Paylaş
Pazartesiden cumaya erken kalkan, kahvaltıyı atlamayan, hep aynı şeyleri yiyip içen, işe güce koşan, -yapıyorsa eğer- aktivitesini aksatmayan o insan yerini saat hesabı yapmayan, lokmaları ve yudumları saymayan, gezme-tozma peşinde, keyif avcısı birine bırakıyor mu?
Yaşasın Hayat diyetisyenleri, kafede, teknede, sahilde, piknikte kolayca yapılan beslenme yanlışları hakkında -sizi belki de biraz sarsacak- bilgiler veriyorlar.
AKLINIZDA BULUNSUN
SANDVİÇ DEDİĞİN...
Yoğun iş yaşamı çoğumuz için dengeli bir öğle yemeği fikrini neredeyse imkânsız kılar. Oysa dengeli bir öğle yemeği, hem zihnen ve bedenen günün geri kalanını daha aktif geçirmemize yardımcı olur.
Dengeli öğle yemeği derken kastedilen, kap kap yemekten ziyade protein ve karbonhidratlar açısından dengeli, çoğu zaman sadece 1 tabakta bir araaya getirebileceğiniz seçimlerden oluşur. Fakat pratik bir öğle yemeği yiyeyim derken sandviçlere yönelmek düşündüğünüzden daha sağlıksız bir seçim olabilir. Hatta sırf mideniz kazındı diye kafelerde satılan hazır sandviçleri bir lokmada mideye indirdiğinizde belki de farkında olmadan ikinci bir öğle yemeği yemiş olabilirsiniz.
Sandviç tuzakları nelerdir?
-2 ince dilim ekmek ortalama 24g karbonhidrat içerir, fakat dışarıdan aldığınız sandviç ekmekleri size verilen standart tost ekmeklerinin 2 katı büyüklüğündedir. Dolayısıyla aldığınız karbonhidrat miktarı bir anda ikiye katlanır.
-Benzer şekilde ince bir dürüme sarılmış etler veya sebzeler küçük bir atıştırma olarak görülse de bir anda 3-4 dilim ekmeğe eşdeğer karbonhidrat yüküne sebep olabilirler.
-Sandviç içine sürülen mayonezli, zeytin ezmeli, hardallı karışımlar çoğu zaman yüksek yağ içerikleri sebebiyle aldığınız kalori miktarını artırabilir.
-Bununla birlikte özellikle hızlı tüketilmeleri ve çoğunlukla yoğun içeriklerine rağmen mide hacmini doldurmada yetersiz kaldıklarından çabuk acıkma riskini de beraberinde getirir. İnsülin direnciniz de varsa bir öğünde aldığınız yüksek karbonhidrat sizi kısa sürede acıktırabilir ve tekrar atıştırmalıklara yönelebilirsiniz.
Peki, ne yapabilirsiniz?
Öğle yemeği için başka seçeneğiniz yoksa öncelikle beyaz değil tam tahıllı ve kepekli, aynı zamanda küçük sandviç ekmeklerini veya kepekli ince lavaşlarla yapılmış wrap’leri tercih edin.
İçeriğinin sade olmasına dikkat edin: Peynir ve sebze veya ızgara sebze veya hindi füme / somon füme / ton balığı ve az sos kullanılmış olmalı. Ve sandviçinizin yanında, mümkünse az yağlı bir ayran içmek hem daha dengeli bir öğün tüketmenize hem de daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olacaktır.
Dyt. Deniz YEMİŞÇİ
BİR UYARI
YUDUM YUDUM KALORİ
Yaz aylarında içeceklerle aldığınız kaloriler yiyeceklerle aldıklarınızı gölgede bırakıyor. Yaz aylarının serinletirken yağlandıran buzlu-kahveli içeceklerine bir göz atmaya ne dersiniz?
Buzlu Kafe Latte (355 ml’lik kutu bardak)
Yağsız süt 70 kal (8 g şeker-0.1 g yağ)
Yağlı süt 115 kal (9 g şeker-5.9 g yağ)
Buzlu Karamelli Kafe Macchiato (az köpüklü espresso) (355 ml’lik kutu bardak)
Yağsız süt 140 kal (23 g şeker-1.2 g yağ)
Yağlı süt 190 kal (22 g şeker-7.5 g yağ)
Buzlu Kafe Mocha (lattenin içine krema ilavesi ile) (355 ml’lik kutu bardak)
Yağsız süt 201 kal (22 g şeker-9 g yağ )
Yağlı süt 237 kal (21 g şeker-13.2 g yağ)
Bir bardak buzlu kahveden gelen şeker ve yağ oranı toplam kalorinin önemli bir kısmını oluşturuyor.
Bu tarz içeceklerde tercihinizi yağsız süte şekersiz-tatlandırıcısız kahve şeklinde yapmanız ve bir ara öğün şeklinde tüketmenizi öneririm.
Diyetisyen
Nilüfer BAYRAM
Paylaş