Glisemik indeksi veya yükü fazla olan yiyecekler birçok soruna yol açıyor ama temel problem aşırı insülin salgılanmasına neden olmaları.
Kanda şeker artınca pankreas bezinden kan şekeri seviyesine göre belirli miktarda insülin hormonu salgılanıyor. Enerji sağlanması için kan şekerinin kas karaciğer beyin ve yağ dokusu başta olmak üzere bütün dokularda kullanılması gerekiyor. şekerin hücrelere girmesi ise insülin hormonu sayesinde gerçekleşebiliyor. Eğer insülin hormonu yoksa veya olduğu halde etki gösteremiyorsa şeker hücreye giremiyor, kanda birikiyor. Sonuçta önce insülin direnci sonra şeker hastalığı ortaya çıkıyor. Bir gıdanın glisemik indeksi veya yükü arttıkça insülin cevabı şiddetleniyor. Çünkü bu gıdalar kan şekerini hızla yükseltiyor, ani şiddetli insülin yanıtlarına yol açıyor. Ayrıca bir öğünde aşırı miktarda karbonhidrat yemek ya da çok fazla miktarda kalori almakta insülin cevabının şiddetlenmesinin nedeni olabiliyor. Yani karbonhidratları fazla almasanız bile çok yüksek kalorili beslenirseniz insülin seviyeniz artıyor, yağ depolamanız (kilo almanız) kolaylaşıyor, yağları eritmeniz (kilo vermeniz) güçleşiyor.
Gizli şeker kaynaklarına dikkat
Bazı gıdalar karbonhidrat grubunda olmasalar bile içlerine şu veya bu şekilde gizli şekerler eklenebiliyor. ışte onlardan bazıları... * Kahvaltı gevrekleri * Hazır çorbalar * Meyveli yoğurtlar * Dip soslar * Sakızlar * Kakaolu, çikolatalı fındık veya yer fıstığı ezmesi * Konserve meyveler * Salata sosları * Krakerler, cipsler, jeller * Bazı dondurulmuş sorbeler
HDL kolesterol düşüklüğü önemli bir uyarıdır
HDL kolesterolü düşük, özellikle 40 mg/dl.nin altında olanların çoğunda reaktif hipoglisemi şikayetine veya hiperinsülinemi, hipertrigliseridemi gibi laboratuvar bulgularına daha sık rastlanıyor. Düşük HDL seviyesi pek çok kişide yüksek Gı’li besinlere bir hassasiyet olduğuna işaret ediyor. Eğer herhangi bir kan analizinde HDL seviyeleriniz çok düşük bulunmuşsa açlık-tokluk kan şekeri ve açlık-tokluk insülin testlerinin de değerlendirilmesi iyi olur.
Düşük Gİ’li beslenmek;
* Kilo almanızı engeller, kilo vermenizi kolaylaştırır * şeker hastalığına yakalanmanızı engeller ya da geciktirir, kan şekerinizin ayarlanmasını kolaylaştırır * Kalp damar hastalıklarına yakalanma ihtimalinizi düşürür, inme-felç geçirme olasılığınızı azaltır * Hipertansiyonla mücadeleyi daha kolay hale getirir * Kansere karşı güçlü bir korunma sağlar * Bağışıklık sisteminizi güçlendirir
70 KG ÜSTÜNDE AĞIRLIĞI OLANLAR İÇİN 4. GÜN KAHVALTI 60 g (2 ince dilim) yağsız dil peyniri 3-4 zeytin 50 g (2 ince dilim) kepekli ekmek Domates, salatalık (yağsız)
ARA ÖĞÜN 100 g (1 küçük boy)elma 3 çorba kaşığı yağsız yoğurt
ÖĞLE YEMEĞİ Salata (yağsız, sirke ve limon serbest) 6 çorba kaşığı etsiz sebze yemeği 200 g (1 su bardağı) yağsız yoğurt 6 çorba kaşığı makarna
ARA ÖĞÜN 200 g (1 su bardağı) yağsız süt 2 adet şekersiz kepekli bisküvi
AKŞAM YEMEĞİ Salata (yağsız) 1 kepçe domates çorba (kremasız) 90 g (3 köfte kadar) balık eti 4 çorba kaşığı etsiz sebze yemeği 25 g (1 ince dilim) esmer ekmek
ARA ÖĞÜN 100 g (1 küçük boy) elma 2 adet kepekli grissini 5-6 adet badem
70 KG’DAN DAHA AZ AĞIRLIĞI OLANLAR İÇİN 4. GÜN KAHVALTI 60 g (2 ince dilim) yağsız dil peyniri 3-4 zeytin 50 g (2 ince dilim) kepekli ekmek Domates, salatalık (yağsız)
ARA ÖĞÜN 100 g (1 küçük boy)elma 3 çorba kaşığı yağsız yoğurt
ÖĞLE YEMEĞİ Salata (yağsız, sirke ve limon serbest) 4 çorba kaşığı etsiz sebze yemeği 200 g (1 su bardağı) yağsız yoğurt 4 çorba kaşığı makarna
ARA ÖĞÜN 200 g (1 su bardağı) yağsız süt 2 adet şekersiz kepekli bisküvi
AKŞAM YEMEĞİ Salata (yağsız) 1 kepçe domates çorba (kremasız) 90 g (3 köfte kadar) balık eti 4 çorba kaşığı etsiz sebze yemeği 25 g (1 ince dilim) esmer ekmek
ARA ÖĞÜN 100 g (1 küçük boy) elma 2 adet kepekli grissini Nilüfer BAYRAM