İstisnasız tüm dünyada kadınlar, erkeklerden daha uzun yaşıyor. Kadınların lehine olan bu farklılık, Hindistan'da 1 yıl, Çin'de 4 yıl, ABD'de 7 yıl, Türkiye'de 6-8 yıl, Rusya'da 12 yıldır. Bunun nedenlerini hiç düşündü-nüz mü? İşte en önemli nedenleri:
SAĞLIĞINA DÜŞKÜN
Kadınlar sağlıklarına daha düşkünler ve sağlık sorunlarına karşı daha duyarlılar. Doktorlarına daha sık ve daha erken başvururlar, sağlık kontrollerini daha düzenli yaptırırlar. Önerilere de dikkatle uyarlar.
SİGARA-ALKOL YOK
Daha az sigara, alkol, kahve ve bağımlılık yapan maddeler kullanırlar.
TOKSİN TEMASI AZ
İşyeri ve çevresel kirlenmelere yol açan toksinlerle daha az temas ederler.
NEDENSİZ ÖLÜM YOK
Trafik kazaları, işyeri kazaları, intihar ve cinayet gibi beklenmedik nedenlerle ölümler kadınlarda daha düşüktür.
DENGELİ BESLENİR
Daha iyi ve daha dengeli beslenirler.
YÜKSEK DUYGU YAPISI
Aile ilişkilerine yüksek düzeyde bağlılık ve önemseme, aileye ve topluma aidiyette duygusal samimiyet, dostluk, arkadaşlık, komşuluk duygusu gibi iyilik hali veren ruhsal yapılanmalar kadınlarda daha yüksektir. Dini duygular ve düşsel bağlar daha gelişmiş seviyededir.
SEKSÜEL EĞİLİMLER
Çok eşlilik eğilimi ve heteroseksüel ilişkiler kadınlarda daha az, seksüel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma oranı daha düşüktür.
KOLESTEROLÜ DAHA AZ
Kolesterol yüksekliği ve damar sertliği sorunu erkeklere oranla daha azdır. Kalp ve damar hastalıklarının sıklığı daha düşüktür.
Sonuç olarak kadınlar sağlıklı yaşamın bedensel ve ruhsal kurallarına daha uyumlular. İkinci zarlarını daha doğru atıyorlar ve daha uzun yaşıyorlar.
WELLNESS NOTLARI
Eğer kahvaltılarınızda kahvaltı gevreği ve süt karışımlarını seviyorsanız, arta kalan sütü sakın kasenizde bırakmayın. Kahvaltı gevreğine besin değerlerini arttırmak amacıyla ilave edilmiş olan vitamin ve minerallerin pek çoğu kasenizdeki bu kalıntı süte geçer ve kuşkusuz hepsi de çok besleyicidir.
Düzenli ve yeterli C vitamini desteği almanın önemli bir yararı da kalp krizini azaltmasıdır. Araştırmalar C vitamini seviyeleri düşük olanların daha yüksek olanlara göre kalp krizi geçirme olasılığının yüksekliğini göstermektedir.
Nikotin uykuyu kaçırıyor: Eğer uykusuzluk sorunu çekiyorsanız hiç olmazsa akşam saatlerinde sigara kullanımına son verin. Akşam içilen sigaradaki nikotinin uykuyu kaçırdığı belirlenmiştir.
Sessiz tehdit anemiye karşı kan testi yaptırın
Kansızlık (anemi), kırmızı kan hücreleri tarafından dokulara getirilen oksijen miktarında azalma nedeniyle oluşur. Anemi, bir kişi normalden daha az kırmızı kan hücrelerine veya kırmızı kan hücrelerindeki oksijen taşıyıcı protein olan hemoglobine yeterinden düşük düzeyde sahip olduğunda meydana gelebilir. Kırmızı kan hücreleri veya hemoglobin eksikliği kanamadan veya ara sıra da diyetteki demir, folik asid ya da B-12 vitamini yetersizliğinden kaynaklanabilir. Demir, folik asid ve B-12 vitamini kan hücrelerinin normal büyümesi için gereklidir.
Şiddetli aneminin temel nedeni olan tekrarlayan kanama, iç organlarda bir polip ya da tümör gibi anormal yeni doku büyümelerinden, ülserden veya hemoroidden kaynaklanmaktadır. İç kanama ayrıca, sürekli aspirin, ibouprofen veya diğer streoid olmayan iltihaplanma karşıtı ilaçların kullanımının sonucu da oluşabilir. Ayrıca yetersiz beslenme sonucu ihtiyacın daha altında demir, folik asid ve B-12 vitamini alınması anemi ile sonuçlanır. Belirtilen besin maddelerinin yetersiz emilmesi veya genetik bazı sorunlarla da aneminiz oluşabilir.
Anemiyi teşhis etmek için, doktorunuz kırmızı kan hücreleri seviyesini ölçmek için basit bir kan testi yapacaktır. Doktorunuz ayrıca, demir ve diğer takviyelere ihtiyaç duyup duymadığınızı ölçmek için kanınızdaki demir; B-12 ve folik asid oranını ölçebilir.
Eğer kan testi, kırmızı kan hücre seviyenizin az olduğunu gösterirse, doktorunuz size bir demir, folik asid veya B-12 vitamini takviyesi yazacaktır. Diyetinizdeki demir alımını demir açısından zengin besinler yiyerek yükseltebilirsiniz ancak anemiyi sadece diyetle tedavi etmek zordur. Aneminin, iç organlardaki kanama gibi diğer nedenleri için tedavi sebeplere dayanmaktadır. Anemiyi asla tek başınıza demir takviyeleri, folik asid veya B-12 vitamini alarak tedavi etmeye çalışmamalısınız. Bir uzman desteği almanızda yarar var.
UNUTMAYIN
Kolesterol sorunu genetik olabilir
LDL kolestrolünün (kötü kolestrol) yüksekliği veya HDL kolestrolünün (iyi kolestrol) düşüklüğü bazen genlerle miras olarak alınabilir. Özellikle faydalı kolestrolün olması gereken değerden daha düşük seyretmesi, çoğu kez genetik kötü mirasın sonucudur.
Genetik olarak devralınan LDL kolestrolü yüksekliği ileride oluşacak hipertansiyonun, şeker hastalığının, aşırı kiloların ve gut hastalığının habercisidir. HDL kolestrolünüz 35 mg/dL'den düşük veya LDL kolestrolünüz 160 mg/dL'den fazlaysa kolestrol sorununu her yaşta ciddiye almalısınız.
Eğer aile geçmişinizde yüksek LDL kolestrolü ve düşük HDL kolestrolü anormallikleri varsa 20 yaş sonrasında her 2 yılda bir düzenli olarak kolestrol testinizi yaptırmalısınız.
Özellikle anne, baba veya kardeşte erken yaşta kalp krizi ve 55 yaşından önce ölüm olaylarının görülmesi, erken yaşlarda şeker hastalığı, hipertansiyon, gut hastalığı ve şişmanlık sorunun mevcudiyeti halinde bu önlem zorunludur.