Paylaş
Hipertansiyon, en yaygın sağlık sorunlarından biri. Bunun farklı nedenleri var. Kilo probleminin yaygınlaşması, hareketsizlik, stresin yoğunlaşması, tuz tüketiminin artması ilk akla gelen sebepler.
Tansiyon yüksekliği, bilinen en önemli damar yaşlandırıcılarından biri olarak biliniyor. Zaten bu nedenle de kalp krizlerini ve beyin krizlerini -felçleri- tetikleyebilmekte, dahası böbrek yetmezliğinden körlüğe kadar çok sayıda sağlık sorununa yol açabiliyor.
Uzun süredir mevcut olmasına rağmen herhangi bir belirti vermeyebilmesi çok yüksek kan basıncı değerlerinde bile herhangi bir sağlıksızlık işaretinin ortaya çıkmaması, ilk belirtinin bir kalp ya da beyin atağı da olabilmesi ise sorunu daha da önemli hale getiriyor. Bu sessiz ve derinden gidiş nedeniyle de zaten “sessiz katil” diye tanımlanıyor.
TANSİYONUNUZU İZLİYOR MUSUNUZ?
Kan basıncınızı 30 yaşından sonra yılda bir, 40 yaşından sonra altı ayda bir, 50 yaşından sonra üç ayda bir mutlaka ölçtürün. Bu düzenli ölçümlerin hipertansiyonun erken teşhisi için en güvenilir yol olduğunu unutmayın.
Eğer tansiyonunuz yüksek bulunursa bu ölçümleri farklı zamanlarda, farklı günlerde tekrarlatın. Tekrarlanan ölçümlerde de kan basıncınız yüksek bulunursa herhangi bir doktordan yardım isteyin. Kan basıncının üst değerleri sistolik basınç için (büyük tansiyon) 130 mm/Hg, diasistolik basın. İçin (küçük tansiyon) 85 mm/Hg.dir.
NE YAPMALISINIZ?
Hipertansiyon sorununuz varsa problemin kesin teşhisi için herhangi bir genel pratisyenden veya imkânınız varsa bir iç hastalıkları, nefrolog veya kardiyologdan yardım isteyebilirsiniz.
Doktorunuz hipertansiyon teşhisi koyduğu takdirde varsa fazla kilolarınızı vermeye çalışın. Tuz tüketiminizi olabildiğince azaltın. Uykunuza ve stres yükünüzü azaltmaya bakın. Alkolden uzak durun, sigara içiyorsanız bırakın.
Eğer bu önlemlere rağmen kan basıncınız ayarlanamamışsa doktorunuzun verdiği ilaçları lütfen düzenli olarak kullanın. Kullandığınız ilaçları başkasına tavsiye etmeyin, bir başkasının kullandığı ilaçla da değiştirmeyin. İlacınızı birden bire kesmenin ani ve tepkisel tansiyon yükselmelerine yol açabileceğini unutmayın.
Eğer hipertansiyonlu biriyseniz, “sık ve zor nefes alma göğüs ağrısı göğüste basınç hissi kol ve ayaklarda güç kaybı baş ağrısı bilinç bulanıklığı” gibi belirtiler ortaya çıktığı takdirde süratle doktorunuzu arayın. Bu gibi durumlar acil ve önemli bir tansiyon yüksekliğine yol açabilir.
Ani tansiyon yükselmelerinde bile gereğinde fazla telaşlanmayın. Mümkünse uzanıp istirahat edin. Biraz limonlu su, domates veya nar suyu içmeyi deneyip bekleyin.
Ölçümleri çok sık tekrarlamayın. Ruhsal gevşetici herhangi bir ilaçtan ya da dilaltında emilen veya ağızda çiğnenen geçici tansiyon düşürücülerden faydalanmadan önce tıbbi yardım isteyiniz.
Testosteronu azalan erkekler
Daha kasvetli, hüzünlü ve depresif
Gergin, öfkeli ve endişeli
Aksi, alıngan ve sıkıntılı
Kıskanç ve takıntılı oluyor
Kendilerine güvenleri daha az
Daha çabuk yoruluyor, daha bitkin ve güçsüz
Daha umutsuz ve kapalı hale geliyor
Uyku sorunları, odaklanma güçlükleri, gece terlemeleri problemleri olabiliyor
Daha kolay yağlanıyor, kilo alıyorlar
Cinsel güç ve istekleri düşüyor
Daha çok yeme ve içme eğilimine giriyor
Odaklanma sorunları, unutkanlık problemleri başlıyorlar
Paylaş