Orta ve ileri yaşlardaki erkeklerde daha sık görülen bu problem, çoğunlukla 40'lı yaşlarda başlar ve yıllarca sürer. Çoğu kez belli bir sebebe bağlı değildir. Bazen şeker hastalığının (diyabet), kansızlığın (anemi), vitamin ve mineral eksikliğinin bir belirtisi olabilir.
Erkeklerde özellikle 40'lı yaşlardan sonra bacaklarda bazı rahatsızlıklar ortaya çıkar. Sorun, uzun ve yorucu bir günü takiben yatağınıza girdiğinizde sizi uyutmayan, rahatsız, hareket arzusu içindeki bacaklardır. Bacaklar, ağrılı, yanma hisli, uyuşma, karıncalanma ya da üzerinde böcekler yürüyormuş gibi duygular içinde olabilir. Aslında rahatsız bacak sendromunun ciddi bir sağlık riski yoktur, ama bazen gerçekten de tam bir baş belasıdır.Tüm gece sizi uykusuz bırakabilir. Ama çok endişelenmeyin, korkmayın. Rahatsız bacak sendromu, kontrol altına alınabilen ve bazı ilaçlarla hafifletilebilen bir sağlık sorunudur. Bacaklarınız, özellikle gecelerinizi çekilmez hale getirdiyse doktorunuzla görüşmeyi beklerken yandaki önerileri uygulayabilirsiniz:
B GRUBU VİTAMİNLER Diyetinizde yeterli miktarda B grubu vitamin aldığınızdan emin olun. Akşam yemeklerinizde fazla miktarda hayvansal proteinden (et), yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun. Dolu mide ile yatağa girmemeye özen gösterin.
ALKOLDEN KAÇININ Yoğun bir günün akşamında birkaç bardak alkol uykuya geçişinizi kolaylaştırabilir. Ancak alkol aynı zamanda uykunuzu da böler, uyku kaçmasına yol açar, rahatsız bacak sorunlarını arttırır.
UYKU İLACI ALMAYIN Uyku ilaçlarını kullanmamaya özen gösterin. Uyku ilacı bağımlılarında bu sorun daha sık görülüyor.
SİGARAYI BIRAKIN Çoğu sigara içicisinin sigarayı terk ettikten kısa bir süre sonra rahatsız bacak sorunundan kurtuldukları biliniyor.
KOMPRES UYGULAYIN Ayaklarınıza sıcak ya da soğuk kompresler yapmayı deneyin.
STRESİNİZİ AZALTIN Yatmadan evvel gerginliğinizi giderici önlemler almaya çalışın: Okumayı, yogayı, seks yapmayı deneyin. Eğer geceye bacaklarınızın sizi rahatsız edeceği endişesi ile başlarsınız sorun daha da ağırlaşır.
SIK EGZERSİZ YAPIN Daha çok egzersiz yapın: Düzenli ve ılımlı akşam yürüyüşlerinin yararlı olabileceğini unutmayın. Ayrıca gün içinde yapılan düzenli egzersizlerin de yararlı olduğunu unutmayın.
KAFEİNİ AZALTIN Sadece yatmadan önce değil, gün içinde de kafeini sınırlayın. Bir fincan kahvedeki kafeninin 8-10 saat kadar damarlarınızda dolaşabildiğini, öğleden sonra alınan kafeinin de bu sebeple ayaklarınızdaki gece ağrılarını ve rahatsızlığını tetikleyebileceğini anımsayın.
NOT ALIN
KAN BASINCI (TANSİYON)
Arzu edilen: 120/80'den düşük
Normal sınırlar: 120/80-129/84
Normal-Yüksek arası: 130/85-139/89
Yüksek değerler (hipertansiyon):
140/90 ve üzeri
AÇLIK KAN ŞEKERİ
Normal: 110'dan düşük
Artmış: 110-126
Yüksek: 126 ve üzeri
UYARI
Kan basıncını yükselten ilaçlar
Hipertansiyon sorununuz varsa doktorunuz tarafından size reçete edilen ilaçları kullanmadan önce, bu ilaçların kan basıncını arttırıcı etkisi olup olmadığını öğrenin. Doktorunuz, reçetenizi düzenlerken hipertansiyonunuz ve kullandığınız antihipertansif ilaçlarla ilgili bilgi verin. Hipertansiyon hastası iseniz özellikle sakınmanız gereken ilaçları öğrenin. İşte bazı örnekler:
Burun damlaları, grip-nezle ilaçları
Bronş genişletici ilaçlar: Teofillin grubu maddeler
Astım ilaçları: Sempatomimetik ilaçlar
İştahı azaltan ilaçlar: Sibutramin
Fazla miktarda kafein ihtiva eden ağrı kesiciler
Steroid (Kortizon) içeren ilaçlar
Depresyon ilaçlarından bazıları
Kortizon içermeyen romatizma ilaçları
Eritropoetin
BİR ÖNERİ
Doktorunuza gitmeden önce
Probleminizin veya problemlerinizin ne olduğunu doğru ve kısa olarak tanımlayın.
Probleminizin şiddetini ve başlama tarihini not alın. Probleminizin başladığından bu yana şiddet, karakter ve yerleşim yeri değişmelerini belirleyin.
Probleminiz daha önce ortaya çıkmış mıydı? O zaman nasıl tedavi olmuştunuz ve hangi ilaçları kullanmıştınız? Başka problemlerle ilişkili mi? Yiyeceklerle, stresle, belirli bedensel pozisyonlarla bağlantılı mı?
Doktorunuzla tartışmak istediğiniz diğer sorunlarınızı ve konuları belirleyiniz. Kullandığınız ilaçları, vitamin, mineral ve bitkisel destekleri doktorunuza tam olarak belirtiniz.
Aile öykünüzü, genetik olabilecek aile hastalıklarınızı belirleyin ve doktorunuza aktarın.
MUAYENE SONRASI DOKTORUNUZA SORUN
Size konulan tanının ne olduğunu
Tedavi protokolünde dikkat etmeniz gerekenleri
Tedavinin yan etkilerinin olup olmadığını, varsa neler olduğunu
Tedavinin sonucunu ne zaman alacağınızı
Kontrol muayenenizin tarihini
Diyet ve egzersiz önerilerini
Kullanmakta olduğunuz eski ilaçlarınızın ve uyguladığınız diyetinizin değişip değişmediğini, ilaç etkileşim sorunlarının olup olmadığını
Başka tedavi alternatiflerinin olup olmadığını
Tedavi ile birlikte özel uymanız gereken özel kurallar olup olmadığını mutlaka sorup öğreniniz.