Paylaş
Bursalı bir okurdan gelen bu güzel soruyu çok beğendim, basit ve kolay bir “iyi hayat reçetesi”ne fırsat verebileceğini de düşünerek “okur sorusu” yerine “günün yazısı” yapmayı tercih ettim.
Zindelik mühim bir konu. Kendini bitkin, halsiz, tükenmiş hisseden hiç kimse mutlu olmaz, keyifli bir hayat sürmez, süremez.
Ne var ki çoğumuz özellikle şehirlerde yaşayanlarımız zinde değil yorgunuz. Dahası hemen her sabaha yorgun uyanıyoruz. Bu durumun tabiî ki farklı sebepleri var. Böyle olduğu için de herkesin işine yarayabilecek birkaç cümlelik bir yanıt vermek çok zor.
İşte bu nedenle oturup 20 maddelik bir “zindelik reçetesi” hazırlayayım ve mümkünse bu reçeteyi bir “iyi hayat reçetesi” şeklinde formatlayayım diye düşündüm.
Önerilerimin içinde zaten bildiğiniz “beylik maddeler” de var ama siz yine de reçeteyi bir bütün olarak görün derim.
Özeti şu: Nasıl zinde olabiliriz sorusunun cevabı ile iyi hayatın cevapları hemen hemen aynıdır ve o cevaplar hemen yandaki kutuda özetlenmiştir.
KESİP SAKLAYIN
Mükemmel zindelik için 20 basit öneri
1- Daha pozitif düşünün.
2- Olumsuz değil, olumlu yaklaşımlar geliştirin.
3- Bu da geçer diyebilin.
4- Bardağın boş değil dolu yanını görün.
5- Azla yetinerek ve “az çoktur” deyin.
6- Yeteri kadar uyuyun.
7- Doğru beslenin.
8- Sigaradan, alkolden, kimyasal katkılar yüklenmiş hazır gıdalardan uzak durun.
9- Yeterince kaliteli protein tüketin.
10- Doğru yağları ve karbonhidratları tercih edin.
11- Her güne mutlaka ama mutlaka bir bardak ılık su, sonra da keyifli bir kahvaltıyla başlayın.
12- Öğün atlamayın.
13- Kafein içeren içecekleri abartmayın.
14- B12 ve D vitamini rezervlerinizi dolu tutun.
15- Demir eksikliğinden korunun.
16- Yeteri kadar omega-3 kazanın.
17- Düzenli ve etkili egzersizler yapın.
18- Susuz kalmayın.
19- Akşam yemeğini erken saate alın ve hafifletin.
20- Kabızlıktan kurtulun.
BİR BİLGİ
Meyve mi, sebze mi
“Bol sebze ve meyve yiyin!” Bu klişeleşmiş tavsiyeyi beslenme ile ilgili bir şeyler söyleyen ya da yazıp çizen herkes bilir.
Oysa pek çok beslenme önerisi gibi bu da “altı-üstü boş” sıradan bir öneridir.
Nedeni şu: Meyvenin her türlüsü vazgeçilmezdir, sağlığı destekler, bedene güç, kuvvet verir ama içindeki früktoz nedeniyle fazla meyve (ya da meyve suyu) sağlığa zarar da verebilir.
Peki ne yapacağız? Günde 4-5 porsiyon sebze ve meyve yiyelim ama 4 porsiyonunu sebzeye, bir porsiyonunu meyveye ayıralım. Kısacası ikisinden de vazgeçmeyelim ama “orana” dikkat edelim.
Sebzenin de meyvenin de farklı sağlık faydaları var. Sebzelerde olan bazı şeyleri meyvelerde, meyvelerde olan bazı şeyleri de sebzelerde bulmamız mümkün olmayabiliyor.
Önemli olan burada da bilimsel verilere sadık kalıp işin dozunu kaçırmamak. Özellikle meyve tüketirken biraz daha dikkatli olmak.
Günlük maksimum 5 porsiyon sebze ve meyve yiyebiliriz ama bu 5 porsiyonun dördünü sebzeye, birini meyveye ayırmak lazım. Sebzeleri bir kenara bırakıp meyvelere yüklenmek yok.
OKUR SORUSU
Kırmızıbiberde ne var
Bana kırmızıbiber ne işe yarıyor diye soranlara yanıtım kısa ve nettir: Kanser avcısıdır! Kırmızıbiberin içinde kapsaisin maddesi var. Kapsaisin, antikanser bir bileşen. Kanser hücrelerinde doğal ölümü tetikliyor. Üstelik bunu yaparken kanser dışı hücrelere yani sağlıklı hücrelere zarar da vermiyor.
Kaliteli, temiz koşullarda üretilmiş ve hijyenik koşullarda saklanıp muhafaza edilmiş kırmızıbiberden afiyetle faydalanabilirsiniz.
Kötü koşullarda üretilip saklanan, nemli ortamlarda bırakılan toz ya da pul kırmızıbiberin içinde küf ve dolayısıyla kanserojen afratoksin maddesinin bulunabileceği aklınızda olsun.
OKUR SORUSU
Dövmelerden kurtulmam mümkün mü
Dövme yaygın uygulanan ve arzulanan bir işlem haline geldi. Ne var ki çoğu dövme tutkunu bir süre sonra vücutlarındaki bu özel işaretlerden zamanla sıkılıyor, sildirmeyi arzuluyor. Peki o zaman ne yapmalılar?
Lazer teknolojileri burada da işe yarıyor. Lazer uygulamalarıyla birçok dövme neredeyse tamamen yok edilebiliyor. Önemli olan bu uygulamaların bilinçli ellerde, doğru cihazlarla, doğru kişilerce yapılması. Çünkü yanlış lazer uygulamaları da ciltte can sıkıcı lekelere yol açabiliyor.
BİR NOT
Cildi içeriden nasıl besleyebiliriz
Cilt kuruluğu hemen herkesin, en çok da orta yaş virajını geçen kadınların sık yakındığı sorunlardan biri.
Tabiî ki ilk neden burada da yeterince su içmemek, vücudun sıvı ihtiyacını kâfi ölçüde karşılamamak ama hemen her gün neredeyse litrelerce su içmesine rağmen cilt kuruluğundan bir türlü kurtulamayanlar da var.
Peki neden? Cilt kuruluğunun tek nedeni su içmemek değil de ondan. Kansızlık, tiroid tembelliği, genetik nedenler, hormonal eksiklikler, metabolik sorunlar ve başka sebeplerle de cilt kuruluğu gelişebiliyor.
Bu durumlarda soruna yol açan hastalığı tedavi etmeden doğal olarak kuruluğu gidermek de mümkün olmuyor. Ama emin olunuz ki cilt kuruluklarının en önemli nedeni menopoz sonrası gelişen hormonal değişimler.
Bu nedenle bir ölçüde duruma razı olmaz, çok da kafaya takmamak gerekiyor. Peki hiçbir şey yapılamaz mı? Tabiî ki yapılabilir. Mesela evening primrose oil desteğinden faydalanmayı düşünebilirsiniz. Nasıl mı?
İlk iki ay günde iki kez 500 mg, sonra yine iki ay süre ile günde bir defa 500 mg.lık dozlar ihtiyacınızı karşılayabilir.
Paylaş