Hem etine dolgun hem de memnun biri olabilirsiniz

İdeal kiloda kalmak sağlıklı bir şeydir, ama bu herkes için her zaman mümkün olmayabilir.

Bazı bedenler yağ depolamak üzere kurgulanmıştır. Bu insanların ideal değil, sağlıklı kilolarda kalmaları yetiyor. Mutedil kiloları çok fazla dert etmemek gerekiyor.

YENİ araştırmalar hafif kilo artışlarının sağlıklı kabul edilebileceğini gösteriyor. Kısacası kilo takıntılı, gergin sıskalar ve aynalara dargın mutsuz tombulların dışında kalabiliyorsanız, hafif kilo değişimlerini dert etmeyebilirisiniz. Dolgun ama memnun biri de olabilirsiniz.

KENDİNE HAS KİLO

Her yaşın cinsin ve beden tipinin, kısacası herkesin kendine has bir kilosu vardır. Kendine uygun kiloları koruyabilenler daha mutlu insanlardır. Kilo takıntısını sadece liseli, üniversiteli genç kızların sorunu sanmayın. Asıl kilo takıntısı orta yaşlarda başlıyor. Özellikle 40’lı yaş virajına giren kadınlarda amansız bir kilo savaşı, bazen ruh sağlığını bile bozuyor. Bu anlamsız savaşta ince olmanın dayanılmaz hafifliği kadar moda sektörünün basının ve biz doktorlarında payı var.

GEREKSİZ DİYETLER

Fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin gerekçeleri oldukça farklı. Bunu bazıları sağlıkları, için bazıları güzelliklerinin bir parçası gibi düşündüklerinden arzuluyor. İş başarısını arttırmak, daha yükseklere daha kolay zıplamak için hafiflemek isteyenler bile var! Bir kısmı ise basit bir kilo sorununu çözmekten bile aciz ve beceriksiz biri olarak algılanmaktan korkuyor. Kısacası kilo sorununda da doğru ve yanlışlar birbirine karışıyor. Gereksiz diyetler yanlış besinler ve beslenme planları ile bedensel ve ruhsal sağlık tehlikeye atılıyor. Metabolizmalar bozuluyor hormonal sistemler altüst ediliyor.

DİYET TAKINTISI

Diyet yapmak, özellikle genç ve orta yaşlı kadınlarda neredeyse bir takıntı haline dönüşmek üzere. Diyet merkezlerinde kuyruklar uzuyor; diyet kitapları çok satıyor; diyet ürünleri pazarında tam bir patlama yaşanıyor. Neredeyse her 3 kadından biri diyette!.. İşin garibi diyet yapanlar çoğaldıkça obezlerin sayısı artıyor ve diyet yapanların çoğu diyete gerçekten ihtiyacı olan obezler değil. Diyet tutkunları, daha çok hafif ve orta derecede kilo artışı olan genç ve orta yaşlı kadınlar arasından çıkıyor.

Gereksiz yere yapılan bu diyetlerin verdiği bedensel ve ruhsal zararlar, birkaç kilonun vereceği zararlardan çok daha fazladır. Sık tekrarlanan diyetlerin oluşturduğu psikolojik stres, ruhsal dengeyi altüst ediyor. Diyet bağımlıların çoğu kronik depresyon sorunu yaşıyor. Yememenin, en azından keyifli ve mutlu bir şekilde beslenememenin getirdiği baskı ve yanlış diyetlerin sorumlu olduğu başarısızlık, diyete bağlı depresyonun başlıca nedenleri. Diyet tutkunlarının metabolizmaları ve hormonal sistemleri de serseme dönüyor. Beslenme bozuklukları bağışıklık sistemlerini bozuyor, hastalıklar sıklaşıyor. Saç, cilt ve tırnaklarda sorunlar başlıyor. Uzun süreli ve yanlış yapılan diyetler erkenden yaşlandırıyor. Kısacası bu diyet bağımlılarının büyük bir kısmı belki biraz zayıflar ama ruhen ve bedenen oldukça sorunlular.

FAZLA ABARTMAYIN

Araştırmalar insan vücudunun kilo üzerine programlandığını gösteriyor. 30’lu, 40’lı yaşlarda her 1-2 yılda bir veya yarım kilo almak, normal kabul edilmelidir diyenler bile var. Kısacası yaşlandıkça yağlanmak, insan bedenini genetik kodlarında bile var. Her yaşın ayrı bir kilosu var diyenler muhtemelen biraz haklılar. Dikkat edilmesi gereken şey sağlıklı kilonun üst sınırlarını fazla zorlamamaktır. İşi kilo aşırılığı ve obezite sınırına taşımamaktır.

Kilo korkusunun abartılmaması gerektiğine biz de katılıyoruz. Bu korkunun sağlıkla ilgili olmaktan çok dış görünüş takıntısından kaynaklandığını düşünüyoruz. Hemen belirtelim! Mutluluk ve kilo fazlalığı arasında olumlu bir ilişki bile var. Hafif düzeyde kilo artışı olanlarda endişe ve depresyon gibi sorunlar daha az görülüyor. Muhtemelen biraz dolgun ama mutlu ve memnun biri olmak oldukça kolay.

LEZZETLİ DİYET

Diyet yapmak ille de tatsız tuzsuz şeyler yemek anlamına da gelmiyor. Aşırı kalori tüketmeden de lezzetli şeyler yemek mümkün. Lezzetli yiyeceklerden vazgeçmeden onları daha seyrek ve küçük miktarlarda tüketmek en etiki yol gibi görünüyor. Sürekli diyet yapan gergin stresli ve sinir küpü biri olmak yerine hafif kilo artışlarını sorun yapmayan keyifli neşeli ve mutlu biri olmayı da düşünebilirsiniz. Yeter ki sağlıklı kilolarda kalabilmeyi başarın.
Yazarın Tüm Yazıları