya da yumuşak, hareketli veya sabit pozisyonda olup olmadığını, büyüklüğünü, yerini ve sayısını belirleyecektir.
Sizden sesinizde bozukluk, kısıklık veya çatallanma gibi yakınmalarınızın olup olmadığını, ailenizde tiroit hastalığı hikâyesinin bulunup bulunmadığını, yakın bir zamanda boyun ve baş röntgeni çektirip çektirmediğinizi, kilo kaybı, çarpıntı, sinirlilik, ellerinizde titreme ve terleme gibi yakınmalarınızın bulunup bulunmadığını öğrenmek isteyecektir.
Daha sonra bu nodülün zararsız ya da kötü huylu hücrelerden oluşmuş hücre topluluğu veya sıvı dolu bir kist olup olmadığını öğrenmek için bazı incelemelere gerek duyacaktır. Bu incelemelerle nodüllerinizi tiroit hormonu üretme yeteneklerini, sayı, büyüklük ve yerlerini kesinleştirecektir.
HANGİ TESTLER YAPILIYOR?
Tiroit nodüllerinin değerlendirilmesinde kullanılan testler T3, T4 ve TSH hormonlarının kan seviyelerinin ölçülmesi, ultrasonografik yöntemle bezin incelenmesi ve radyoaktif iyot kullanılarak tiroidinizin radyonükleer fotoğrafının alınmasıdır.
Doktorunuz çoğu kez kesin tanı koyabilmek için “iğne aspirasyonu yöntemi” kullanarak tiroit biyopsisi yapmak isteyecektir. Biyopsi kesin sonuç veren bir yöntemdir. Biyopsiyle alınan dokunun ya da sıvının uzman hücre patolojistleri tarafından incelenmesi kanser kuşkusunu giderecektir.
Tedavi zor değil!
ÖNEMLİ
Tiroit nodülü eğer malign (kötü huylu) bir hastalık kuşkusunu gösteriyorsa, tedavi yöntemi sadece cerrahî yaklaşım olmalıdır. İyi huylu nodüllerin nasıl izleneceğine doktorunuz karar verecektir.
Nodüller tedavi edilmeden sadece izlenebilir veya sentetik T4 (levotiroksin sodyum) kullanılarak küçültülebilir.
Eğer kontrolsüz ve aşırı miktarda tiroit hormonu üreten bir nodül belirlenmişse, nodül ya cerrahî olarak çıkarılır ya da radyoaktif iyotla fonksiyonu sonlandırılır.
Biyopsiyle tiroit kanseri tanısı kesin olarak konulduğunda ise sadece nodül değil, bezin tamamı cerrahî olarak çıkarılacaktır.
Korkmayın...
BANA GÖRE
Tiroit nodülleri oldukça sık görülen bir sağlık sorunudur. Toplumun ortalama yüzde 5-10’unda hayatlarının herhangi bir döneminde tiroit nodülünün gelişmesi mümkündür. Tiroit nodülüne sahip olma olasılığının bu kadar yüksek bulunması sizi ürkütmesin. Bu nodüllerin sadece çok küçük bir kısmı kötü huyludur.
Özellikle yaşlı hastalarda boyun ana damarı olan karotisin ultrasonografik tetkiki yapılırken herhangi bir belirti göstermeyen tiroit nodülüyle karşılaşılması olasılığı yüksektir. Bu nodüllerden kanser şüphesi indeksi çok düşüktür.
Eğer ultrasonografik inceleme doktorunuzda olumsuz çağrışımlar yapmışsa, size ultrason eşliğinde ince iğne biyopsisi önerecektir. Eğer nodül tespit edildiğinde gebelik döneminde bir kadınsanız, radyonükleer görüntüleme dışında kalan incelemelerin (ultrasonografi ve biyopsi) yapılabileceğini bilmelisiniz. Tiroit nodülü çocuklarda daha seyrektir. Ama maalesef erişkinlerden daha yüksek bir olasılıkla kötü huyludur. Bu nedenle tiroit nodülü saptanan çocuklarda ince iğne aspirasyon biyopsisinin tanı koydurucu testinden yararlanmak gerekir.
Nodüllerin belirtileri
- Hipotiroidi veya hipertiroidi belirtileri (Yorgunluk, halsizlik, çarpıntı, kilo alma veya verme, aşırı üşüme veya terleme).
- Baskı belirtileri (Ses kısıklığı ve çatallanması, yutma güçlüğü).
- Boyunda ağrı ve rahatsızlık hissi.
Paylaş