Sağlıklı bir yaşam için formda kalmak yetmez, hayata sarılın

‘Günümüzde pek çok insan, nasıl daha uzun, daha sağlıklı, daha enerjik yaşayabileceğini ve sağlıklı kalabileceğini öğrenmek istiyor.

Ancak beslenme, egzersiz, stresten korunma, meditasyon, ilaçla tedavi veya ameliyatlar yeterli olmuyor. Hálá bir şey eksik: Hayattan haz almanın önemi!..’ Robert Ornstein ve David Sobel’in ortak ürenü ‘Healthy Pleasures’ adlı kitaptan alındı bu cümleler. Haklı, etkileyici ve yol gösterici oldukları için.

SADECE formda kalma ve sağlıklı olmaya değil, neşeli ve eğlenceli bir hayata odaklanın. Hayatınıza sağlık ile birlikte mutluluk, yaşama sevinci de katın. Hastalanmak her zaman mümkündür. Sağlık, öyle yüzde yüz kontrol altında tutabileceğiniz, riski azaltıp kendinizi güvenceye alabileceğiniz bir şey değildir. Farklı ve kontrol edemeyeceğiniz çok sayıda bileşeni var. Ve bunların önemlice bir kısmı, ne yazık ki sizin kontrolünüz de değil. Kısacası hastalanmanız, beklenmedik sağlık sorunları ile karşılaşmanız her zaman mümkün. Geleneksel kültürümüzün hastalıkları ‘sağlığın bir zekatı’ gibi görmesi de belki de bununla ilişkili!

KEYİFLİ ŞEYLER

Hayatınıza her fırsatta keyif katın. Yaşamın doğasında zaten var olan hazlardan uzaklaşmayın. Haz duygusunun kötü, hazza kapılmanın tehlikeli olduğuna pek inanmayın. Bir hastanın eline tutuşturulan diyete hüzünle bakarak söyledikleri beni çok etkilemiştir: ‘Hocam, iyi ve keyifli şeylerin ya kanunlarla, ya toplumsal sınırlamalar ya da tıbbi gerekçelerle yasaklandığını doğru galiba!..’

Haz duygusunun en az ilaçlar, diyetler, ameliyatlar kadar hastalıklardan koruyucu ve iyileştirici etkisi olduğunu düşünüyorum. Hayatın tatlarından dengeli ve ölçülü dozlarda ama mutlaka yararlanın. Gezmeye, dinlenmeye, dalga geçip gülmyede, kendinizi şımartıp ödüllendirmeye de hayatınızda yer açın! Sadece bedensel değil, zihinsel egzersizlerin de sağlığa yararlı olduğunu unutmayın. Sadece uykunun değil, mutlu uykusuzlukların, alkolü bir kadeh fazla kaçırıp arkadaşlarla maça takılmanın da size iyi gelebileceğinden kuşku duymayın!..

Hayatınız sizin onu tanımanızı, biraz daha dokunmanızı, mümkünse sımsıkı sarılmanızı istiyor. Bu hayat sizin ve başka bir hayat yok! Onu sımsıkı yakalayın, doya doya kana kana yaşayın. İyi yaşayın, farklı yaşayın, keyifli yaşayın.

Daha keyifli bir hayat için

- Hayatınıza daha çok eğlence katın.

- Esprili, nüktedan bir olmaya çalışın.

- Hafifleyin, fazla yüklerinizi atın.

- Her zaman iyimser, olumlu ve yapıcı olun.

- Dostlarınızı ve ailenizi daha sık arayın.

- Daha çok şaka yapın.

- Gülmekten de ağlamaktan da korkmayın.

- Sevdiklerinize yaklaşın, sık sık sarılın.

- Daha sık tatil yapın, kendinizi şımartın.

- Nefret,düşmanlık ve korkudan uzak kalın.

- Daha çok hoşgörün, daha sık bağışlayın.

- Yeni hobiler kazanın.

GLUKOZAMİN YARARLI MI

Glukozamin, eklem kıkırdağının bileşenlerinde yer alan birçok kimyasalın yapı taşıdır. Glukozaminin yaşlanma ile ilişkili romatizmal bir hastalık olan ‘Osteoartrit’e bağlı eklem ağrılarını azalttığını, eklemleri kıkırdak hasarından koruduğunu gösteren çok sayıda çalışma yayınlanmıştır. Bu nedenle de iç hastalıkları, romotoloji ve ortopedi uzmanlarının reçetelerinde son zamanlarda daha sık yer almaktadır.

Günde 2 doz şeklinde 1500 mg alınması tavsiye edilmektedir. Kan şekerini arttırabildiğinden diyabetlilerin kullanmadan önce daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Kabuklu deniz hayvanlarından elde edilen bu desteği, bu hayvanlara alerjisi olanalar ve mide sorunu bulunanların dikkatli kullanmaları gerekir. Glukozamin içeren desteklere çoğu kez ‘Kondrotin’ de katılmaktadır. Kondrotin eklem kıkırdağında doğal olarak bulunan bir maddedir. Kıkırdağa esneklik kazandırdığı yıkıcı-yıpratıcı etkilerinden koruduğu düşünülmektedir. Önerilen dozu günde 2 kez toplam 1200 mg dir.

Her iki desteği de doktorunuz önermedikçe kullanmamalısınız. Size yaralı olup olmayacağını doktorunuzla konuşmalısınız.
Yazarın Tüm Yazıları