Sigarayı bırakanlar neden kilo alıyor

Sigarayı bırakanların ortak bir sorunları var: Kilo almak! Ne iyi ki, bu sorunların hepsini aşmak mümkün olabiliyor. İşte sigara sonrası yaşanan kilo sorununun nedenleri...

METABOLİZMA YAVAŞLIYOR

İlk neden, sigarada bulunan nikotinin metabolizmayı hızlandırıcı etkisinden mahrum kalmaktır. Nikotin, sonu “in” ile biten pek çok kimyasal gibi (kafein ve başkaları) metabolizmayı hızlandırıcı bir etkiye sahiptir. Sigarayı bırakanlarda aynı kaloriyi almaya devam etseler bile bir süre sonra metabolizma yavaşlamakta, alınan kaloriler daha zor yakılmakta, dolayısıyla yağ bikrimi kolaylaşmaktadır.
Diğer bir nedenin de depresyon eğilimi veya depresyon olduğu düşünülüyor. Sigarayı bırakanlarda (özellikle kadınlarda) depresif eğilimler ortaya çıkabiliyor ve bu durum başta yeme atakları ve tatlı krizleri olmak üzere birçok yeme bozukluğuna davetiye çıkarıyor.

ATIŞTIRMALAR SIKLAŞIYOR

Araştırmalar, sigarayı bırakan kadınların atıştırma eğilimlerinin arttığını, un, nişasta ve şeker yüklü yiyeceklere ilgilerinin çoğaldığını gösteriyor. Sigarayı bıraktıktan sonra birden bire çikolata, kuruyemiş ya da pizza, börek, pilav tutkunu olan birçok kadın var.
Özetle, sigarayı bırakanlardan bazıları kilo sorunu nedeniyle üzülebiliyor ama hiç dert etmeyin. Biraz dikkatli olur ve özen gösterirseniz, bu sorunu da kolayca aşmanız mümkün.

Sigarasız hayatta kilo almamanın yolları

Her şeyden önce sigara gibi bir sağlık tehdidinden kurtulmuş olmanın mutluluk ve motivasyonundan etkilenmeyi kafanıza koymalısınız. Artık zehir dolu bir yaşamı geride bıraktınız. Kalbinize, akciğerlerinize işkence etmekten vazgeçtiniz.
Sağlığınız bundan sonra eskisine oranla çok ama çok daha iyi olacak. Daha az öksürüp aksıracak, daha az grip olacak, kanser, kalp-damar hastalığı, tıkayıcı akciğer hastalığı gibi sorunlardan uzak, mutlu ve güzel bir hayat süreceksiniz.
Başlangıçta karşılaşacağınız kilo sorununu aşabilmeniz için biraz kalori kısıtlamasına gitmeniz, kalori yoğunluğu yüksek yiyeceklerden uzak durmanız, acıkma ataklarınız varsa bunları sebze, meyve ya da diyet ürünleriyle geçiştirmeniz şart.
Diğer taraftan biraz daha hareketli bir hayat tarzı oluşturmanız gerekiyor. Düzenli egzersiz yapmak, hiç olmazsa günlük yürüyüşleri aksatmamak çok önemli. Bu seçimlerin size ayrıca daha önce paslanmış damarlarınızı ve bronşlarınızı temizleme bakımından da ciddi bir yarar sağlayacağını da unutmayın. Düzenli yürüyüş yapanlarda sigarayı bırakmaya bağlı yorgunluk, halsizlik, isteksizlik gibi depresif duyguların çok ama çok azaldığını da bir kenara not edin.
Sigarayı bırakmaya karar verdiniz ama kilo sorunuyla karşılaşmaktan korkuyorsanız, profesyonel bir destek almanızda da fayda olabilir. Garantili çözümler için beslenme uzmanı ve egzersiz danışmanlarından yardım istemenizde fayda olabilir.
Şunu hiçbir zaman unutmamalısınız; eğer sigarayı bırakmanızdan dolayı birkaç kilo alacaksanız, bu durumun hiç önemi yoktur.
Çünkü birkaç kilo fazlalığının yaratacağı sorunlar, sigara içmenizden kaynaklanan sorunların yanında “devede kulak” kalacaktır.

Gebelikte egzersizin fetüse faydaları

Yeni yapılan araştırmalarda, gebelik süresince düzenli egzersiz yapan kadınların fetüs gelişiminin hiç egzersiz yapmayanlara oranla daha iyi olduğu saptandı. Kansas Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, 20-35 yaş arası gebeleri iki gruba ayırarak, bir gruba haftada en az 3 kere 30 dakika orta seviyede aerobik egzersiz yaptırdı, bir grup gebe ise egzersiz yapmadı.
Bebeklerin anne karnındayken yaptıkları nefes alma hareketleri ve bununla bağlantılı kalp atış hızları incelendi. Sonuçta egzersiz yapan gebelerin fetüslerinin nefes alma eforları sırasında kalp atım hızlarının daha iyi olduğu gözlendi. Buna göre otonom sinir sistemlerinin daha iyi çalıştığı belirlendi.
Yazarın Tüm Yazıları