Paylaş
Kanser istatistikleri, akciğer kanserinin erkeklerde azalırken kadınlarda arttığını gösteriyor. Bunun en önemli nedeni olarak da sigara içen kadınların artması gösteriliyor. İş yaşamı ve sosyal hayatta yerlerini sağlamlaştıran kadınların daha çok sigara içmeye başlaması, bu artışın en önemli nedeni... Aynı araştırmalar, akciğer kanserinin özellikle şehirli ve çalışan kadınlar arasında çoğaldığını gösteriyor.
Kadınlarda akciğer kanseri sıklığının artmasının diğer önemli tarafı da yakalandıkları kanser türünün tedavisi en güç tiplerden biri olması. Yakın zamanlarda yapılan akciğer kanseri-sigara ilişkisine ilişkin birkaç çalışma, bu durumu daha iyi ortaya koyuyor. Sorunun çözümü sigaranın hemen bırakılmasından geçiyor.
2009'DA SİGARAYI BIRAKIN
Eğer yeni yılda kendinize bir sağlık ödülü vermek istiyorsanız, sigara içen biriyseniz, kendinize bir iyilik yapın ve yeni yılla birlikte sigarayı bırakın. Sigarayı bırakma çabasının çok güç, hatta bazen can sıkıcı olabileceğini biliyorum. Eğer ruhsal olarak kendinizi çok iyi hazırlayabilirseniz, yola hemen çıkabilirsiniz.
Sigarayı bırakmanın birçok yolu var. Bu yolların herhangi birinden yararlanabilirsiniz. Psikolojik destek alabilir, nikotin tabletleri veya sakızları kullanabilirsiniz. Buspiron içeren ürünlerden de faydalanmak mümkün, ama bu ürünü mutlaka doktor gözlemi altında kullanmanız gerekiyor.
Bir ilaç firması tarafından geliştirilen ve ülkemizde de satışa sunulan sigara bıraktırıcı ilaçtan da (Champix) yararlanabilirsiniz. Bu ilacın özellikle psikolojik sorunları olanlarda intihar eğilimini tetiklediği ve başka ciddi ruhsal yan etkiler oluşturabildiğini hatırlatalım. Daha önceden geçirilmiş bir psikolojik sorununuz varsa, bu ilaca başlamadan önce doktorunuzla görüşmelisiniz.
Hangi yaşta olursanız olun ve kaç yıldır sigara içerseniz için, sigarayı bırakmak başta akciğer kanseri olmak üzere pek çok noktada sağlığınıza olumlu etki yapacaktır. Sigaranın solunum yollarını mahvettiğini, tıkayıcı akciğer hastalıklarına davetiye çıkardığını, kalp damarlarının canına okuduğunu, yalnızca akciğer kanseri değil mesane kanserinden yemek borusu kanserine kadar birçok kansere yakalanma olasılığını artırdığını, ülser, reflü ve daha birçok hastalığın arka planında da bu kötü alışkanlığın yattığını unutmayın.
Ailevi meme kanserine dikkat!
Dr. Erhan Cankat'ın 24 Aralık Çarşamba günü yayınlanan genetik meme kanseri ile ilgili yazısına Yale Üniversitesi Klinik Genetik Bölümü Başasistanı Dr.
Hande Kaymakçalan'dan bir katkı ve düzeltme geldi. Önemli bulduğumuz için yayınlıyor ve değerli meslektaşımıza teşekkür ediyoruz:
"BRCA 1 ve BRCA 2 geni X kromozomu üzerinde bulunmadığından geçiş sadece kadınlar tarafından olmamaktadır. Bu yüzden meme kanserinde, baba tarafındaki hikaye de aynı derecede önemlidir. Erkekteki meme kanseri hikayesi dışında, babaanne ya da haladaki meme kanseri hikayesi de mutlaka sorgulanmalıdır. Bu önemli bir noktadır. Bir diğer nokta da ailedeki yumurtalık kanseri hikayesidir. Aynı ailede hem yumurtalık hem de meme kanseri gözüküyorsa, bu durum da riski artırmaktadır."
Çocuklarınızın kahvaltısını çeşitlendirin
Ne yapın edin, çocuklarınıza kahvaltıyı sevdirin ve kahvaltı yapma alışkanlığı edindirin. Bunun bir yolu da hazırlanacak kahvaltı örneklerini çeşitlendirmektir. Onların her sabah yumurtaya veya zeytin-peynire talim etmeleri şart değil. Peynirle hazırlanmış bir tost, meyve parçalarıyla zenginleştirilmiş bol tahıllı kahvaltı gevrekleri, sıcacık bir menemen, hatta zaman zaman yumurtalı bir sucuk onlara kahvaltıyı daha fazla sevdirecektir.
Paylaş