Paylaş
Ekolojik dengeler alıştığımız mevsim normallerini anormalleştiriyor, dünyada pek çok karşıt görüş can yakıcı hatta alıcı sonuçlar veren mücadelelere giriyor, büyük kayıplı uçak veya tren kazaları ardı ardına geliyor.
Bu yüzden DNA’larımızdaki mutsuzluk genleri de yeniden uyanıyor.
Sanki huzursuzluk bulaşıcı bir hastalık halini alıyor. Eskisinden daha kavgacı, gürültücü, hoşgörüsüz bir toplum olmamızın nedeni de bu olsa gerek.
İşte tam da bu dönemde yeniden kavuşmanın ve huzursuzluk yaratan nedenlerle hesaplaşmanın en iyi fırsatlarından biri olan bayram imdada yetişiyor. Bu fırsatı iyi değerlendirelim.
AKLINIZDA BULUNSUN
Keyifli ve sağlıklı bir bayram sofrası
Genellikle büyüklerimizin enfes yemekleri ile bezenmiş bayram sofralarında sadece birkaç noktaya dikkat ederek yemek sonrası oluşabilecek tatsız mide şikâyetlerinden korunabiliriz.
Yeterli, dengeli ve çeşitli seçimler yapmanıza yardımcı olacak besin önerilerinizden faydalanabilirsiniz.
Salata (karışık, yağsız): Zeytinyağlı yiyeceklerin özellikle dolmaların, sarmaların sık tüketildiği bu sofralarda salatalarınızı yağsız tüketebilirsiniz.
Yoğurt: İçecek tercihinizi asitli, kolalı içecekler yerine ayrandan yana kullanabilirsiniz.
Zeytinyağlılar: Zeytinyağlı sebze yemekleri özellikle dolmalar ve sarmalar bayram sofralarının vazgeçilmezlerindendir. Porsiyon kontrolünüzü sağlayabilmek için bu tür yiyecekleri ana yemeğin yanında küçük porsiyonlar şeklinde almaya çalışın. Dolma ve sarma tarzı yiyecekleri tüketirken pilav, makarna ve ekmek grubu besinleri aynı anda tüketmemeye özen gösterebilirsiniz.
Börekler: Zeytinyağlılar gibi börekler de sofralarınızda yerini alacaktır. Börekleri de zeytinyağlı dolma ve sarmalar gibi değerlendirerek pilav, makarna ve ekmek grubu besinlerin yerine tercih edebilirsiniz. Genellikle sebzeli olanlar daha hafif olup posa alımınızı destekleyecektir.
Kırmızı et, tavuk, balık ile hazırlanmış yemekler: Çok yağlı olmayan etlerin genellikle yağ ilavesi yapılmadan fırında, buharda, ızgarada pişirilerek hazırlanmış olanları tercih edilmelidir.
Tatlılar: Yemeğin hemen ardından tatlı tüketmek bedeninizi oldukça yorar. Tatlı tüketiminizi yemekten iki saat sonrasına saklayın ve sütlü tatlıları veya dondurmayı tercih etmeye çalışın. Tatlının alternatifi olarak da meyve salatalarını deneyebilirsiniz.
Dyt. Nilüfer BAYRAM
Bayram böreği
1 porsiyon=186 kalori (harcına göre değişebilir)
Hamuru için; 1 bardak köftelik ince bulgur, 3 bardak et suyu, 4 dilim bayat tam buğday ekmek içi, 1 bardak rendelenmiş kaşar peyniri, tuz, karabiber
Harcı için; isteğe göre patlıcan ve kıyma veya kabak ve soğan veya sadece istenilen peynir çeşidi kullanılabilir.
Bulguru suyla iyice karıştırarak pişirin. Blender’dan geçirdiğiniz ekmek içlerini ve kaşar peynirini ekleyin. Tuzunu, karabiberini de katıp yumuşak bir hamur kıvamı elde edin. Hamuru ikiye ayırarak yarısını yağlanmış tepsiye döşeyin. Üzerine istediğiniz çeşitteki harcı yayın. Hamurun kalan kısmını da harcın üzerine döşeyin. Yumurta sarısı sürerek 180 derecelik fırında 1 saate yakın pişirin.
Dyt. Müge BAŞER
Paylaş