Paylaş
Yorulmaya yol açan kötü stres ise yaşlanmaya sebep olur ve ömrü kısaltır.
Motive eden, harekete geçiren ama bunu yaparken korku, endişe, huzursuzluk gibi enerji azaltıcı, yorucu duygulara sebep olmayan stres, iyi strestir.
Yoğun ruhsal uyarımlar nedeniyle yorulmaya yol açan kötü stresler yaşlanmaya sebep olur ve insan ömrünü kısaltır.
Kötü stres bağışıklık cevaplarını da olumsuz etkiler. Yaratıcılığa, üretime, umuda, mutluluk çağrışımlarına, sevgiye, yardıma, merhamet hissine, işbirliğine, uzlaşmaya yönelten streslerin yaşamı uzatıcı, bağışıklık cevabını güçlendirici olduğu kabul edilir.
Stresten kaçmak, onu ortadan kaldırmaz. Stresten tümüyle kaçmak da pek mümkün olmaz. Bu kaçışlar, uzun dönemde etkili de olmaz, sadece kısa vadeli bir rahatlama sağlar.
Çoğu kez, kalıcı bir rahatlığa kavuşabilmek için kaçmak yerine altındaki gerçek nedenlerle uğraşmak gerekir. Stres yönetiminde deneyimli uzmanlar pek çok etkili öneri geliştirmişler. Bizim en beğendiğimiz önerilerden bazıları şunlar:
-Toplantılarınızı kısa tutun.
-Günlüğünüzü güncelleştirin, iş biriktirmeyin.
-İş yükünüzü azaltmaya çalışın.
-Vereceğiniz herhangi bir sözün, sizin ya da çalışma arkadaşlarınızın üzerinde oluşturacağı yükü düşünmeden hemen “evet” demeyin.
-“Hayır” demeyi öğrenin. Bazen “hayırda hayır vardır”.
-Gerçekleştirilmesi zor hedeflere odaklanmayın.
-İşinize eğlence katın.
-“Dalga geçme” zamanları yaratın.
-Zamanla yarışmayın.
ÖNEMLİ
Rakamlarla aktivite
Düzenli fiziksel aktivite yapmanın sağlığa olumlu katkılarını bilmeyen yok. Ancak, yol-yordam bilmeyen de çok! Bahane listesini uzun tutan da...
“Zamanım yok!” diyenlere uzun aerobik aktivite (yürüyüş, yüzme ya da bisiklete binme) yerine kısa bir aerobik çalışma sonrası hafif ağırlıklarla kuvvet egzersizleri öneriyoruz.
Tatil sporcusu olmayın! Yalnızca tatillerde ve tatil günlerinde yapılan aktivite kalp-damar riski olanların işini zorlaştırmaktan başka bir yarar sağlamaz.
Çeşitlendirin! Yaptığınız etkinlikleri farklı gruplardan seçin. Yoga, pilates gibi denge, esneme, direnç katkısı ile çevikliğinizi artıracak egzersizler listenizde bulunsun.
Evde, işte, alışverişte hareket etme fırsatları kollayın! Fiziksel aktiviteye ayırdığınız saatlerin dışında da haftada en az 6-7 saatinizi hareketli programlarla doldurmanız katkı sağlar.
Esneyin! Her aktiviteden önce ve sonra esneme hareketleri yapmanız işin etkinliğini artırır.
Adımlarınızı da kalp atımlarınızı da sayın! Adımsayar kullanmanız, aktiviteyi somut kavramlara taşımada yardımcı olur. Kalp hızınız da yaptığınız aktivitenin etkinliğinden haber verir.
Beslenmenize dikkat edin! Beslenmenizde sağlıklı değişimler yapmak, fazla kilolarınız varsa kurtulmanıza destek olur.
Sabrınızı koruyun! Fiziksel aktivite, sağlık için “vadeli” bir yatırımdır. Bedeninize sabırlı davranmalı, ani değişiklikler beklememelisiniz. Unutmayın: yarışı tavşan değil kaplumbağa kazandı!
Rakamlarla ifade edersek...
- Aerobik aktiviteler: Haftada 5 gün, orta şiddette aktivite; günde 30-60 dakika; haftada en az 150 dakika veya haftada 3 gün yoğun aktivite; günde 20-60 dakika; haftada en az 75 dakika
- Direnç egzersizleri: Haftada 2-3 gün; en azından 2 gün ara verilerek; her egzersiz 2-4 set tekrarlanmalı; her sette 8-12 kere (yeni başlayanlarda ya da yaşlılarda 10-15 kere) ; setler arası 2-3 dakika dinlenme
- Esneme egzersizleri: Haftada 2-3 kez; her esneme hareketi için 10-30 saniye ayırın; her hareketi 2-4 defa tekrarlayın.
- Çeşitlendirmeler: Pilates, yoga, tai-chi gibi farklı seçimleri haftada 2-3 kez, 20-30 dakika olarak programınıza katın.
Dr. Evren ALTINEL
Paylaş