Paylaş
Gerçekten de belleğiniz eski gücünü yitiriyor olabilir mi? Yoksa tüm bunların altında konsantrasyon sorunları mı yatıyor?
Çağımızın bilişim ve iletişim olanakları, yaşantımızı kolaylaştırıp işlerimizin sonuca ulaşmasını hızlandırırken dikkat toplama, konsantre olma, odaklanma becerilerimize engel olmayı da ihmal etmiyor.
Sosyal medya ağlarına takıldığınızda “paçayı kurtarmak” hayli zaman alıyor. İletilerinize bakmanız, bazılarına hemen cevap yazmanız, SMS yollamanız, Facebook hesabınızı kontrol etmeniz ya da “Acaba Instagram’da en son neler paylaşılmış” merakını gidermeniz size epey pahalıya patlayabiliyor.
Konsantrasyon düşmanları yalnızca iletişim ağları değil elbette. Uykusuzluktan açlığa, kullandığınız ilaçlardan iş yükünüze kadar pek çok nedeni olabilir.
İşte onlar ve mücadele önerilerimiz...
BİR UYARI
Bu listeye iyi konsantre olun
Yorgunluk: En önemli konsantrasyon bozukluklarından biridir. Altında yatan pek çok neden içerisinde uykusuzluk, kan şekeri düşüklüğü, demir, D ve B12 vitamini eksikliği özellikle beyin-sinir sistemi işlevleri açısından dikkate alınmalıdır. Bir erişkin için 6-8 saatli verimli uyku, güne enerji dolu başlayıp başarıyla tamamlayabilmesi için yeterlidir. Dengeli ve düzenli beslenmek kan şekerini, vitamin ve mineralleri yeterince almak beyin başta olmak üzere tüm vücudun ahenkle çalışması açısından çok önemlidir. Mutlaka kahvaltı edin, öğün atlamayın, karbonhidratların kompleks olanlarını (tam tahıl, bulgur gibi) seçin.
Stres: Konsantrasyonun bir başka belalısıdır. Sorunlar ağır basıp işlerin kötüye gidiyor olmasının yarattığı gerginlik, baş ve boyun ağrılarına, çarpıntı, titremelere ya da terlemeye neden olur. Yakınmalarınız konsantrasyonunuzu bozar. Birkaç dakika mola alıp nefes teknikleri ile rahatlamayı deneyebilirsiniz. Meditasyon, yoga, pilates zihinsel ve bedensel gerginliğinizi azaltabilir.
Susmayan telefon, yanıp sönmesi bitmeyen ekran, aramalar, iletiler, WhatsApp uyarıları dikkatinizi dağıtmak için birebirdir. Yakınlarınıza iş saatlerinde ancak acil aramaları yanıtladığınızı söyleyebilirsiniz. Sesli mesaj servisine yönlendirme yapabilirsiniz. Cep telefonunuzdaki uygulamaları ancak çok önemli gelişmelerde kullanmanız veriminiz açısından vazgeçilmezdir. Elektronik postanızı belirli saatlerde kontrol edebilir, bunu çevrenizdekilere de bildirebilirsiniz.
Aynı anda birden fazla işe yönelmek konsantrasyonunuzu baltalar. İşlerinizi önem sırasına koyup teker teker halletmeye bakın. Bazı işleri bir arada yapmak da zaman kazandırabilir: Telefonla konuşurken dosyalarınızı tertiplemek, yazıcıdan çıktı almak gibi...
Sürekli aynı işler, sıkıcı tekrarlar, monotonlaşan toplantılar bir süre sonra dikkatinizin dağılmasına, konsantrasyonunuzun bozulmasına neden olabilir. İşlerinizin tekdüzeleştiğini hissettiğinizde kafanızı dağıtacak bir şey bulun: Bir kahve için, çıkıp 10 dakika yürüyün... Tazelenip yeniden kendinizi işe verebilecek enerjiyi toplayın.
Depresyonun belirtileri arasında konsantrasyon bozukluğu önemli bir yer tutar. Odaklanma sorunu yaşadığını, belleğinin zayıfladığını söyleyen mutsuz biri, depresyonun önemli sorunlarından yakınmasa da söz gelimi ağlamasa, uykusuzluk ya da iştahsızlık çekmese de çoktan depresyona girmiş olabilir. Bu sorunları doktorunuzla paylaşmanızda fayda vardır.
Depresyon, kaygı bozukluğu, panik bozukluk ve uyku kaybı gibi ruhsal sorunlar için doktorların önerdiği ilaçların bir bölümü konsantrasyon eksikliğine neden olur.
Hiperaktif olmak, dikkat eksikliği yaşamak çocuklara özgü değildir, erişkinlerin de başına gelebilir. Aldığınız sorumlulukları sürdürmede güçlük çekiyor, verilen işe odaklanamıyor, dikkat eksikliği yaşıyorsanız bunu bir uzmanla paylaşmanızda yarar vardır.
NASIL BESLENMELİ?
Kabızlığı olanlar...
TÜKETİN
* Kuru kayısı ve erik
* Kuru fasulye
* Öğütülmüş keten tohumu (Salata ve çorbalara ekleyin.)
* Mercimek
* Probiyotikle güçlendirilmiş yoğurtlar
* Kuru üzüm, hurma
* Ispanak
* Kereviz
* Pancar
* Portakal
* Kivi
* Kırmızı meyveler (çilek, ahududu, böğürtlen, frambuaz)
* Tam tahıllı ekmek
UZAK DURUN
* Şeker
* Kırmızı et
* Yumurta
* Süt
* Peynir (eski kaşar, tütsülenmiş peynirler)
* Muz
* Fırın ürünleri (kek, kurabiye, pasta)
* İşlenmiş, hazır gıdalar
* Yağda kızarmış yiyecekler
* Çay, kahve
* Havuç
* Nar suyu
SİHİRLİ BİR ÇAY
Öksürüyor musunuz?
O zaman başta solunum yolu hastalıklarında hemen her kısmı faydalı olan mürver bitkisinden ve öksürük ile boğaz ağrısının giderilmesinde etkili olan hatmi çiçeğinden yararlanabilirsiniz. Buketinizi papatya ile tamamlayabilirsiniz. Yoğun öksürük krizleri yaşıyorsanız yatıştırıcı etkisi size destek olacaktır.
Zencefilsiz olmaz. Yarım litre suda 1 adet kök zencefili 10 dk. kadar kaynatın. Ateşi kapattıktan sonra 1 tatlı kaşığı mürver çiçeği ve 1 tatlı kaşığı papatya ile bir tutam hatmi çiçeğini ekleyin ve 10-15 dk. kadar üstü kapalı bir şekilde demlendirin. 1 çay kaşığı kadar bal eklemeniz, boğaz kuruluğunuzu da yumuşatacaktır. Mutlaka ılık içiniz.
Dyt. Deniz YEMİŞÇİ
Paylaş