İyi yaşamak, keyifli, mutlu bir hayat sürmek herkesin arzusudur. Bu arzunun değişmez ve temel bileşeni "sağlık"tır.
Eğer sağlığınız yerinde değil ise sahip olduklarınızın hiçbir değeri yoktur. Ne var ki sağlığın bu önemli gücünü sağlıklı iken değil de hastalanınca fark ederiz. İşler yolunda giderken onu çoğu kez "İnceldiği yerden kopsun"lara, "Acı patlıcanı kırağı çalmaz"lara yani kısacası "Bana bir şey olmaz"lar ya da "Hele bir bekleyelim, günümüzü gün edelim, gereğine sonrasında bakarız"lara emanet ederiz. İşin ilginci bir taraftan bu aymazlıkları yaparken diğer taraftan birbirimize "sağlıklı günler" dilemeye, "sağlıklı ilişkiler" kurmaya, "sağlıklı yiyecek ve içecekler"le beslenmeye, "sağlıklı bir hava" solumaya, "sağlıklı giyecekler" giymeye kısacası hayatımızı sağlığımıza emanet etmeye de devam ederiz. İşte bu nedenle çoğumuzun sağlığı gerçekten de "Allah’a emanettir".
Sağlığımıza ilişkin bilgi noksanlığımızın başımıza çok ciddi sorunlar açabileceğinin farkında bile değiliz. Sağlığımızı korumanın en önemli yolunun sağlık bilincimizi geliştirmekten geçtiğini yeteri kadar bilmiyoruz.
Sağlığınız en değerli hazinenizdir. Elinizde okuduğunuz gazeteyi tutmanız, onun yapraklarını çevirecek komutu beyninizden parmaklarınıza sorunsuz ve kolayca ulaştırmanız, yudumladığınız sabah kahvesinin kokusunu almanız, sayfada göz gezdirirken öğrenme, okuma ve anlamada herhangi bir problem yaşamamanız sinir, kas, kemik, eklem, göz, kulak gibi organlarınıza yerleşmiş binlerce yetenekli hücrenin ortak çalışmasıyla gerçekleştirilir. Bu işbirliğinin mükemmel bir şekilde sürdürülmesi öncelikle size bağlıdır. Eğer beden ve ruh sağlığınıza gereken dikkati gösterirseniz bu sistemler size sandığınızdan çok daha uzun bir süre, hiçbir sorun çıkarmadan hizmet vereceklerdir.
Bunun için yapacaklarınız ise sağlığınızı geliştirip güçlendirecek yeni alışkanlıklar edinmek ve onu tehlikeye atacak yanlışlardan vazgeçmekten ibarettir. Sağlığınızın kıymetini bilin. Onu kolay harcamayın. Bu en değerli hazinenizi geliştirmeye, güçlendirmeye ve korumaya bakın.
Ispanak önemli bir Lutein kaynağıdır
Lutein çok faydalı Beta Karoten’lerden biridir. Özellikle görmeyi desteklemesi ve göz sağlığını koruması nedeniyle önem kazanmıştır. Lutein’den zengin besinler arasında kabak ve ıspanak ilk sıralarda bulunuyor. Yeşil yapraklı diğer besinlerde de Lutein mevcuttur. Lutein’in diğer önemli bir kaynağı yaban mersinidir. Bu doğal kaynaklardan elde edilen Lutein’den zengin tabletler de hazır olarak satılıyor. Göz sağlığınızı korumakta bu desteklerden faydalanabilirsiniz, tabii ki göz hekiminize danışarak. n Diyetisyen Süheda İMAMOĞLU
Belleği güçlendiren destekler
Bellek kaybını önlemede veya geciktirmede kullanılan pek çok destek var. Bunlardan B vitaminleri, özellikle B12 ve B3 vitaminleri bellek zayıflamalarında oldukça faydalıdır. Folat, homosisteini yüksek olanlarda kullanılıyor. E vitaminine antioksidan etkisi nedeniyle güveniliyor. Fosfatidilserin ise sık kullanılan ama etkinliği konusunda tartışmalar olan bir destektir. Koenzim Q-10 da sık başvurulan güçlü bir antioksidandır. Bitkisel destekler arasında en çok kullanılanlar Ginkgo Biloba, Huperzine-A, Vinpocetine’dir. Bu desteklerden etkinliğine en çok güvenileni Ginkgo Biloba’dır.
Bellek problemlerinden yakınıyorsanız bu desteklerden faydalanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Kullandığınız ilaçları bırakmayın, değiştirmeyin. Bu desteklerin size fayda sağlayabileceğini ancak en doğru kararı doktorunuzun vereceğini unutmayın.