Paris neden şişman değil

Fransızların gece yarılarına kadar tıka basa parfeler, pastalar, krokanlar yiyip, üstüne de kadeh kadeh şarap içip hâlâ zayıf kalabilmeleri kalori ve zamanlama konusundaki düşüncelerimi tamamen değiştirdi.

Kilo sorunuyla ilgilenenlerin çoğu akşam tüketilen kalorilerin fazla olmasına ve akşam yemeğinin geç saatlere kaydırılmasına pek sıcak bakmaz. Yani beslenme uzmanları “Kalori kaloridir, ne zaman, hangi saatte, nerede yendiğinin ve hangi kaynaktan geldiğinin önemi yoktur, fazlası yağ olarak depolanır” görüşünü savunsa da “akşam yemeklerini hafifletmenin ve erken saatlere kaydırmanın kilo kontrolünü kolaylaştıracağı” yaygın bir düşünce. Doğrusunu söylemek gerekirse benim düşüncelerim de bu yöndeydi. Ama geçen hafta Paris’i ve Parizyenleri (Parislileri) görünce değişti!

Geçen hafta sonu bir toplantı için 2 gün Paris’te kaldım. Gördüm ki bütün Paris neredeyse gece boyu bir şeyler yiyip içiyor! Restoranlar akşam 6’da da, gece 11-12’de de tıka basa dolu. Parfeler, krokanlar, pastalar, poğaçalar silinip süpürülüyor. Akşam yemeğinde birkaç bardak şarap içmezseniz ayıp kabul ediliyor. Ekmeğe tereyağı sürmek, lezzetli bir başlangıçla akşama merhaba deyip sonra da ana yemekle devam etmek (ve yemeği ille de bir tatlı ile neticelendirmek) Fransız dostların olmazsa olmaz alışkanlıklarından biri olmaya devam ediyor.

FRANSIZ PARADOKSU HÂLÂ GEÇERLİ

Durum böyle ama Avrupa’nın obezite açısından en az riskli ülkesi hâlâ Fransa! Fransızlarda ne obezite, ne de kalp damar hastalığı tehlikesi açısından hâlâ “kırmızı alarm” verilmiş değil. Özetle akşam yemeğinde fazla yemek ve geç saatlere kadar yemeğe devam etmek kilo aldırsaydı o Eiffel kadar ince ve zarif Paris, şimdiye kadar tombul bir orta Amerikan şehrine dönüşmüştü.

Fransızlar durumun hâlâ iyi olmasını, yemek süresinin uzunluğuna yani yavaş yavaş, lokmaları uzun uzun çiğneyerek ve gece boyu keyifli sohbetleri sürdürerek, küçük porsiyonlar halinde yemelerine bağlıyorlar. Sofrayı bir “slow food” cenneti haline getirmelerinin yanında, yemekten sonra şu veya bu şekilde kısa ya da uzun, ama mutlaka yürümelerine... Paris’te gördüklerimden sonra “Fransız kadınları neden şişmanlamaz?” kitabını bir kez daha okumaya karar verdim. Artık ben de akşam kalorilerini saymanın ya da akşam yemeği boyunca saat tutmanın pek de önemli olmadığını düşünüyorum...

Gamma Knife teknolojisi ne işe yarıyor?

Bu teknoloji özellikle kafatası içindeki hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Kafatası içinde gelişen tümörler, damarsal bozukluklar, hatta tümörlerle ilişkili ağrıların tedavisi bu yöntemin en çok kullanıldığı alanlar. Kafatasını açmaya gerek kalmadan son derece başarılı işlemlere imza attığı için yöntemin kullanım alanı ve sıklığı her gün biraz daha artıyor. Yalnız maliyetinin yüksek olması ve çok ciddi bir deneyimden sonra kullanılabilmesi ancak belli merkezlerde uygulanabilmesine olanak veriyor. Özellikle beyin tümörlerinde bu yöntemin önümüzdeki dönemde daha sık kullanılacağını söyleyebilirim. Yöntem ülkemizde de mükemmel bir şekilde uygulanıyor.

Balık neden önemli bir besin haline geldi?

Daha sık ve bol balık yememiz için birden çok neden var. Birincisi balık mükemmel bir protein kaynağı. İyi yanı, yağdan zengin olmayan bir protein yapısı içermesi. Ayrıca balıkta bulunan yağların içinde sağlığa çok önemli olan omega-3 yağ asitleri var. Omega-3 yağlarının beyin, kalp başta olmak üzere birçok organ ve dokuda sağlığı desteklediğini çoktan öğrenmiş olmalısınız. Balık mevsimi geliyor. Daha sık balık yemeye çalışın.

Sağlıklı beslenerek de kilo almak mümkün mü?

Sağlıklı beslenmek temel olarak beslenmenin üç ana kuralına dikkat etmekle mümkün: 1. İhtiyacınız kadar kalori tüketecek, ne az ne de fazla enerji yükleneceksiniz. 2. Protein, yağ ve karbonhidratları tavsiye edilen oranlar içinde kazanmaya çalışacaksınız. 3. Bütün bunları yaparken de mümkün olduğu kadar doğal, taze, temiz, katkısız ve sağlıklı besinler yiyip içmeye çalışacak, yiyecekleri sağlıklı yöntemlerle pişirip doğru saklayacaksınız.

Eğer bu üç kuralın ilkini, yani “İhtiyacınızdan daha fazla kalori kazanmayacaksınız” bölümünü es geçerseniz ne kadar sağlıklı beslenirseniz beslenin, yiyip içtiklerinize ne kadar dikkat ederseniz edin, kilo alabilirsiniz. Zeytinyağı sağlıklı bir yağdır ama ihtiyacınızdan fazla yağ yerseniz sadece zeytinyağıyla bile şişmanlayabilirsiniz. İncir de sağlıklı bir besin ama çok fazla yerseniz kilo aldırabilir. Ceviz mükemmel bir yiyecektir ama fazlası bel çevrenizi genişletebilir. Çünkü bir yemek kaşığı zeytinyağı 120, bir adet incir 50-60, bir adet ceviz 25-30 kalori taşıyor. Yani kaşık kaşık organik ve sızma zeytinyağı, avuç avuç ceviz, tabak dolusu incir yediğiniz zaman da kilo almanız mümkün. Kısacası sağlıklı beslenmekle gereğinden fazla kalori kazanmak farklı şeyler.

Yoğun egzersiz kas yerine yağ kazandırabilir mi?

Egzersiz uzmanları egzersizin yoğunluğu arttıkça vücudun yüksek oranda yağ içeren bir yakıt yerine karbonhidrat içeren yakıtları daha çok kullandığını söylüyor. İşte bu bilgi bazen yanlış yorumlanıyor ve egzersiz yoğunluğu arttıkça yağ yakmanın durduğu şeklinde yanlış bir yoruma sebep oluyor. Yani sadece bir yanlış anlama ve yanlış yorumlama söz konusu. Ne kadar sık ve uzun egzersiz yaparsanız ve egzersiz yoğunluğunuzu ne kadar çok artırırsanız vücudunuz yağı o kadar etkili kullanıyor, yakıyor. Önemli olan egzersiz yoğunluğundaki artışın kısa ve uzun vadede zararları olabileceğini de akılda tutmak.

Karahindiba ödemi azaltır mı?

Aktarlarda kolayca bulabileceğiniz karahindiba köklerinin özellikle karaciğer detoksunu güçlendirdiği geleneksel tıbbın eski bir inancı. Ayrıca kendini yorgun, halsiz hissedenlere de karahindiba sapından hazırlanmış çaylar, salatalar kullanılarak kürler yapılabiliyor. Karahindibayı hazım sistemi sorunlarında, özellikle safra taşı olanlar, gaz sorunundan yakınanlar sık kullanıyor. Son zamanlarda vücudunun su topladığını düşünen, özellikle periyot dönemlerinde veya premenopoz devresinde ödemden yakınan birçok kadın karahindiba çayından faydalanma yoluna gidiyor. Karahindiba çayı hazırlamak için 1/4 litre soğuk suya (yaklaşık 1.5 su bardağı) bir tatlı kaşığı ince doğranmış karahindiba kökü ekleyin. Bir tam gün bekleyin ve ertesi sabah bir dakika süreyle kaynatın ve süzüntü suyunu bir bardağa aktarın. Kahvaltıdan yarım saat önce için. Karahindiba salatası hazırlamak için bitkinin taze kök ve yapraklarından faydalanabilirsiniz. Sonbahar özellikle karahindiba köklerinin toplanması için iyi bir zamandır, aklınızda olsun.

Trigliserid yüksekliği ne zaman önemli?

Eğer 12 saatlik açlıktan sonra alınan kan örneğinizde trigliserid seviyeniz 400 mg/dl üzerinde bulunursa, testi iki hafta sonra mutlaka tekrarlatın. Bu süre içerisinde kesinlikle alkol kullanmamaya ve karbonhidratlı besinlerden, özellikle şekerli gıdalardan uzak kalmaya özen gösterin. Tekrarlanan ölçümde de trigliserid düzeyiniz yüksek bulunursa bu durumu ciddiye almanızda yarar var. Çünkü yüksek trigliserid düzeyi çoğu zaman karın ve göbek bölgesinden kilo alma, iyi kolesterol HDL’de azalma, kan şekeri seviyesinde, özellikle tokluk kan şekerinde yükselme ve bazen de ürik asit fazlalığı gibi sorunlarla beraber oluyor. Koroner kalp hastalığı riski de belirgin olarak yükseliyor. Trigliserid düzeyiniz yüksekse hemen ilaca başlamayın. Önce sağlıklı bir kiloya ulaşın ve düzenli egzersiz yapın.
Yazarın Tüm Yazıları