Nasıl EPA ve DHA zengini oluruz?

Bundan 40 yıl kadar önce Eskimolar, Alaska yerlileri ve Japon adalarında yaşayan balıkçılarda kalp krizlerine ve kalp hastalıklarına bağlı ölümlere çok az rastlandığının gözlenmesi, modern tıbbın omega-3 ile tanışmasının ilk adımdır.

Haberin Devamı

Uzun süren araştırmalar sonucunda görüldü ki bu insanlara kalp hastalıklarından korunmada ciddi bir avantaj sağlayan şey, yedikleri balıklarla kazandıkları omega-3 yağ asitleridir.
Bilinen iki omega-3 yağ asidi var: EPA ve DHA. Aslında bir üçüncüsü de var ama o bitkisel kaynaklarda (örneğin cevizde, ketentohumunda, semizotunda) bulunuyor ve vücuda dahil olduğunda süratle EPA ve DHA’ya dönüşüyor.
EPA ve DHA’yı vücudumuz ne yazık ki üretemiyor. Biz onları bir şekilde dışarıdan bedenimize kazandırmak zorundayız.
Bu yaşamsal önemdeki yağ asitleri, en çok yağlı balıklarda bulunuyorlar ama doğal yollarla beslenen ineklerin etinde, sütünde, tavukların yumurtasında da omega-3 yağları var.
Ne yazık ki son yıllarda soframıza gelen et, süt, yoğurt ve yumurtaların çoğu birer omega-3 fakiri durumundalar. Bu nedenle de işi oluruna bırakmamalı, bedenimize daha fazla omega-3 dahil etmenin yolunu bulmalıyız.

Haberin Devamı

NE YAPMALIYIZ?

En etkilisi, düzenli balık yemek gibi görünüyor. Omega 3 yönünden zenginleştirilmiş yoğurt ve yumurtaları tüketmek de bir çözüm olabilir.
Beslenme planlarımızda cevize, fındığa, yeşil yapraklı sebzelere daha sık yer verebiliriz.
Keten tohumunun kendisinden ya da yağından faydalanmayı da düşünmemiz lazım.
EPA ve DHA içeren desteklerden de faydalanmamız mümkün.
Bir çalışmada (GİSSİ-prevenzione çalışması) düzenli EPA ve DHA desteği alanlarda kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerde yüzde 17 azalma saptandı.
Artık çoğu kardiyoloji uzmanı özellikle risk altındaki hastalarda (bilhassa HDL kolesterolü düşük olanlara) gerektiğinde EPA ve DHA içeren saf omega-3 desteklerinden de faydalanabileceklerini belirtiyor.
Bence haftada iki-üç kez düzenli balık yemek en etkili önlem olma özelliğini hâlâ koruyor. Ceviz/ceviz yağı, fındık/fındık yağı, keten tohumu/keten tohumu yağı hatta çamfıstığı/antepfıstığı/yer fıstığı da faydalanabilecek besinler olmalı.
Küçük bir uyarım var: Omega-3 desteklerinin bazıları maalesef cıva ve benzeri ağır metallerle kirlenmiş olabiliyor. Bu nedenle saf DHA ve EPA tüketmek de yeterli.
Öte yandan tükettiğiniz ürünlerin temiz ve güvenli olduğundan emin olmanızda da fayda var.
Kısacası EPA ve DHA zengini bir beden daha sağlıklı bir beden demektir ve bunun pek çok yolu var.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ

Gizli bir tehdit:  Anemi

Kansızlık (anemi), kırmızı kan hücreleri tarafından dokulara getirilen oksijen miktarında azalma nedeniyle oluşur. Kırmızı kan hücreleri veya hemoglobin eksikliği kanamadan veya demir, folik asit ya da B12 vitamini yetersizliğinden kaynaklanabilir.
Demir, folik asit ve B12 vitamini kan hücrelerinin normal büyümesi için gereklidir.
Şiddetli aneminin temel nedeni olan tekrarlayan kanama, iç organlarda bir polip ya da tümör gibi anormal yeni doku büyümelerinden, ülserden veya hemoroitten kaynaklanmaktadır. İç kanama ayrıca, sürekli aspirin, ibouprofen veya diğer steroit olmayan iltihaplanma karşıtı ilaçların kullanımının sonucu da oluşabilir.
Anemiyi teşhis ederken, doktorunuz basit bir kan testi yapacaktır. Ayrıca demir ve diğer takviyelere ihtiyaç duyup duymadığınızı ölçmek için kanınızdaki demir, B12 ve folik asit oranını ölçebilir.
Eğer kan testi, kırmızı kan hücre seviyenizin az olduğunu gösterirse, doktorunuz size bir demir, folik asit veya B12 vitamini takviyesi yazacaktır. Demir alımını besinlerle yükseltebilirsiniz, ancak anemiyi sadece diyetle tedavi etmek zordur.
Bir uzman desteği almanızda yarar var.

Haberin Devamı

BİR ÖNERİ

Sağlık çorbası: Minestrone

Uzun ve sağlıklı yaşayan, belleği sorunsuz Sardinyalı yaşlıların her gün öğle ve akşam yemeklerine başlangıç olarak seçtikleri sebze çorbasını siz de denemek ister misiniz?

İçindekiler

- 1 su bardağı su
- 4 diş sarmısak
- 2 küçük boy havuç
- 3 büyük boy patates
- 2 sap kereviz
- 2 su bardağı kuru fasulye
- Yarım su bardağı çeşnili peynir
- Tuz, karabiber, zeytinyağı
- 1 büyük boy soğan
- 2 su bardağı makarna

Yapılışı

Sarmısak, havuç ve patatesleri küp şeklinde kesin.
Soğanı ve kerevizi ince ince doğrayın.
Yeteri kadar zeytinyağını koyun.
Sebzeleri ekleyin. Tuz ve karabiberi ilave edin.
10 dakika hafif ısıda pişirin.
Su ve haşlanmış kuru fasulyeyi ekleyip kaynatın.
Kısık ateşte 1 saat pişirin.
Servisten 5 dakika önce tekrar kaynatıp makarna ilave edin.
Çeşnili peyniri çorbanın üzerine serperek servis yapın.

Yazarın Tüm Yazıları