Paylaş
Sorular arasından öncelikle cevaplanmasını düşündüklerimizi seçtik.
İşte o sorular ve bizim yanıtlarımız...
Pkos kısırlığa neden olur mu
Her PKOS’lu genç kızın kısırlık sorunuyla karşılaşması söz konusu değil ama kısırlık problemi PKOS’lu hanımlarda daha sık görülüyor.
Bundan dolayı gebe kalmakta zorlanan her kadının mutlaka PKOS yönünden de değerlendirmeye alınması şart.
Yapılması gereken testlere, araştırılması lüzumlu parametrelere kadın hastalıkları uzmanları karar veriyor.
Kısacası sorunun bu yönü tümüyle onların sorumluluğuna bırakılmalı.
İyi haber PKOS ile ilişkili kısırlık olgularında sonuç alma ihtimalinin yüksek olmasıdır.
Başarılı bir hormonal denge oluşturulabilirse sorun ilaç tedavileri ile çözülebiliyor.
Cerrahi girişim ancak inatçı olgularda, hormonal dengelerin kurulamadığı durumlarda düşünülüyor.
Planlanan laparoskopik cerrahi girişimler deneyimli ellerde mükemmel sonuç veriyor.
Psikolojik sorunlar görülebilir mi
PKOS’lu genç kız ve kadınlarda depresyondan anksiyeteye kadar değişik psikolojik sorunlara daha sık rastlanabileceği biliniyor.
Bu durumun arkasında çoğu zaman fazla kilolu olmanın, saç dökülmesi, tüylenme, hatta selülit, aşırı kas yoğunluğu gibi hoşlanılmayan görünümlerin rolü olsa gerekir.
Ayrıca tekrarlayan hipoglisemi ataklarının PKOS’lu hanımları daha kırılgan, alıngan, sinirli, öfkeli yapabileceği de belirtiliyor.
Bir başka görüş de hem kanda insülin fazlalığının hem de androjen yüksekliğinin depresyona zemin hazırlayan biyokimyasal bir dengesizlik yarattığı yönündedir.
Pkos’lu hastalarda hipoglisemi neden sık görülüyor
Sağlıklı insanlarda insülin-şeker arasında düzenli bir ilişki vardır. PKOS’ta bu ilişki de bozuluyor. Hücrelerin dışında yer alan insülin reseptörlerine insülin molekülünün verdiği “şekere yer aç” mesajı hücreler tarafından yeteri kadar alınamıyor. Ayrıca pankreastan aşırı bir insülin cevabı da söz konusu olabiliyor.
Bu durum özellikle yemeklerden 1-1,5 saat sonra ortaya çıkan ani şeker düşmelerine ve bunun sonucu ortaya çıkan halsizlik, yorgunluk, çarpıntı, terleme, uyku hali, sinirlilik, bitkinlik ve benzeri şikâyetlere yol açıyor. Sık yemek, az ve kontrollü besin tüketmek, kana hızla karışan şekerli, unlu, nişastalı besinlerden uzak durmak bir ölçüde sorunu kontrol etse de problemin tümüyle çözümlenebilmesi için insülin direncini azaltmak gerekiyor.
Pkos adet sancıları ve kansızlığa yol açar mı
PKOS probleminin adet döneminde gerginlik ve ödem gibi sorunlara, sancıya ve adet düzensizliklerine yol açabileceği biliniyor.
PKOS’lularda adet dönemlerinde aşırı kanamalar da sık görülen bir problem. Bu nedenle kilolu olmalarına rağmen demir eksikliği kansızlığına PKOS’lularda beklenenden daha sık rastlanıyor.
Saç dökülmesi
Bir taraftan vücudun gereksiz yerlerinde fazla miktarda tüylenme ortaya çıkarken, diğer taraftan saçların seyrelmesi, dökülmesi, özellikle alın bölgesinden erkek tipi saç açılmaları gerçekten şanssız bir gelişmedir.
Bu durumu düzeltmek için piyasada satılan hapların çoğunun bir faydası yoktur. Temelde yatan hormonal dengenin düzenlenmesi birinci koşuldur.
Bir dermatoloji uzmanından bu konuda yardım istenmesi akılcı bir yaklaşım olur.
Paylaş