Paylaş
Bu nedenle antibiyotik kullanmak gereksiz bir yüktür.
Bazı özel durumlarda örneğin gribe bağlı sinüzit, orta kulak iltihabı, zatürree sorunları ortaya çıktığında antibiyotikler kullanılabilir ama bu durumlar istisnaidir.
Grip virüsünün çoğalmasını durduran antiviral ilaçlar tabii ki var, bunlardan bazıları (oseltamivir, zanamivir) ülkemizde de bulunuyor.
Ama ne var ki bunlar çok ağır, yan etkisi fazla olan ilaçlar ve sadece hastalığın sadece ilk 1-2 günü içinde başlandığında belirtileri hafifletmekten başka faydaları yok. Bu nedenle tavsiye edilmiyor.
ASPİRİN NEDEN ÖNERİLMİYOR?
Ateş, kırıklık, kas-eklem ağrıları gibi sorunlarda neredeyse herkesin ilk aklına gelen uygulama “bir aspirin yutmak” olsa da gribe yakalanan çocuklar ve gençlerde aspirin kullanımı önerilmiyor.
Bunun nedeni çok nadir görülen ancak çok tehlikeli sonuçları olabilen ve “Reye Sendromu” adı verilen karaciğer hasarına yol açmasıdır. Orta yaş sonrası grip vakalarında aspirin kullanılabiliyor.
Grip uykusuzluk yapar mı?
Burun boğaz ağrıları, burun tıkanıklığı ve akıntısı, hapşırma, öksürme, kas ve eklem ağrıları gibi sorunlar grip-nezle sorunu yaşayanların uyku kalitesini bozabilir. Bu durumlarda yatmadan yarım saat önce alınacak valerian veya melisa içeren bir bitkisel destek veya antihistaminik içeren gribal bir ilaç almaları faydalı olacaktır.
Yatmadan öne alınacak bir tablet parasetamol ya da aspirin, ağrı ve kırıklık halini azaltacağı için uykuyu destekleyecektir.
Hamilelikte grip tehlikeli mi?
Hamilelik dönemi bağışıklık sisteminin normalden daha güçsüz olduğu dönemlerden biridir. Bu durum anne adaylarını soğuk algınlığı ve gribe karşı daha dirençsiz yapar. Daha da önemlisi bronşit, zatürree gibi grip komplikasyonları ile karşılaşma ihtimalini arttırır. Bu nedenle anne adaylarının “korunma” konusunda dikkatli olmaları lazım.
Hamileliği kış mevsimine denk gelecek anne adaylarının hamilelikten önce grip aşısı yaptırmaları iyi olur. Grip riski olan bir hamile gebeliğin üçüncü ayından sonra da aşı olabilir.
Önemli bir nokta da şu: Hamile hanımların uzman bir doktorla görüşmeden herhangi bir grip ilacını kullanmamaları gerekir.
Çocuklarda grip tedavisi
Çocuk hekimi olmadığımız için bu konuda bir fikir belirtmemiz doğru olmaz ama şunları rahatlıkla söyleyebiliriz: Çocuklarda görülen griplerin çoğu aslında “grip zannedilen” soğuk algınlığı vakalarıdır. Eğer ateş 38,5 dereceyi geçmişse, üşüme, titreme, kusma, ishal, öksürük, iştahsızlık gibi işaretlerle birlikteyse işte o zaman grip olasılığından şüphelenmek lazım. Bu durumlarda hemen bir doktordan yardım istemek gerekiyor. Ayrıca çocuklarda “aspirin” kullanmamak da önemli bir nokta...
Kimler daha çok risk taşıyor?
Özellikle bazı hastaların gribe yakalanması ortaya çıkabilecek ağır sonuçlar nedeniyle tehlikeli olabiliyor.
Mesela kanser kemoterapisi görenler, organ nakli nedeniyle bağışıklık baskılayıcı ilaçlar kullananlar, ileri derecede düşkün, yaşlı insanlar, solunum, kalp, karaciğer, böbrek yetmezliği olanlar ve şeker hastaları gribe yakalandıklarında beklenmedik birçok problem ortaya çıkabiliyor.
Bu kişilerde herkesin 3-5 günde atlattığı sıradan grip atakları adeta birer zatürree veya sinüzit depremine dönüşebiliyor ve maalesef yaşamı tehdit eder hale bile gelebiliyor.
Paylaş