Saçlarınıza iyi bakın

Saçın yapısı, kalitesi ve miktarını doğrudan etkileyen yaşamsal maddeleri vücudumuza yeteri kadar veremiyoruz. Beslenme eksikliğiyse önce saçları vuruyor. Peki ne yapmalıyız?

Haberin Devamı

Saç dökülmesi her zaman, herkes tarafından estetik bir problem sayılsa da son yıllardaki kadar şiddetli bir saç dökülmesi fırtınası ve ‘kellik korkusu’ hiçbir zaman yaşanmadı. Kadın erkek fark etmiyor, hemen herkes az ya da çok ama bir şekilde bu sorundan şikâyet ediyor, özellikle erkekler hızla ‘kelleşiyor!’, kimi hapla, şurupla, kimi sprey veya şampuanlarla kimi de ameliyatlarla derdine çare arıyor.
Peki, ne oldu da saç kaybı problemi bu kadar ön plana çıktı? Ne oldu da saçlarımız tutam tutam yerlerinden kopup taraklara takılmaya, yataklara, çarşaflara, elbiselere saçılmaya, duşlarda sulara karışmaya başladı? Bu soruların bir değil birçok cevabı var aslında, ilk cevap da yaşam tarzımızdaki değişiklikler olmalı.

Ä°YÄ° BESLEYÄ°N

Değişen yaşam koşulları sadece kalbimizi, kilomuzu, tansiyonumuzu, şekerimizi değil saçlarımızı da etkiledi. Peki nedir, nelerdir o değişen koşullar? Örneğin saçlarımız için elzem olan, hayati önem taşıyan pek çok maddeyi bedenimize eskisi kadar kazandıramıyoruz. Saçın yapısı, kalitesi ve miktarını doğrudan etkileyen çinko, demir, folik asit, biotin, bakır, E, C, B6, B12, A vitamini gibi yaşamsal maddeleri vücudumuza yeteri kadar veremiyoruz. Beslenme eksikliğiyse önce saçları vuruyor. Hele hele demiriniz, çinkonuz, biotininiz veya taurininiz, omega-3’ünüz yetersizse saçlarınız taraklara takılmaya, küvetleri doldurmaya, çarşaflara, yastıklara saçılmaya başlıyor.
‘Saç döken’ bir başka sebep de stres ve uyku sorunlarıdır. Yoğun streslerin, ağır üzüntülerin, gerginlik ve endişelerin, hele hele depresyon hallerinin saçları etkilediği biliniyor. Yaşadığı ruhsal bir travma nedeniyle saçları aynı gece bembeyaz olan, geçirdiği gerginlikler sonucunda saçlarını öbek öbek kaybeden arkadaş ya da yakınlarınız sizin de mutlaka olmuştur.

KÄ°RLETMEYÄ°N

Haberin Devamı

Önemli bir saç düşmanı da saçlarımıza iyilik yapalım diye kullandığımız saç ürünleridir. Kullandığımız şampuanların çoğu saçlarımıza fayda vermek yerine tahrip ediyor, kırıyor, örseliyor, beslenmelerini ve yapılarını bozuyor. Gençlerin yaygın olarak kullandıkları saç şekillendirici jölelerse neredeyse tam bir ‘saç döken’ etkisi yapıyor. Temizlemekte kullandığımız şampuanlar içlerindeki kimyasallarla kirletiyor. Zaten bu nedenle de şampuanları ve diğer saç ürünlerini seçerken çok ama çok dikkatli davranmak gerekiyor.
Tabii  ki önemli bir başka problem de gerçek sağlık sorunlarımız oluyor. Emin olabilirsiniz ki saç dökülmesine yakalananların çoğunda neden sağlık sorunları ya da hastalıklardan çok yukarıdaki basit yanlışlardır. Sağlık sorunlarının neler olduğuna gelince…

Haberin Devamı

SAÄžLIÄžINIZI Ä°ZLEYÄ°N

Hormonal değişiklikler sık görülen neden olarak biliniyor. Özellikle tiroid bezinin az ya da çok çalışması saç kaybını hızlandırıyor. Ayrıca büyüme çağındaki genç kızlarda ve erkeklerde aşırı testosteron üretimine yol açan herhangi bir durum veya bir sorun da (örneğin polikistik over sendromu) saçlarda dökülmeye yol açabiliyor. Mikrobik hastalıkların da etkili olduğu, özellikle mantar hastalıklarının gizli bir ‘saç kıran’ sebebi olabilecekleri belirtiliyor.
Kısacası saç dökülmesi sorununun son yılların
popüler sağlık sorunlarından biri haline gelmesinin onlarca nedeni var. Yapılacak şey onlara iyi bakmak, zarar vermemek, saç dökülmesini önleyen yiyecek ve içeceklerden akıllıca faydalanmak, dökülmeye sebep olarak sağlık problemleri varsa tedavi olmak, mümkünse saçları besleyebilen takviyelerden de istifade etmek olmalı.

Haberin Devamı

Bir öneri
Åžifa denizdedir!

Deniz ürünlerinin tümünü daha sık yemenizi tavsiye ediyorum. Birinci nedeni bunların tamamının çok güçlü ve kaliteli protein kaynağı olmaları, ikinci nedeni de zengin çinko içerikleridir. Çinko hızlı çoğalması ve büyümesi gereken her hücre ve doku için gerekli olan bir mineraldir, ayrıca hormonal dengede de önemli işlevler üstlenir ve muhtemelen saç diplerini uyarır, o bölgedeki hücrelerin metabolizmalarını düzenler.

Aklınızda olsun
5 önemli nokta

Saçlar ‘şampuanlarla’ değil, doğru besinlerle güçlenir, saç dışarıdan değil, içerden beslenir.
 Saç çıkaran ya da dökülmeyi etkileyip azaltan bir şampuan maalesef hâlâ üretilememiştir.
 Çoğu şampuan dengesiz PH’ı ve kimyasal yapısı nedeniyle fayda yerine zarar vermektedir.
 Saç dökülmesini önlediği ileri sürülen ürünlerin çoğu etkisizdir, yapıldığı iddia edilen ‘klinik deneyler’ güvenilir değildir.
 Bazı ilaçlar saç dökülmesini hızlandırabilmektedir.

Haberin Devamı

Bir not
Saç takviyeleri faydalı mı?

Saç dökülmesini önlediÄŸi ileri sürülen ve saçları, tırnakları takviye ettiÄŸi iddiasıyla eczanelerde satılan pek çok ürün var. PeÅŸinen belirtelim ki bunların birçoÄŸu maalesef ‘davul tozu, süpürge sapı’ benzeri ürünler, yani herhangi bir faydaları yok. Bazılarının içinde çinko, B6 vitamini, B5 vitamini, magnezyum, folik asit, taurin, C vitamini, biotin ve benzeri maddeler var, iÅŸe yarayabiliyorlar. Bunlardan hangisinin iÅŸinize yarayacağını doktorunuzla konuÅŸmanızı öneririm. Çünkü demir veya çinko eksikliÄŸi nedeniyle saçı dökülen birine istediÄŸiniz kadar takviye hap verin bu eksiklikleri gidermediÄŸiniz takdirde bu saçlar dökülmeye devam edecektir.Â

Yazarın Tüm Yazıları