Göğüs ağrısı bir kalp krizinin öncü belirtisi de olabileceği için önemli bir işarettir. Ancak, sanıldığının aksine göğüs ağrılarının çoğu kalpten kaynaklanmaz. Önemli bir bölümü kalp ağrısıyla karıştırılan sinirsel ağrılardır.
Özellikle stres altındaki insanlarda göğüste başlayıp, sırt ve sol kola yayılan sinirsel ağrılar olabilir. Bu duruma özellikle ruhsal problemleri olan, depresyon, panik atak sorunları yaşayan kişilerde ve öncelikle de hanımlarda ve gençlerde rastlanır. Eğer bir göğüs ağrısına, ağrıyla birlikte ellerde, ayaklarda, yüzde, uyuşma, çarpıntı, ağız kuruluğu, el titremeleri, baş dönmeleri gibi işaretler de eşlik ediyorsa ağrının kalp ile ilgili değil sinirsel olma ihtimali fazladır. Göğüs ağrısı herhangi bir sorun yokken, her şey yolunda giderken ortaya çıkmışsa bu ihtimal daha da yükselir. Ağrının, göğüste tam da meme üzerinde, neredeyse parmakla gösterilecek kadar küçük bir alana yerleşmiş olması, sık nefes alıp verme, bulunulan ortamın dar gelmesi, nefes darlığını taklit eden hava açlığı gibi şikâyetlerin olması da problemin sinirsel kaynaklı olabileceğini akla getirmelidir. Göğüs ağrısına taşikardi ataklarının, kalbin neredeyse yerinden fırlayacağı duygusunu veren çarpıntı nöbetlerinin, sıkıntı, fenalık hissi ve ölüm korkusu gibi işaretlerin eşlik etmesi de sorunun psikolojik kökenli olabileceğini düşündürür. Bir göğüs ağrısının sinirsel nedenli olabileceğini gösteren çok tipik bir işaret de şudur: Bu hastaların çoğu daha önceden de bu tip ağırları, çarpıntı, hava açlığı-nefes darlığı ataklarını yaşamışlardır. Daha önceden de oldukça detaylı kalp incelemelerinden geçirilmişlerdir. Ama herhangi bir nedenden dolayı -ya doktorun deneyimsizliği ve bilgisizliği ya da hastanenin donanım yetersizliği (!) nedeniyle- doğru teşhis konulamamıştır.
KARDİYOLOGLAR NE DİYOR? Kardiyoloji uzmanı Dr. Murat Kınıkoğlu diyor ki:
* Eğer göğsünüzdeki ağrı öksürükle ortaya çıkıyorsa, * Ağrı kollarınızı yukarı kaldırırken veya gövdenizi sağa sola çevirirken belirginleşiyorsa, * Ağrı ile birlikte ağzınıza acı su geliyorsa, * Ağrıyan yeri parmağınızın ucu ile gösterebiliyorsanız, * Ağrınız iğne veya bıçak ucu batar gibiyse, * Ağrıyla birlikte her iki elinizde uyuşma da varsa korkmayın.
Dr. Kınıkoğlu şu durumlarda dikkatli olmanızı ve ağrıyı ciddiye almanızı tavsiye ediyor:
* Ağrı boyunda, çenede, göğüste baskı ve yanma şeklindeyse * Eforla ortaya çıktıysa * Soğuk havaya çıkınca artıyorsa * Sigara, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi diğer risk faktörleriniz varsa * Ağrı ile birlikte bulantı, soğuk terleme, aşırı halsizlik varsa mutlaka ağrının üzerine gidin ve konunun uzmanı bir doktorla görüşerek kalbinizin sağlam olduğundan emin olun.