Mide ağrılarından, yanma, ekşime ve kaynamalardan hiç yakınmamış biriyseniz, karnın üst ve orta kısmında hissedilen yakıcı tarzda ağrı, şişkinlik, hazımsızlık, gaz, gerginlik, geğirme, bulantı, kusma gibi sorunlarla hiç karşılaşmadıysanız çok şanslısınız!
Gastrit, reflüyle beraber en sık görülen sindirim problemleri arasında yer alıyor. Bazen helikobakter gibi mikroplar nedeniyle, bazen beslenme hataları, aşırı alkol tüketimi, sigara içmek gibi yanlış seçimlerle, bazen de ilaçların midede yaptığı dokusal hasarlarla ortaya çıkıyor.
Gastrit sorununun pek çok hazırlayıcısı var. Helikobakter pilori ismi verilen bakterinin yarattığı enfeksiyon gastritin en sık görülen sebebidir. Mideyi hazım sırasında salınan hidroklorik asitten koruyan tampon sistemi bu enfeksiyon nedeniyle zayıflar, mide duvarı hasar görmeye başlar. Helikobakter enfeksiyonunun midenin iç yüzeyini kaplayan koruyucu tabakada yarattığı değişimler zamanla gastrit hatta ülserle ile sonuçlanır.
Stres de gastritin bir diğer nedenidir. Ağır ve ani stresler kadar tekrarlayan, uzun süreli streslerin de gastrite, ülsere hatta mide kanamasına bile yol açabileceği biliniyor. Stres ne kadar uzun süreliyse gastriti o kadar kronikleştiriyor ve reflü oluşumunu kolaylaştırıyor.
Alkol ve Aspirin, Diklofenak, Naproksen, İbuprofen gibi bazı ilaçlar da gastritin ortaya çıkmasında rol oynayabiliyor. Önemsenmeyen sıradan bir gastrit bile mide ülseri, mide kanaması ve daha az bir ihtimalle de mide kanserine neden olabiliyor. Bu nedenle mide ağrısı, yanma, ekşime, yakıcı ağırı, şişkinlik, bulantı, kusma gibi şikayetleriniz varsa vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.
İzzet Yıldızhan stresini yönetmekte zorlanıyor gibi görünüyor. Yönetilemeyen stres ona gerilim tipi baş ağrıları, hazımsızlık ve gastritle dönüyor. Gastrit ve baş ağrıları, başarısız stres yöneticilerinde en sık görülen sorunlar. Stresin bunları daha da kronikleştireceğini bilmekte fayda var. Gastriti sadece ilaçlarla tedavi etmeye çalışanlar pek de başarılı olamıyor. Stres yönetimi yapmayan, düzenli ve dengeli beslenmeyen, uykusunu, aktivitesini, dinlenmesini dengeleyemeyen kişiler ilaç da kullansalar gastrit sorununu çözemeyebiliyor. İzzet Yıldızhan’ın gastritini değil stresini yenmeyi öğrenmesi gerekiyor. İzzet Bey’in stres yönetimi notu düşük: 5
KIRMIZI ET KANSER NEDENİ Mİ?
İzzet Yıldızhan’ın gastrit ve hazımsızlık sorunlarına karşı beslenmesini düzenlemesi şart. Daha küçük porsiyonlarla sık aralıklarla beslenmeye, kızartılmış, yağı bol, baharatlı besinlerden uzak kalması gerekiyor. Öğün atlamaması, aç karnına asitli içecek ve yiyecek tüketmemesi, kahve, çay, gazlı içeceklerden uzak durması, pişmiş sebze ve meyveleri tercih etmesinde fayda var.
İzzet Bey’in yemek seçimleri başarılı. Balık kadar kırmızı eti de tercih etmesi nedeniyle "Kırmızı et zararlı, kanser bile yapıyor!" diyenleriniz olabilir. Kırmızı et çok önemli bir protein kaynağı. Özellikle yağsız kırmızı et çocukların büyüme ve gelişmesinde, yaşlıların doku ve organlarını tamir etmesinde son derece gereklidir. Sadece protein değil aynı zamanda önemli bir demir ve B12 vitamin kaynağıdır. Bu nedenle ölçülü miktarda tüketilmesi koşuluyla haftada iki-üç gün kırmız et yemenin bir zararı olmaz.
Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yağsız bölümlerini yemektir. Birkaç araştırma kırmızı etten zengin beslenenlerde meme kanseri ve kolon kanseri sıklığının arttığını ortaya koymuştur ama bu artışının nedeni henüz tam belirlenememiştir. Muhtemel neden olarak eti kömürde pişirme sürecinde oluşan kanserojenler, etteki bazı hormonlar sorumlu tutulmuştur. İzzet Yıldızhan’ın beslenme notu iyi: 8
İzzet Bey’in düzenli şekilde spor yaptığı anlaşılıyor. Bunun stres yönetimine katkıda bulunacağını da belirtelim. İzzet Yıldızhan’ın aktivite notu yüksek: 8
İzzet Bey’in sigara ve alkol kullanmaması tüm sağlığına fayda sağladığı gibi gastrit ve reflü sorunlarıyla baş etmesi açısından da büyük önem taşıyor. İzzet Yıldızhan yaşam tazı alışkanlıkları yönünden de iyi bir noktada: 8
ÇOKLU VİTAMİN KULLANIMI AVANTAJLI
Okurlarımız çok sayıda vitamin, mineral ve bitkisel ürünün bulunduğu karmakarışık kombinasyonlardan oluşan besin desteklerinden, vitamin ve mineral haplarından hoşlanmadığımızı bilirler. Ama öyle görülüyor ki karmaşık ve ticari olmadığında işi kolaylaştırmak ve garantiye almak için çoklu vitamin karışımlarını kullanmak faydalı olabiliyor. Özellikle bazı kanser türleri, kalp hastalıkları ya da yaşlanmayla ilgili diğer kronik hastalıklardan korunmada besin desteği kullanmanın yararlı olduğu anlaşıldıktan sonra bu durum daha da önemli hale geldi.
Eğer 60’lı yaşları tamamlıyorsanız doktorunuzla çoklu vitamin konusunu görüşün. Bunlardan kullanmaya karar verdiğinizde yine de antioksidan gücü yüksek, içeriği güvenli ve dozu çok yüksek olmayan ürünleri tercih edin.
İzzet Yıldızhan’ın kullandığı Koenzim Q10 çok güçlü bir antioksidan olmasının yanı sıra hücresel enerji üretimini de arttığından yorgunluğa faydalı bir destektir. İzzet Bey’in yorgunlukla mücadelede bu destekten yarar göreceğine inanıyorum. Ginkgo Biloba’ya devam etmesini ise çok da gerekli görmüyorum. İzzet Bey’in besin destekleri notu: 8
İzzet Yıldızhan aile mirası bakımından şanslı görünüyor. Aile fertlerinin çoğunun ileri yaşlara sağlıklı bir şekilde ulaşması İzzet Bey’in genetik miras notunu yükseltiyor: 8
İzzet Bey’e sağlıklı, keyifli ve mutlu bir hayat diliyorum.
REFLÜ SORUNU İÇİN YOL HARİTASI
Sağlıklı bir kilo aralığında kalmaya özen gösterin. Fazla kilo karın içi basıncınızı arttırır, yemek borunuza kaçağı kolaylaştırır.
Öğün sayısını arttırın, günde en az 3-4 ana ve 3-4 ara öğün tüketin.
Sık sık ama az miktarlarda beslenmeye özen gösterin.
Bir öğünde çok fazla yemek tüketmeyin.
Akşam yemeği saatini erkene alın.
Yemek yedikten sonra bir süre yatmayın, uzanmayın. Yatmadan 3 saat öncesine kadar bir şey yemekten kaçının.
Uykudan önce yatak başlığını 15-25 cm kaldırarak mide suyunun uyku sırasında özefagusa kaçması önleyebilirsiniz.
Aşırı sıcak ve soğuk besinler, asitli içecekler, çay, kahve ve alkolden uzak durun.
Fazla miktarda yağ içeren soslar, kızartılmış yiyecekler, sirke, limon gibi soslar ve turp, roka, domates gibi asit oranı fazla olan çiğ sebzeleri tüketmemeye çalışın.
Yemeklerdeki yağ miktarını azaltın, yağlı yemeklerden uzak durun.
Dar ve sıkı giysilerin reflü sorununuzu artırabileceğini unutmayın.
İyi bir stres yöneticisi olmaya çalışın.
Sigara kullanmayın.
NASIL YAŞIYORSUNUZ?
İzzet Yıldızhan (44)
Ses sanatçısı
Sindirim sistemim biraz hassas. Ülserim var ve beni pek rahatsız ediyor. Hatırladığım kadarıyla ailemde ise hiçbir ciddi sağlık sorunu yoktu. Zaten neredeyse tüm aile üyelerinin 80’inden sonra sağlıklı bir yaşam sürdüğünü hatırlıyorum. Bir de yorgunluk sorunum var. Gün içinde kendimi yorgun hissediyorum. Ayrıca, stres nedeniyle gerilim tipi baş ağrısı çekiyorum. Konsantrasyon eksikliğini sorunumu da bir türlü gideremedim.
Düzenli şekilde spor yapmaya gayret ediyorum. Sık sık spor salonuna gidiyorum. Koşu bandında yürüyorum, bisiklete biniyorum. Fırsat bulursam yüzüyorum. Klip, albüm çalışması derken zamanımın büyük bölümünü de çok hareketli geçiriyorum. Sigara içmiyorum, alkollü içkilerle hiç aram yok. Yemek konusunda öyle çok seçici değilim. Yalnız kırmızı ete karşı bir zaafım var. Et güveçe bayılırım. Yine sık sık balık yerim. Hele kalkan balığı görünce hiç dayanamam. Ama öyle kiloma hakim olamadığımı zannetmeyin. Bugüne kadar diyet yaptığımı hatırlamıyorum. Tabii hamur işlerini, tatlıları az yememin bunda bir katkısı olabilir. Öğünlerim düzenli değil. Ama öğün arasında atıştırma huyum da yok. Kahve yerine bitki çayı ve siyah çay içmeyi yeğliyorum. Bir süredir bazı destek ürünleri kullanıyorum: Ginko biloba plus, ve koenzim Q10.