Eklem güçlendiren destekler

Romatizmal sorunların tedavisinde kullanılan reçeteli ilaçların sık görülen bazı yan etkileri (mide ağrısı gibi) var.

Haberin Devamı

Bu nedenle onlardan uzun süre faydalanmak mümkün olmayabiliyor. Yşte bu nedenle özellikle “yaşlılık romatizması” olarak bilinen, diz ve kalça eklemlerinde ağrılı eklem iltihaplanmalarına ve kıkırdak kayıplarına yol açan kronik romatizmal hastalıkta glukozamin sulfat ve kondroidin ihtiva eden tabletler sık kullanılmaya başlandı. Günde 1000-1500 mg glikozamin 400-800 mg kondroidin içeren karışımların eklemlerdeki kıkırdak yıkımını yavaşlattığı yeni kıkırdak yapımını uyardığı yangısal süreçleri frenleyip ödemi ağrıyı şişliği azalttığı anlaşılıyor.

Dikkat edilmesi gereken nokta glikozaminin de bazı kişilerde mideyi rahatsız edebileceğinin unutulmamasıdır. Ayrıca bu destekleri iki-üç ay kullanıp on beş- otuz gün ara vermekte fayda var. Önemli bir nokta da şu: Satın aldığınız ürünün kaliteli ve güvenli olup olmadığını da araştırmalısınız. Bu desteklerin çoğunda söz konusu maddeler ya hiç yok ya da haplar kutuların üzerinde yazan miktarlardan çok daha düşük miktarlar ihtiva ediyor. Yani kullandığınız üründen emin olmanız, paranızı ve zamanınızı boşa harcamamanız gerekiyor. Bunun yolu da eczaneye gidip “bana bir glikozamin hapı ver” demek yerine bu hapları bir iç hastalıkları romatolog ya da ortopedist önerisiyle ve onların kontrolü altında kullanmaktır.

Glikozamini ve kondroidini antiromatizmal diğer haplarla kullanmak da mümkündür. Glikozaminin kan şekerini yükseltebileceği söylenir ama kanıtlanmış değildir, şeker hastaları da bu ürünü kullanabilirler. Son zamanlarda bu ikili karışıma MSM, boron, K vitamini ekleyenler de var. Bana göre bu son üç desteğin ciddi bir faydası olmuyor. Glikozamin-kondroidin ikilisine kolajen hidrozilatı (5-10 gr) ve omega-3 yağları eklemek ürünün etkinliğini arttırıyor. Ben günde 1000-1500 mg glikozamin, 800-1000 mg kondroidin, 300-500 mg omega-3 ve 5-10 gr kolajen hidrozilatı içeren ürünlerle daha hızlı ve kalıcı sonuç alınabileceği kanaatindeyim.

Haberin Devamı

Krom bir işe yarıyor mu

Kromun pikolinat tuzu -kromiumpikolinat- kilo kontrolünü kolaylaştırdığı kan şekerini dengelediği için özellikle hipoglisemiklerde ve insülin direncinden yakınanlarda sık istifade edilen bir mineral haline geldi. Diyabetiklerde de kullanılabiliyor.

Beslenme uzmanlarının çoğu ortalama bir diyetin krom yönünden eksik olduğunu düşünüyor. Bu nedenle özellikle şeker ayarında güçlük çeken kilolu kişilerde kilo programlarında krom desteğinden faydalanma yoluna gidiyor.

Vücudunuza doğal yoldan krom kazandırmak istiyorsanız et, peynir, tahıl, yumurta, süt ürünleri ve tavuk ağırlıklı beslenin. Destek olarak kullanmayı planladığınızda günlük dozu 200 mg civarında tutmaya gayret edin.

Haberin Devamı

Bor kemiği güçlendiriyor mu

Son yıllarda osteoporoz tedavisi için kullanılan kalsiyum desteklerinin içine bor ve K vitamini eklenmeye başlandı. K vitamini -özellikle K3- ile ilgili birkaç olumlu çalışma var ama kalsiyum tabletlerine eklenen borun işe yaradığı kanaatinde değilim.

Ayrıca kalsiyum desteklerinin fiyatını da yükselttiği için çok olumlu bakmıyorum. Elma, üzüm, armut, havuç ve kabuklu yemişlerde bol miktarda bor zaten var. Bu nedenle bor ya da kalsiyum+bor desteği kullanmak yerine doğrudan kalsiyum sitrat kullanmanızı tavsiye ederim.

Yeşil çay tabletleri işe yarıyor mu?

Yeşil ve siyah çayda bulunan kateşinler çok güçlü antioksidanlardır. Kateşin kazanmanın en kolay yolu günde iki bardak yeşil çay ve günde 2-3 bardak siyah çay içmekten geçiyor.

Tabletlere sıkıştırılmış kateşinler ise ne kadar güvenilir emin değilim. Çaylardaki kateşin yapısındaki polifenollerin meme ve sindirim sistemi kanserlerinden koruduğunu gösteren çalışmaları dikkate alarak her gün iki bardak yeşil çay ya da 2-3 bardak siyah çay içmenizi öneriyorum.

Yazarın Tüm Yazıları