Neden kilo almıyorlar?

Son yılların yükselen trendlerinden biri de "aktif yaşam". Aktif yaşamın herkese göre farklı bir anlamı var.

Genelde daha çok hareket anlamına geliyor ama bunun için mutlaka spor yapmak gerekmiyor. Hareket etmeniz, hareketli bir hayat sürmeniz yetiyor. Aktif bir yaşam sürmek, gündelik hayatı mümkün olduğu kadar hareketli geçirmek, fırsat buldukça yürümek, merdiven çıkmak, gerektiğinde odanızı, evinizi, bahçenizi kendinizi temizlemek, bakkala, markete, pazara, komşuya yürüyerek gidip gelmek anlamına geliyor.

Eğer bu aktivitelerin yanında, haftada 3-5 gün 35-40 dakika yürüyebilirseniz sorunu çözebilirsiniz. Yürüyüşleri her güne çıkardığınızda aktivitenin mükemmel sonuçlarından yararlanmayı garanti altına aldığınızı bile söyleyebiliriz. Bütün bunlara ek olarak haftada 1-2 kez tenis, golf oynayabiliyor veya başka bir sosyal sporu dostlarınızla birlikte yapıyorsanız size yıldızlı bir pekiyi de verebiliriz.

AKTİVİTESİ AZ

Hasan Kaçan sportif bir kişi olmadığını, haftada sadece bir gün yürüyüş yapmakla yetindiğini belirtiyor. Eğer yukarıdaki genel planı bir kenara not alır ve hiç olmazsa park yürüyüşlerini haftada ikiye, üçe çıkarabilirse işi kolaylaşacak, sağlığı daha da güçlenecek.

Bugüne kadar yapılan yüzlerce çalışma aktif bir yaşam sürmenin keyifli, huzurlu, sağlıklı bir hayatın altın anahtarlarından biri olduğunu gösteriyor. Aktif bir yaşam süren kişilerde bellek sorunlarına, romatizmal problemlere, cinsel güç kayıplarına, uyku eksiklikleri veya bölünmelerine pek rastlanmıyor. Bu insanların kanda şeker, kolesterol, trigliserit düzeyleri daha dengeli seyrediyor, kan basınçları pek yükselmiyor. Hasan Kaçan’ın aktivite notu düşük: 7

SONSUZ HUZURA DOĞRU BİR YOLCULUK

Stresle mücadele etmek demek, hayatın öyle veya böyle inişlerle çıkışlarla süreceğini, olan biten hiçbir şeyin hep aynı etki ve dozda kalmayacağını, iyiliklerin kötülüklerle, sağlıklı günlerin hastalıklı günlerle, umutların düş kırıklıklarıyla, kahkahaların gözyaşlarıyla yer değiştirebileceğini fark etmek demektir.

Hayatın "sonsuz bir huzura yolculuk" olduğunu fark eder ve her şeyin o sonsuz ve sınırsız güce inanmakla daha hafif hale geleceğini öğrenirseniz kendinize "huzur gemisi"nde daha kolay yer bulabilirsiniz. Hasan Bey huzurun hayat ve sağlık üzerindeki etkilerini çözmüş gibi görünüyor. Stres yönetiminde ve beden-ruh ilişkisinde iyi bir notu hak ediyor: 9

BESLENMESİ İYİ

Sevdiğiniz şeyleri yiyip içmenize rağmen kilo sorunu yaşamamanız güzel bir şey ve pek çok kişi için imrenilecek bir durum. Canının çektiği her şeyi rahatlıkla yiyip içen ama kilo sorunundan haberi bile olmayan az sayıda kişi var. Bu şanslı kişilerin fazla kalorileri niçin yağ olarak depolamadığı, eline geçen her kaloriyi bir kalori canavarı gibi yakan bir vücuda nasıl sahip olabildiği çok iyi bilinmiyor. Bu sorunun cevabı genetik faktörler, metabolizmanın hızlı işlemesi gibi gerekçelerle geçiştiriliyor. Bir gün bu iyi şansın nedeni doğru belirlenebilirse, bunun kilo sorununun çözümü için atılmış en önemli adımlardan biri olacağını söyleyebilirim.

Hasan Bey de bu "iyi şanslı" kişilerden. Hasan Kaçan’ın Türk mutfağı ve özellikle bir balık tutkunu olduğu anlaşılıyor. Lüfere bayılmaya devam etsin! Lüfer sadece lezzeti nedeniyle değil Omega-3 zenginliği nedeniyle de saygı görmesi gereken bir balıktır. Hasan Bey beslenme bakımından da iyi bir notu hak ediyor: 8

BİR GÜN SİGARA TAŞIMAK BİLE YASAKLANACAK

Sigara yasağı yakında Türkiye’de de başlayacak, Hasan Bey ve diğer içicilerin işi zorlaşacak. Bu içiciler yemeğinin üzerine tellendirdiği sigaradan da, kahve sohbetlerinde elinden düşmeyen sigaradan da mahrum kalacak. Ama bu yasaklar başladığında Hasan Kaçan sadece kendisi için değil çevresindekiler ve yaşadığı dünya için de daha az zararlı biri haline gelecek. Hasan Bey bu son cümlemi lütfen yanlış anlamasın! Sigara içenlere üzülüyorum ama onların çevrelerine bıraktıkları dumanla zehirlenen masum kişiler için daha fazla üzülüyorum. Her sigara içicisini çevresel kirlenmeyi artıran birer duman üreticisi gibi görüyorum.

Sigaranın zararları bugüne kadar yüzlerce kez yazıldı. Ve nihayet bütün dünyada hak ettiği yere yani "yasaklar listesi"nin içine konulmaya başladı. Öyle görülüyor ki yakın bir gelecekte, çok değil 10-15 yıl sonra bırakın sigarayı içmeyi, taşımak, bulundurmak bile yasaklanacak. İnşallah yanılmam!

Hasan Kaçan sigara alışkanlığı nedeniyle çok kötü bir notu hak ediyor. Bunun nedeni yaşam tarzı yönünden alacağı iyi notların sigara dumanı altında boğulması. Notu: 4

KALP HASTALIĞINA DİKKAT!

Hasan Bey’in aile mirası pek iyi değil. Ailesinde kalp-damar hastalıklarının ve hipertansiyonun sık görüldüğü anlaşılıyor. Böyle bir genetik mirası yönetmenin ilk şartlarından biri sigaradan uzak yaşamak. Bazı ülkelerde, örneğin İngiltere’de sigara içen birinin kolesterolünü düşürmek için kullanacağı ilaçların sigorta veya sosyal güvenlik kurumları tarafından ödenip ödenmemesi bile tartışmaya açıldı.

Bu tartışmayı tümüyle değil ama bir yönüyle haklı buluyorum. Her kişinin, her ne koşulda olursa olsun tedavi olabilme hakkına sonsuz bir saygı duyuyorum. Ama, sigaranın bilinen en etkin damar tıkayıcı olduğu bu kadar açıkken böyle bir kişinin kolesterol sorununu çözmesinin ne denli faydalı ya da doğru olabileceğini konuşmanın yanlış olmadığını düşünüyorum. Hasan Kaçan’ın genetik miras notu: 7

Hasan Kaçan’a sağlık ve mutluluk diliyorum.

HASAN BEY’E BİR TARİF

MERCİMEKLİ SEMİZOTU SALATASI

1 porsiyon 200 kalori

4 çorba kaşığı haşlanmış yeşil mercimek

150 gram (yarım demet) semizotu

2 çorba kaşığı nar

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

1 diş sarmısak

1 çorba kaşığı balzamik sirke

1 küçük boy domates

Ayıklanmış semizotları üzerine, kalan bütün malzemeler ilave edilerek servis edilir.

NASIL

YAŞIYORSUNUZ?

Hasan Kaçan (52)

Karikatürist ve yapımcı

Bu yaşa kadar hiç önemli bir sağlık sorunuyla karşılaşmadım. Halbuki ailemde özellikle kalp-damar sorunlarına çok sık rastlanıyordu. Kalp hastalıkları, kalp krizleri, yüksek tansiyon gibi... Kiloyla ilgili bir sorun yaşamadım. Bu yüzden diyet yapmaya da ihtiyaç duymadım. Kahvaltı dışındaki öğün saatlerim pek düzenli değil. Ama öğün aralarında veya gece abur cubur yeme, gereksiz atıştırma gibi bir alışkanlığım da yok. Pek yemek seçmem. Bu yüzden şunu yemiyorum diyebileceğim bir besin yok. Ama her tür meyveyi bayılarak yiyorum, taze fasulye hep iştahımı açıyor. Balıklara ama özellikle de lüfere bayılıyorum. Süt, yoğurt, sebze, kırmızı et gibi temel gıdaları da dengeli biçimde yiyorum. Yemeklere ekstradan tuz ekmiyorum. Kahve ve çayı normal düzeyde içiyorum. Günde bir paket sigara içiyorum. İçki içmem. Düzenli olarak kullandığım hiçbir ilaç yok. Pek sportif bir kişi değilim. Haftada sadece bir gün parkta yürüyüş yapıyorum. Eh günlerimin de pek hareketli geçtiği söylenemez. Stresle başımın pek derde girdiğini hatırlamıyorum. Stres yüzünden yorgunluk ve baş ağrısı gibi sorunlar çekmedim. Pozitif kişiliğimin ve huzurlu bir hayat sürmemin bunda bir etkisi olabilir. Hiç erken uyuyamam ama uykumu iyi alıyorum.

HASAN BEY NE YAPMALI?

Hasan Kaçan hayat yolculuğunu güzel, keyifli, huzurlu ve daha kaliteli hale getirmek istiyorsa sigarayı mutlaka bırakmalı. Aktivitesini birazcık daha artırmalı. Mesela haftada 3-4 gün yürümeye çalışmalı. Öğün saatlerini bir düzene sokmalı. Taşıdığı muhtemel kardiyovasküler riskler nedeniyle stres yönetimine, uykusuna gösterdiği hassasiyeti sürdürmeli. Omega-3’ten zengin bir beslenme planı oluşturmalı: Bundan böyle daha sık balık yemeli, cevizden, yeşil yapraklı sebzelerden örneğin semizotundan faydalanmalı (semizotunun balzamik sirke ve mercimekle yapılmış muhteşem salatasını tavsiye ederim). Kan basıncını ayda bir kez ölçtürmeli. Kan şekerini, kolesterol, trigliserit seviyelerini yılda bir kez kontrol ettirmeli. Kilosunu korumayı sürdürmeli. Ve en önemlisi çok iyi başardığını sandığım huzura endeksli, keyfi, gırgırı, geyiği bol, olumlu bakışı bir alışkanlık haline getiren üretken yaşamını sürdürmeye devam etmeli.

Hasan Kaçan’ın not ortalaması: 7
Yazarın Tüm Yazıları