Psikolojik yorgunluğa savaş açın

Kolunuzu kaldıracak haliniz yok, mutluluğa ulaşmak sizin için neredeyse imkânsız Panik yapmayın. Psikolojik ve motivasyonel yorgunluğu giderecek reçeteler var.

Haberin Devamı

Fiziksel yapınız ne kadar sağlam olursa olsun mutlaka ama mutlaka bu fiziksel yapıyı harekete geçirecek bir psikolojik güce ihtiyacımız var. Bedenimizi son model bir otomobile benzetirsek, bu otomobili harekete geçirecek yakıtı, yani enerji kaynağını (benzini) ruhsal enerji gibi düşünebiliriz. Fiziksel yapımız ne kadar güçlü olursa olsun, yani ne kadar güçlü ve yeni bir otomobile sahip olursak olalım, deposuna onu harekete geçirecek yakıtı dolduramadığınızda harekete geçmesini ve işini yapmasını sağlayamazsınız. Psikolojik yorgunluk işte böyle bir şeydir. Her şeyiniz yerinde, tam ve eksiksiz olabilir. Tüm organlarınız tıkır tıkır çalışabilir. Damarlarınız bir bebeğin damarları kadar temiz, pürüzsüz, kanınız bir delikanlının kanı kadar güçlü, vitamin mineral rezervleriniz tıka basa dolu da olabilir ama bu sistemi harekete geçirecek yakıtınız –psikolojik gücünüz- yoksa, deposu boş bir otomobilden farksız hale gelir, yorgun düşersiniz. İşte bu durumlarda oluşan yorgunluğa ‘psikolojik yorgunluk’ diyoruz.

Haberin Devamı

İÇ HESAPLAŞMA YAPMIYORUZ

Hayatımızın gittikçe zorlaşması, ilişkilerimizin eski anlamını, gücünü, keyfini kaybetmesi, huzurun sadece şarkılarda kalması, hayatın ‘yatay genişleme ve çoğalma’ değil, ‘dikey büyüme ve daha çok üretme’ olarak algılanması, iç hesaplaşmaların yeteri kadar yapılamaması, bize eşlik eden her sürecin ruhumuzun uyamayacağı kadar hızlanması ve bu nedenle de hayatın pek çok yanının ıskalanması, inanç ve maneviyat depolarımızın azalması, mutluluğun ulaşılması imkânsız bir hedef haline gelmesi psikolojik yorgunluğun temel nedenleri. Hayatı iyileştirmenin yolunun ruhu iyileştirmekten ve ona iyi bakmaktan geçtiğini fark edemediğimiz ve hayatın ‘bizim ondan yaptığımız şey’den ibaret olduğunu öğrenemediğimiz sürece psikolojik yorgunluk sorunu büyüyerek devam edecek, ‘yorgunluk ordusu’ her gün biraz daha büyüyecek gibi görünüyor.

DEPRESYON YORUCUDUR

Psikolojik yorgunluğun en sık görülen tipi depresyon ama klinik depresyon hastalığı gelişene kadar geçen/geçilen pek çok aşama, yapılan uzunca yolculuklar var. Depresyon geliştikten sonra yorgunluk zaten baş edilmez bir problem haline geliyor. Eğer yorgunluğunuza odaklanma bozukluğu, unutkanlık, uyku sorunları, anlamsız sinirlenmeler, lüzumsuz alınganlıklar, aşırı tepki vermeler, kolay ağlamalar, uyku eğilimi, uykudan erken kalkmalar, sabahları yorgun uyanmalar gibi problemler de eşlik ediyorsa yorgunluk sorununuzun depresyonla ilişkili olma ihtimali artıyor.

Haberin Devamı

KOLUNUZU KALDIRACAK HALİNİZ YOKSA...

Motivasyonel yorgunluğa gelince: En sık depresyona giden yolculukta ya da depresyonun belirginleştiği dönemde ortaya çıkıyor. Elinizi kolunuzu kaldıracak, kapıdan dışarıya adımınızı atacak, işe güce gidecek, mutfakta yemek pişirecek gücünüz yoksa eğer sorununuzun motivasyonel yorgunlukla ilişkili olduğundan hiç şüpheniz olmasın.

TEDAVİ İÇİN DOĞRU DOKTORA!

Yorgunluğun köklü bir tedavisi yok. Sebebe yönelik tedavi en doğru olanı. Sorun kansızlıksa demir veya B12 eksikliğini gidermeden, kalp yetmezliğiyse bir kardiyoloji uzmanının tedavi planını uygulamadan, tiroid tembelliğiyse tiroid hormonu desteklerini kullanmadan, depresyonsa bir psikiyatristin desteğini almadan işi çözemezsiniz. “Peki, bu iş için kullanabileceğim herhangi bir destek
yok mu” diyorsanız şunları bir kenara not edin ama bana sorarsanız bu işi bile doktorunuzla konuşun. CoQ10, B 12 vitamini, ginseng, magnezyum yorgunlukla mücadelede en sık başvurulan doğal desteklerdir.

Haberin Devamı

Ernie J. Zelinski’den Mutsuzluğa reçete

 Doyum sağlayacak kadar bir amaç
 Geçinebilecek kadar bir iş
 Temel ihtiyaçlara yetecek kadar zenginlik
 İş ve eğlenceyi dengeleyecek kadar sağlıklı bir akıl
 Birçok insanı beğenecek, bunlardan birazını da sevecek kadar şefkat
 Kendini sevecek kadar özsaygı
 Muhtaç olanlara verecek kadar iyilik duygusu
 Zorluklarla yüz yüze gelecek kadar cesaret

Dr. Gerry Small’dan Yorgunluğa reçete

 Yaratıcı olmaya bakın
 Yeni hobiler edinmeye çalışın
 Fırsat buldukça tatile çıkın
 Bir sosyal grubun gönüllü organizasyonuna katılın
 Aile içi ilişkilerinizi sağlamlaştırın
 Komşularınızla daha sık görüşmenin yollarını arayın
 Arkadaşlık-dostluk ilişkilerinizi güçlendirin
 Daha esnek olmanın bir yolunu bulun
 Faydasız ilişkileriniz varsa detokslayın!
 Az eleştirin, çok övün

Yazarın Tüm Yazıları