Paylaş
Çünkü depolanmış yağları yakabilmek için daha çok oksijene ihtiyaç vardır. Hangi egzersizi yaparsanız yapın, egzersiz süresince rahat soluk alıp verebilmelisiniz.
Kalp hızınızı mevcut hızından dakikada ortalama 25-30 civarında arttıran aerobik aktiviteler (yürümek, yüzmek, bisiklete binmek) kalori yakmanın en iyi yoludur. Eğer aerobik egzersizleri ağırlık kaldırma gibi dayanıklılık antrenmanları ile desteklerseniz daha da başarılı olursunuz.
Dayanıklılık antrenmanları ile aerobik aktiviteye oranla daha fazla kalori yakar, daha çok kas kazanırsınız. Aerobik aktivite ile dakikada ortalama 1 kalori, dayanıklılık egzersizleri ile dakikada ortalama 1,5-2 kalori yakarsınız.
Direnç-dayanıklılık antrenmanlarının kan hücrelerinizdeki mitokondrileri yani enerji üretim merkezlerini arttırıp yağ yakımınızı kolaylaştıracak bir metabolik hıza ulaşmanızı da kolaylaştıracağını yani sizi uyurken ya da dinlenirken bile yağ yakan bir beden sahibi yapacağını da unutmayınız.
Bel çevrenizi inceltmek için her gün yürüyün
Yürümek en faydalı aktivitedir. Araştırmalar, her gün ortalama 30-40 dakika yürümenin kalp krizi riskini azalttığını, kan basıncını düzenlediğini, kas ve kemikleri güçlendirdiğini gösteriyor. Dahası da var! Düzenli yürüyüşler bellek kaybını önlüyor, cinsel gücü artırıyor.
Eğer yürümeyi bir alışkanlık haline getirirseniz kabızlık, hemoroit, reflü gibi sorunlarla mücadelede de önemli bir mesafe kazanıyorsunuz. Çalışmalar düzenli yürümenin en güçlü aerobik aktivitelerden biri olduğunu gösteriyor. Düzenli yürüyenlerde kanda insülin seviyesi azalıyor, testosteron seviyesi artıyor. Böylece insülin fazlalılığı ve/veya testosteron azlığı sonucu ortaya çıkan bel çevresi ve göbek yağları daha kolay ortadan kalkıyor.
Orta yaşlı kadın ve erkeklerde önemli bir problem haline gelen bel ve karın yağlanmasını önlemenin en kolay yollarından birinin 30’lu yaşlardan itibaren yürüme alışkanlığı edinmek olduğu belirtiliyor.
Proteinin tozu değil “doz”u önemli!
Konsantre olarak hazırlanmış protein tozları yüksek oranda protein içermelerine karşın yağ ve kolesterol oranları düşüktür. Vücut geliştirme, halter gibi spor dallarında özellikle yoğun antrenman dönemlerinde sporcuların protein gereksinimleri de artmaktadır. Bu ihtiyaç diğer sağlıklı bireylerden 1-1.5 misli daha fazladır. Yine bu spor dallarında sporcular vücut yağ yüzdelerini korumak zorundadırlar. Kaliteli protein kaynaklarının (hayvansal proteinler) yapılarında ise yağ oranı yüksektir. Bundan dolayı bu spor dallarında protein tozları pratik bir çözüm olarak düşünülebilir. Protein tozları kullanılırken bazı hususlara dikkat edilmelidir.
1-Günlük protein ihtiyacı bilinmelidir.
2-Protein kullanımının enerji dengesini bozmayacak şekilde ayarlanması gerekir.
En iyisi bunların hiç kullanılmamasıdır.
Paylaş