Tekrarlanan hatalar

Kilo sorununun çözümü son derece basit ve anlaşılabilir bir formülden; “yediklerinizi azaltıp aktivitenizi artırmaktan” ve bir de “aynı hataları tekrarlamayı bırakmaktan” geçiyor.

Haberin Devamı

Çünkü çoğu fazla kilolu maalesef aynı hataları tekrarlayıp duruyor. Bugün size sık tekrarlanan bazı kilo yönetimi hatalarından beşini bir kez daha
hatırlatalım diye düşündük.

Eğer kilo sorununuzu çözmekte zorlanıyorsanız, “Su içsem yarıyor, metabolizmam yavaş çalışıyor, vücudum su topluyor” gibi bahaneleri bir kenara bırakın. Bırakın, çünkü araştırmalar kilo sorununun bir değil, birden çok nedeninin olduğunu, kimilerinin metabolik/hormonal, kimilerinin psikolojik sorunlar, kimilerinin yaşam şartlarındaki değişiklikler, yeni gelişen koşullara ayak uyduramamalar, kimilerinin de genetik dayatmalar nedeniyle kilo sorununu çözemediğini gösteriyor. Aslında çözüm son derece basit ve anlaşılabilir bir formülden; “yediklerinizi azaltıp aktivitenizi artırmaktan” ve bir de “aynı hataları tekrarlamayı bırakmaktan” geçiyor. Çünkü çoğu fazla kilolu maalesef aynı hataları tekrarlayıp duruyor. Bugün size sık tekrarlanan bazı kilo yönetimi hatalarından beşini bir kez daha hatırlatalım istedik. Umarız işinize yarar!

Haberin Devamı

YANLIŞ 1

YANLIŞ DiYET SAĞLIĞI BOZAR

Kaç kalori alırsanız alın, toplam günlük kalori gereksiniminizin yarısını karbonhidratlardan, yüzde 30 kadarını yağlardan, geri kalanını da proteinlerden sağlamanız gerekiyor. Yani karbonhidratlardan da (sebze, meyve, tahıl, bakliyat), yağlardan da (sıvı ve katı yağlar), proteinlerden de (süt ve et ürünleri) faydalanmak zorundasınız.
Ve ayrıca bu besin unsurlarını yukarıda belirttiğimiz oranlar civarında bedeninize mutlaka kazandırma mecburiyetindesiniz. Bunları da farklı besin unsurlarından temin etmeniz gerekiyor.
Eğer bunu yapmazsanız tek yönlü beslenme yanlışına düşüyorsunuz. Yani diyet yaparken dengeli beslenmeyi asla ihmal etmeyecek, sadece tabağınızı küçülteceksiniz.
Eğer fazla miktarda karbonhidrat (tatlılar, unlular, fırın işleri, kurabiyeler, kuru yemişler, şekerlemeler) ya da yağ ( zeytinyağlılar, kızartmalar, tereyağı) tüketiyorsanız bundan da mutlaka vazgeçeceksiniz.

YANLIŞ 2

AKUPUNKTUR, HiPNOZ, YAĞ ALDIRMA ETKiLi OLMAZ

Akupunktur yardımcı tedavi yöntemleri içinde en fazla ilgi göreni.
Bununla birlikte akupunkturla zayıflanabileceğini gösteren bilimsel olarak onaylanmış, uluslararası hakemli tıp dergilerinde yayınlanmış tıbbi çalışmalar yeterli değil.
Hipnoz için de aynı şey söz konusu. Bize göre ne akupunktur ne de hipnozun kilo kontrolüne doğrudan bir yararı var. Olsaydı, bu yöntemi uygulayanlar aynı zamanda elinize bir diyet listesi de sıkıştırmazlardı.
Yağ aldırmaya (liposuction) gelince… Bu yöntemin kilo vermek için kullanılması tıbbi bir yanlıştan ibarettir. Yağ aldırma yalnızca belirli bölgelerde birikmiş kozmetik çirkinliğe yol açtığı düşünülen az miktarda yağ toplantılarının ortadan kaldırılmasında faydalı olabilir.
LPG olarak bilinen yöntemin de bir zayıflama aracı olarak kullanılması fayda etmiyor. Radyo dalgalarıyla yağ kırmanın, kanı ozon gazıyla karşılaştırmanın veya kızıl ötesi ışınlarının altına yatmanın da yağ kaybı yapmadığını bilmekte fayda var.
Masaj işleminin masajı yaptıranı değil yapanı zayıflattığı söylenebilir.
Sırası gelmişken saunanın, plastik veya naylon eşofmanların, karna bacağa bağlanan kasları titreştiren elektrikli cihazların da hiçbir işe yaramadığını bir kenara not edin. Zayıflatıcı bantların, kremlerin de herhangi bir faydası ne yazık ki yok!

Haberin Devamı

YANLIŞ 3

AÇ KALARAK ZAYIFLANMAZ

Eskiden diyet yapmanın adı “perhiz”di. Daha sonra bu Farsça kelime unutulup yerine Fransızca bir sözcük kondu: “Rejim yapmak”. Rejim sorununun da ülke yönetimiyle ilgili bir konu olduğu anlaşılınca sözcük yerini “diyet”e bıraktı.
Diyet yapacağım diye sakın kendinize işkence yapmaya kalkmayın, kesinlikle aç kalmayın. Diyet yapmak aç gezmek demek değil. Siz aç kaldıkça metabolizmanız yavaşlıyor. Bir süre sonra durma noktasına varıyor.
Sonuçta gittikçe az yiyen ama hızla tembelleşen metabolizması nedeniyle sürekli kilo alan biri haline geliyorsunuz.
Kısacası bedeninizi sakın ola ki açlıkla terbiye etmeye kalkmayın.

YANLIŞ 4

Haberin Devamı

BÖLGESEL ZAYIFLAMA: TAM BiR PALAVRA!

Kilo vermeye başladığınızda vücudunuzun hangi bölgesindeki yağların eriyeceğine siz değil genleriniz karar veriyor. Siz hangi egzersizi yaparsanız yapın, hangi tip diyeti uygularsanız uygulayın ya da hangi besin desteğinden faydalanırsanız faydalanın vücut sizin değil, genlerinizin emirlerini dinliyor. (Genel olarak da kilo alırken nerelerde yağ birikmişse kilo verilirken de o bölgedeki yağlar kayboluyor.)
Eğer kilo sorununuz olmadan meydana gelen bazı bölgesel yağ birikimleriniz varsa, bunun en doğru yolu muhtemelen liposuction’dan faydalanmak olacaktır.
Bazı diyet kliniklerinin bölgesel zayıflama yaptığını ileri sürerek karnitinle karnı inceltme, CLA ile bacaklara şekil verme önerileri de sadece aldatmacadan ibarettir.

Haberin Devamı

YANLIŞ 5

HERKES AYNI DiYETi YAPAMAZ

Diyet kişiye özeldir. Yani 18 yaşındaki bir kızla 58 yaşındaki annesi aynı diyeti yapamaz.
Beslenme planları ve egzersiz programları yapılırken kişinin cinsiyeti, yaşı, işi, beslenme alışkanlıkları, ekonomik durumu, sosyal şartları dikkate alınır.
Programlar düzenlenirken o kişinin hastalıkları, sağlık riskleri, genetik hikâyeleri dikkate alınır. Kullandığı ilaçlara bile önem verilir. Gerekirse programlar buna göre yeniden şekillendirilir.
Şeker hastası birinin uygulaması gereken diyet ile hipertansiyonlu birinin yapması gereken diyet farklıdır.
İdrar söktürücü kullanan birinin yapacağı diyetin potasyum içeriği ile tansiyonlu bir hastanın yapacağı diyetin tuz içeriği aynı değildir.
Büyüme çağındaki bir çocuğa uygulanacak diyet planında kalori kısıtlamasından çok fazla kalori alımı önlenmeye, aktivite yükseltilmeye çalışılır. Yaşı 60’ı geçenlerde ayda 2 kilodan fazla kilo kaybı arzu edilmez.
Bu örnekleri daha da çoğaltmak mümkün!

Yazarın Tüm Yazıları