Şişman bir armut mu zayıf bir elma mı iyidir?

İster ‘armut’, ister ‘elma’ şişman olsun eğer sadece diyet yaparak kilo vermekte inat ederseniz kilolarınız sizi terk etmez, kaderiniz pek değişmez.

Kilo verdikten sonra da bir elma veya armut olarak kalırsınız. Sadece bir farkla! Zayıf bir elma veya zayıf bir armudu andıran bedeniniz vardır artık! Bu nedenle fazla kilolardan kurtulmak, yağlarınızı eritip gerçekten form tutmak istiyorsanız sadece diyetle yetinmemeli, programınıza mutlaka egzersizi de eklemelisiniz.

Kalorisi azaltılmış bir dengeli beslenme planını düzenli ve bilinçli bir egzersiz programı ile desteklerseniz, kilo vermenin ötesinde başka bazı kazanımlar da elde edersiniz:

Egzersizin kalp ve damar sağlığını iyileştirici, eklem, kas ve kemikleri güçlendirici, kolesterolü azaltıp, kan şekerini ve kan basıncını dengeleyici etkilerinden istifade edersiniz.

Kalp-damar sisteminiz ve akciğerlerinizin kapasitesini güçlendirir, iyileştirirsiniz.

Egzersizin sağladığı endorfin hormonu artışı ile kendinizi daha iyi, güçlü, formda, sağlıklı ve mutlu hissedersiniz.

Egzersizle kazandığınız yeni kas dokusu ile metabolizmanızı güçlendirir, daha kısa zamanda daha çok kalori tüketen bir beden makinesi haline gelirsiniz. Bir süre sonra istirahat ederken ve hatta uyurken bile kalori yakabilir, istirahat (dinlenme) metabolizma hızınızı yükseltebilirsiniz.

Kaslarınıza hoş bir şekil ve form verirsiniz.

SU TANKI DEĞİLSİNİZ

Aşırı kilolu veya şişmanlığın gelişimini bir su tankının dolup boşalmasına benzetenler hep yanılırlar. Tanka giren su, yiyeceklerle alınan kalorileri, tanktan çıkan su, egzersiz ve günlük aktivitelerle harcanan enerjiyi ifade eder. Tanka doldurulan suyun artması demek, daha fazla yemek tüketmektir. Aşağıdan boşaltılan suyun çoğaltılması ve tankın daha kolay boşaltılması ise daha yoğun egzersiz, daha çok bedensel aktivite demektir. Bu yaklaşım insanın ‘kişisel metabolik hızını’ dikkate almayan statik bir yaklaşımdır. Kalorileri oldukça faklı kullanan farklı birer metabolik makine olan insan vücudunu pek tarif etmez. Vücudunuz iç ve dış koşullara, hormonal metabolik durumlara, yaşa, cinse, genetik mirasa göre farklı çalışır. Vücudunuz kalorileri az ya da çok yakan kişiye özel bir makinedir.

BU FORMÜLÜ NOT ALIN

Egzersizle daha etkili yağ yakmak istiyorsanız şu formülden yararlanmayı deneyin:

Daha yoğun ve ağır değil, daha uzun süre ile ve daha sık egzersiz yapın.

Egzersiz sırasındaki kalp hızınızı dikkatle izleyin. Hedef kalp atım hızınızı tuturmaya bakın. Hedef kalp hızınızı bulmak için

220 - yaşınız = Max. kalp hızı X %65-85

formülünü kullanın. İlk günlerde maksimum kalp hızınızın yüzde 65’ini bulun yeter! Zamanla bu rakamı arttırmanız 70-80 aralığında tutmanız daha da etkili olacaktır. ‘Nabız ile izlenen egzersiz’ programını iyi uygularsanız, hedef kalp hızınızı, maksimum kalp hızınızı yüzde 70-75’inde tutabildiğiniz bir egzersizi 30-35 dakika sürdürebilirseniz, bedeninizi maksimal bir yağ yakma-kalori tüketme makinesi haline getirebilirsiniz. Bugün pazar. Boş vaktiniz var ve siz evde bugün ne yapacağım diye düşünüyorsunuz. Bu güzel ve güneşli tatil gününü egzersize başlamak için iyi bir başlangıç noktası yapmaya ne dersiniz?

REFLÜ SORUNUNUZ VARSA

Birkaç hafta önce yayınladığımız ‘Reflü sorunu olanlara beslenme tavsiyeleri’ notumuz büyük ilgi gördü. Listeyi biraz daha genişleterek yeniden veriyoruz.

YAPIN

Kilo verin. Düzenli beslenin. İyi çiğneyin, yavaş yiyin. Az ve sık yiyin. İlaçlarınızı düzenli kullanın. Düzenli spor yapın. Akşam yemeğinizi erken saate alın. Bitki ve meyve çayları deneyin. Kızartmalar, kremalar ve mayoneze ara verin. Sirkeli gıdalardan, kuruyemişlerden ve çikolatadan uzak kalın.

YAPMAYIN

Öğün atlamayın. Gece süt ve süt ürünü kullanmayın. Poğaça, simit, kurabiye, cips tüketmeyin. Sakız çiğnemeyin. Aspirin ve romatizma ilaçlarını doktorunuzla konuşmadan kullanmayın. Mentollü şekerler, şekerlemeler yemeyin. Fast- food ürünleri kullanmayın. Meyve sularını özellikle greyfurt, portakal ve domates suyunu fazla tüketmeyin. Asitli konsantre içecekleri tatlandırıcı eklenmiş diyet ürünleri içmeyin. Kolalı, gazlı içecekler kullanmayın. Alkol kullanmayın. Erik, çağla gibi ham meyveleri tüketmeyin. Sigara kullanmayın. Kahve içmeyin, çayı azaltın

NASIL YAŞIYORLAR?

İPEK ONGUN
(yazar)

63 yaşındayım. Boyum 1.64 m, kilom 60. Çok nadir kırmızı et yiyorum. Haftada 4-5 kez ya tavuk ya da balık yiyorum, yanında da mutlaka yeşil salata. Unlu mamül hiç yemiyorum. Şeker kullanmıyorum. Tuzu da azaltmaya çalışıyorum. Günde bir neskafe, bir çay, bir de Türk kahvesi içiyorum. Alkolü de sosyal ortamlarda alıyorum. Sigara ya da herhangi bir tütün ürünü kullanmıyorum. Her gün One-A-Day vitamin ve 1200 mg kalsiyum alıyorum. Günde 7 saat uyuyorum. Düzenli bir spor yapmıyorum. Vakit buldukça Mersin’in sahil yolunda yürüyüşe çıkıyorum. Genel olarak hayatımda stres olduğunu söyleyemem.

PROF. MÜFTÜOĞLU’NUN YORUMU

Bize yaşam biçimine yönelik notları yollayanlardan yana çok şanslı olduğumuz bir döneme geldik! Yoksa biz de bir süre sonra ‘sıfırcı hoca’ya dönecektik. İpek Ongun’un da tüm notları neredeyse ‘pekiyi’. Yaşamı, beslenme tarzı oldukça ölçülü ve sağlıklı. Biraz kahvesi fazla bir hayat gibi de olsa, diğer olumlu yönler bunu örtbas etmeye yeterli. Keşke düzenli bir fiziksel aktivite programı da uygulasa. Bir yanlış yaklaşımı hemen düzeltelim: Spor yapmaktan değil, daha çok aktif olmaktan, düzenli ve ılımlı egzersiz olaylarından bahsediyoruz. Bunun için de ek ekipmanlar, eşofmanlar, spor salonlarına bağımlı olmalar gerekmiyor. Rahat bir yürüyüş ayakkabısı yetiyor. Günde 35-40 dakikalık sıkı ve tempolu bir yürüyüş de yeterli. Sayın Ongun’a sağlıklı ve huzurlu bir yaşam diliyorum. Güzel kitapları için de okurları adına teşekkür ediyorum.
Yazarın Tüm Yazıları