Kilo sorununu ciddiye alın

Araştırmalar, fazla kilolu gençlerin yüzde 80’inin geleceğin şişman yetişkinleri olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

Fazla kilolu gençlerin yetişkinlikte obezite, diyabet, hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, artrit başta olmak üzere çok sayıda sağlık sorunuyla karşılaşacağından kuşku duyulmuyor.
Örneğin normalde 40-50 yaş sonrasında ortaya çıkan, bu nedenle de “Yetişkin ve Orta Yaş Tipi Şeker Hastalığı” olarak bilinen “Tip-2 Diyabet”in obez çocuklarda daha 10-15 yaşlarında ortaya çıkabileceği gösterildi.
RUHSAL SORUNLARA
YOL AÇABİLİR
Peki ya ruhsal-psikolojik etkilerine ne demeli? Kilolu çocukların arkadaşlarından daha çekingen ve sessiz olduklarını, yalnız kalmaya çalıştıklarını, arkadaşlarından uzaklaşıp koptuklarını, aileleriyle ilişkilerinin de bozulduğunu, odalarına kapanıp saatlerce televizyon ve bilgisayar oyunlarıyla oyalandıklarını biliyoruz.
Bu çocukların öğretmenleri ve aileleriyle daha sık çatışmaya girme eğiliminde oldukları da biliniyor. Fazla kilolu çocuklar daha az girişken, daha çekingen oluyor, ilişki kurmakta zorlanıyor.
Bu çocuklar biraz da önyargıyla “tembel” ve “obur” insanlar olarak tanımlanırlar. Bu tür yorumlar da onların ruhsal yapısında önemli değişimler yapar.
Arkadaşlarıyla koşup oynamaktan, egzersiz ve spor yapmaktan utanırlar.

UNUTMAYIN!

Haberin Devamı

Çocuklar ve gençlerde obezite sorunu ne kadar ağırsa, sağlık problemlerinin oluşması da o kadar hızlı, fazla ve kolaydır. Obez bir çocuk veya genç size sevimli ve hatta sağlıklı bile gelebilir. Oysaki bedenlerindeki fazla yağlar onların hayat kalitesini bozan ve yaşamlarını bir hayli kısaltan gereksiz ağırlıklardır.

Yorgunsanız...

? Sık ve az yiyin. Aç kalmayın.
? Aşırı yemekten ve bol kalorili gıda tüketmekten uzak durun.
? Unlu, yağlı ve şekerli besinlerden uzak durun.
? Posası bol tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler ve kereviz, yerelması, turp, pancar gibi kök sebzeler tüketin.
? Magnezyumdan zengin besinlerin, özellikle ceviz ve diğer yağlı tohumların yorgunluğu azaltabileceği belirtiliyor.
? Bitki çayları içinde en çok tavsiye edileni yasemin çayı. Bunu Ginseng ve diğer bitkisel çaylar izliyor.
? Salatalarınıza yarım yemek kaşığı kadar ayçiçeği veya kabak çekirdeği içi, bir çay kaşığı kadar susam tohumu veya keten tohumu eklemenizin yorgunlukla mücadelenizi kolaylaştırması mümkün olabilir.
? Kolalı ve kafeinli içecekleri azaltın. Özellikle gündüz saatlerinde alkollü içeceklerden uzak durun.
? Yorgunluğa karşı en etkili doğal desteklerin Sibirya Ginseng’i, Magnezyum, KoenzimQ-10 ve B12 vitamini olduğu belirtiliyor. Ginseng’i 60 günden fazla kullanmamak, araya 30 günlük aralıklar koymak gerekiyor.

Haberin Devamı

Hormon tedavisinin yan etkileri nelerdir?

Yapılan geniş çalış-malar, fayda-risk faktörü açısından ele alındığında, hormon destek tedavisinin hiçbir ciddi yan etkisinin olmadığını ortaya koymaktadır.
Ancak tüm ilaçların olduğu gibi hormon ilaçlarının da bazı yan etkileri vardır. Ödem (dokularda su birikmesi), baş ağrısı, mide bulantısı, göğüslerde dolgunluk hissi olabilir.
Bu şikayetler yüksek doz östrojen kullanımına bağlıdır ve dozun azaltılması ya da ilacın alınma saatlerinin değişmesiyle kısmen giderilebilir veya tamamen ortadan kaldırılabilir.
Birçok kadın bu tedavi sırasında kilo alma endişesi taşımaktadır. Bu aslında yersiz bir endişedir. Tedavi esnasında su tutulması olabileceğinden yaklaşık bir kiloluk bir artışa neden olabilir.

Yazarın Tüm Yazıları