Reflü sorunu günümüzün güncel sağlık problemlerinden biri.
Yeme içme alışkanlıklarımızın değişmesi ve stres düzeyi yüksek bir yaşamın getirdiği gerilimler, reflünün günümüzde ülserden daha yaygın bir sağlık sorunu haline gelmesinde başlıca nedenler. Reflü sorununu en çok yaşayan meslek grupları ise politikacı, bankacı, borsacı, bürokrat, gazeteci, sanatçı, öğretmen ve doktorlar.
REFLÜ sorununun yaygınlaşmasından sadece stres sorumlu değildir. Yeme içme alışkanlıklarınızdaki değişimler de bu sorunu tetikliyor. Ağır, bol yağlı yemekler, kafein, kola ve asit yükü fazla içecekler, yağ yüklü cipsler, gofret, bisküvi ve kekler reflünün başlıca suçlularıdır. Öğün atlayan, fastfood besinlere ağırlık veren, yemek öğünlerini ayak üstü atıştırmalarla geçiştiren, çiğnemeden yutup hızla yiyen, akşam öğünlerini geciktiren ve ağır yemekleri gece saatlerinde fazlaca tüketenler arasında reflünün yaygınlaşması doğaldır. Alkol kullanımı ve sigara bağımlılığı yoğunlaştıkça reflüye yakalananların sayısı da artıyor.
STRES TETİKLEYİCİ
Eğer stresli biriyseniz reflü sorununu siz de yaşıyorsunuzdur veya kısa bir gelecekte reflüyle siz de tanışacaksınızdır. 15-20 yıl önce adı sanı bile bilinmeyen bu önemli sağlık sorunu, şimdi her 100 kişiden 20’sinde görülecek kadar yaygınlaştı. Aslında bir yetişkin hastalığı olmasına rağmen okul çocukları arasında bile görülmeye başladı. Üniversite, kolej sınavlarına hazırlanan "stres topu" çocuklarımız ve gençlerimizin bir kısmı reflü sorunu yaşıyor.
NASIL OLUŞUYOR?
"Reflü" yabancı bir sözcüktür, kelime anlamı "geri kaçış"tır. Midenizle yemek borusu arasında ileri teknoloji harikası bir kapak siteminiz var. Bu kapak sistemi, sadece gıdaların yutulması esnasında açılıyor. Yiyeceklerin yemek borusundan mideye geçişine izin veriyor. Yemek borusu ile mide arasındaki bu kapak sistemi, normalde asitli mide sıvısının ve mide muhtevasının yemek borusuna geri kaçmasına asla izin vermiyor. Kısacası reflü hastalığı midenin giriş kapısının fonksiyonunun bozulması, mide asit ve muhtevasının yemek borusundan geriye kaçmasıyla bir dizi sorunun art arda sıralanmasından ibarettir.
BELİRTİSİ ÇOK TİPİK
Asitli mide muhtevasının ses tellerine teması, ses bozukluklarına ve çatallanmasına, yutak bölgesi ile teması, boğazda salgı artmasına ve faranjit benzeri sorunlara, akciğerlere kaçması özellikle geceleri ortaya çıkan öksürük ataklarına yol açıyor. Reflü sorunu yaşayanlarda "mide ekşimesi, geğirme, bulantı, kusma, yutma zorluğu, boğazda takılma hissi, ağıza acı ekşi su gelmesi" gibi belirtiler çok sık görülüyor. Bütün bu belirtilerin yanında en korkulanı kalp ağrısı ile karıştırılabilen göğüs ağrısı sorunudur.
BESLENME TARZINIZI DEĞİŞTİRİN
Beslenme tarzımız son yıllarda müthiş bir değişim gösterdi. Ev yemekleri, fast-food veya restoran mönülerine dönüştü. Paketlenmiş atıştırmaları, yağlı cipsleri, bisküvileri, gazlı sentetik kimyasal katkılı kolalı-meşrubatları daha çok ve daha sık tüketiyoruz. Sigara kullananların sayısı hızla artıyor. Kilo sorunu toplumsal bir probleme dönüşüyor. Yoğun ve yıpratıcı iş yaşamı, hızlandırılmış bir yaşam tarzı stres yükünüzü arttırıyor. Alkol kullanımı yaygınlaşıyor ve bütün bunlar özafajiyal reflü sorununu kolaylaştırıyor, tetikliyor.
UNUTMAYIN
YAŞAM TARZINI DEĞİŞTİRMEK ŞART
Reflü sorununun tedavisi ve yeni atakların önlenmesi için:
Sigarayı bırakın.
Alkolden kaçının.
Çikolata, kafein, çay, kahve ve baharatlı yiyecekleri bırakın.
Asitli yiyecek içecekleri (domates, turunçgiller) terk edin.
Fazla kilolarınız verin.
Akşamları yatmadan en az 3 saat önce yeme sürecini sonlandırın.
Sıkı giyeceklerden ve kemerden kaçının.
Yatağın başucunu bir miktar yükseltin.
TANISI KOLAY TEDAVİSİ ZOR
Hemen belirtelim: Sorun, teşhisten çok, tedaviyi sağlamakta ve sürdürebilmektedir. Yaşam tarzımız ve yiyecek içeklerimizle yakın ilişkide olan bu sorunun çözümünde sadece ilaçlara bel bağlarsanız işiniz zordur. Doktorunuzun vereceği yeme içme ve yaşam tarzı planlarını dikkatle uygulayın. Reflü tedavi edilmezse sadece yaşam kalitenizi bozmaz, bir süre sonra sizi ciddi komplikasyonlar ile de karşı karşıya bırakabilir.