Paylaş
Magnezyum önemli bir mineral. Sadece bedensel değil, ruhsal alanda da işlerin düzenli gitmesi için ona ihtiyacımız var.
Instagram sayfamda da anlattım: Her magnezyum takviyesi aynı işi yapmıyor. Ayrıca, depresif ruh halini biraz olsun iyileştirmek için magnezyum takviyesi kullanımın sonuçları da henüz net ve açık değil. Şimdilik sadece kısmi bir yarar sağladığını söyleyebiliriz.
Onu etkisiz bulanlar bile var. Kanaatim şu: Depresyon, özellikle majör depresyon ciddi bir ruh sağlığı sorunu. Sorunun çözümünü ruh sağlığı uzmanlarına yani psikiyatrist dostlara havale etmek daha doğru. Onlarla yapılacak işbirliği içinde hastalara omega-3 (DHA) ve/veya magnezyum takviyeleri önermek ikinci planda düşünülmesi gereken bir doğal tıp yaklaşımı.
Kırmızı etin sorunu aşırı demir yükü mü?
Kırmızı et tüketimindeki artışın özellikle kalın bağırsak (kolon) ve prostat kanseri riskinde artışla bağlantılı olduğu anlaşılıyor.
Sorumlu olarak da onun demir zengini olması gösteriliyor. Demir ciddi bir oksidasyon (paslanma) hızlandırıcı. Bu kesin!
Zaten bu nedenle de kansere yol açabilen serbest radikallerin üretimini hızlandırabilen bir mineral. Bedene yüklenen aşırı demir maalesef kolay kolay temizlenemiyor. Sık kan bağışlayanlarda kanser oranının düşük bulunması bu bilgiye kanıt olarak gösteriliyor.
Tavsiyem şu: Kırmızı etten vazgeçmeyin ama tüketimini de fazla abartmayın. Haftada 2 veya 3 defa 100 gr ile yetinmeye bakın.
Manavdaki antioksidan bombalar
Antioksidan gücünüzü artırmak, üstelik bu işi ucuza ve doğal yoldan başarmak istiyorsanız bence eczaneden önce manavı ya da pazar tezgahlarını ziyaret edin. O tezgahlarda neredeyse gırtlağına kadar antioksidan mineral, vitamin, polifenol, karotenoid veya antosiyanin yüklü bakın neler var...
◊ Kırmızı lahana
◊ Siyah fasulye
◊ Siyah mercimek
◊ Ispanak
◊ Siyah/kırmızı turp
◊ Kırmızı soğan
◊ Domates
◊ Pancar
◊ Pazı
◊ Karalahana
Çay tavsiyeleri (İLK 10)
◊ Demli çay
◊ Yeşil çay
◊ Beyaz çay
◊ Limonlu nane çayı
◊ Hibiskus çayı
◊ Mate çayı
◊ Ihlamur çayı
◊ Yasemin çayı
◊ Rezene çayı
◊ Melisa çayı
EGZERSİZ REÇETESİ HER GÜN
ALTERNATİF 1
90 dakika orta yoğunlukta aktivite (tempolu yürüme, yüzme) yoga, su kayağı, doğa yürüyüşleri
ALTERNATİF 2
45 dakika yoğun aktivite (bisiklet, interval egzersiz, hafif koşu, şınav, barfiks, tenis, ip atlama...) Not: Saydığım egzersizler karışık şekilde yapılabilir. Yemeklerden hemen önce veya sonra yapmayınız. Zaman seçimi size aittir, sabah veya akşamüzeri yapmanız neticeyi pek etkilemiyor.
Bellek takviyelerinde ilk 5
◊ DHA (omega -3)
◊ Kolin (fosfotidil kolin)
◊ Citikolin
◊ Ginkgo biloba
◊ B12 vitamini
Paylaş