Eğer hastalanmamayı ya da daha az hastalanmayı istiyorsanız sağlıklı yaşamı keyifli bir hayat tarzı haline getirmelisiniz.
İştahı, solunum ve sindirim sistemleri normal, uyku sorunu olmayan, yeterli ve dengeli beslenip, düzenli egzersiz ve dinlenme alışkanlığı kazanan, sağlıklı bir çevrede yaşayan biriyseniz, mutlu ve stres düzeyi düşük keyifli bir yaşam sürüyor; ideal kilonuzu koruyup çevrenizle olumlu ve yapıcı ilişkiler geliştirebiliyorsanız siz sağlıklı yaşam programını zaten uyguluyorsunuz demektir. Temiz bir ortamda yaşıyor, temiz su ve güvenli besin tüketiyor, kişisel temizliğinize gereken özeni gösteriyorsanız (dişlerinizi fırçalıyor, düzenli duş alıyor, düzenli tuvalete gidiyorsanız) daha da şanslısınız.
PHYSIS’E GÜVENİN!
Ruh ve beden işbirliğinin sağlıklı dengesinde sağlığı koruyucu ve tamir edici olağanüstü bir kapasite mevcuttur. Hipokrat tıbbında ‘physis’olarak tanımlanan bu sıra dışı ve olağanüstü güç -kapasite- daima aktif, kullanılabilir ve geliştirilebilir haldedir. Physis düzenleyici, önleyici, koruyucu, tamir ve tedavi edici gücü sınırsız bir kapasitedir. Aslında modern tıbbın yaptığı bu doğal gücü harekete geçirmek veya teşvik etmektir. Bir ortopedik cerrah kırılan bir kemiği uç uca getirir ama yaranın iyileştirilmesini, bu olağanüstü bedensel güce, physis’e bırakır. Sağlık sorunlarınızın çoğu (soğuk algınlığı, ateş, baş ağrısı, hazımsızlık, öksürük, yanıklar, kesikler, yaralanmalar, virüs enfeksiyonları) bedenin bu doğal gücüyle tıbbi bir yardım olmaksızın iyileştirilir. Bedenimizin maruz kaldığı onlarca zararlı (hava kirliliği, alkol, sigara, egzoz dumanları, besin toksinleri, kimyasal toksinler, kanserojen maddeler) physis’in muhteşem gücü ile bedenimizden uzaklaştırılır. Eğer uykusuzluk, yanlış beslenme, egzersiz azlığı, yoğun stres, yetersiz dinlenme veya aşırı yorulma gibi nedenlerle fizik gücünüzü zayıflatır ve bedeninizi savunmada başarısız bırakırsanız, yani physis’in gücünü elinden alırsanız, hastalanırsınız.
DÖRT DAYANAĞA DİKKAT
Sağlıklı yaşam programını eksiksiz uygulayabilmek için dört temel dayanağı doğru oluşturmakla işe başlamalısınız. Bu dörtlü; doğru beslenme, düzenli egzersiz, yeterli ve kaliteli uyku, dingin, stres düzeyi düşük bir ruhsal yaşamdan oluşur. Bizim önerimiz; eksiksiz bir sağlıklı yaşam programının tecrübeli ve kaliteli bir sağlık desteği almayı gerektirdiğini de unutmamanızdır.‘Entegre sağlık programı’olarak tanımlanabilen bu program; modern batı tıbbının, geleneksel tamamlayıcı tıp programlarıyla (meditasyon, masaj, yoga, akupunktur, aromaterapi, homeopatik destekler, osteopatik uygulamalar...) birlikte uygulandığı, beden, ruh ve aklın işbirliğine dayanan yeni bir tıp konseptidir.
Modern tıbbın temel kusurlarından birisi sadece hastalıklarla ilgilenmesi, hastalıkları sınıflandırması, sağlıklı olma haline fazla ilgi duymamasıdır. Modern tıp sağlık ve sağlamlık halinin sürdürülmesi üzerinde çalışmayı yeterince önemsememekte, sağlıklı olma ve sağlığın gücü üzerinde gereği kadar yoğunlaşmamaktadır. Modern tıp, sağlığı geliştirmek iddiasından da oldukça uzaktır. Çalışmalarını hastalıkları ve hastalık belirtilerini tedavi etmek üzerinde yoğunlaştırmıştır. Her şeyi kimyasal olarak analiz etmiş, fiziksel olarak ölçmüş, kaydetmiş ve matematiksel olarak hesaplamıştır. Modern tıbbın en önemli gücü olan bilimsel olma kaygısı haklıdır, ama aynı zamanda önemli bir zaafıdır. Çünkü vücutta beyin fonksiyonları gibi ölçülemeyecek pek çok şey mevcuttur.
Modern tıbbın en çok zorlandığı noktalardan biri de sağlık ve hastalık arasındaki sınırdır. Yorgunluk, şişkinlik, uyuşukluk gibi şikayetlerde ortada kategorize edilmiş, hastalık söz konusu olmadığı için modern tıp tanı koymakta zorlanır. Modern tıpta psikosomatik olarak değerlendirdiğimiz birçok sorundaki ortak nokta belki de sağlıklı olma haliyle hasta olma hali arasındaki bu tarifi güç geçiştir.
Modern tıp göremediği, dokunamadığı, ölçemediği sorunları belirli bir hastalık veya sendrom olarak kategorize edemezse, ya ruhsal sebeplere bağlar ya da görmezden gelir. Bilinen fizyolojik değerler içerisinde kaldığı sürece bedensel ölçülebilen değerlerin hepsi normal ve sabittir. Oysa bu değerlerin normal olması, vücudun stres altında olmadığını veya bir hastalık başlangıcında bulunmadığını garanti etmez. Sağlığı koruyucu ve geliştirici bilgilerle donanmış deneyimli doktorlar vücudun verdiği uyarıları daha erken algılar ve hastalık başlangıcını önceden görür, anlar. Böyle bir doktor için yorgunluk da, uykusuzluk da, şişkinlik de, gezici ağrılar da, uyuşukluk da önemli belirtilerdir. Böyle bir doktor ve entegre tıp anlayışı sağlık ve hastalık arasındaki sınıra gelindiğinde nasıl sorunlar çıkacağını bilir, gerekli önlemleri önceden alır.
Yaşadığınız çevre, içtiğiniz su ve kullandığınız besinler ne kadar temiz ise hücreleriniz, doku ve organlarınız o kadar temiz olacaktır. Zararlı kimyasallarla, endüstriyel atıklar, antibiyotikler, hormonlar, boya ve koku verici maddeler ya da radyasyonla kirlenmiş suyu ve besinleri kullanarak; egzoz gazları, fabrika bacaları, sigara dumanı, kalorifer atıklarıyla dolu bir havayı soluyarak hücrelerinizi ne kadar temiz ve sağlıklı tutabilirsiniz? Eğer gereğinden fazla kalori tüketip, bol bol hayvansal protein ve yağ kullanırsanız bunlardan bedeninizin üreteceği atıklarla vücudunuzu hücreleriniz için yaşanması mümkün olmayan bir cehennem haline getirebilirsiniz. Sağlıklı yaşamak istiyorsanız, sağlıklı bir çevrede yaşam sürmeli, temiz ve güvenli su içmeli, sağlıklı beslenmeyi, hangi besinleri ne zaman, ne miktarda ve ne sıklıkla tüketeceğinizi bilmelisiniz.
Düzenli ve ılımlı egzersiz ile ihtiyacınız kadar dinlenmeyi birlikte ihtiva eden bir yaşam biçimi, sağlıklı bir yaşam sürmenin diğer şartıdır. Sağlıklı bir yaşam için sadece egzersiz yapmanız yetmez, egzersizi sevmeniz ve bir kalori harcama makinesi gibi algılamamanız gerekir. Egzersizin olumlu etkilerinin sadece kilo kontrolünüzü kolaylaştırmak, sizi hoş görünümlü ve fit tutmakla sınırlı olacağını sanmayın.
UYKUYA ÖNEM VERİN
Sağlıklı bir yaşamı planlarken yeterli ve kaliteli uykuyu unutmamalısınız. Uyku, nefes almak, kalp atımı gibi yaşamsal bazı temel işlevlerin sürdürülmesi dışında, bedensel aktivite anahtarının ve beyin devrelerinin kapatılıp vücudun tam dinlenmeye alındığı bir durumdur. Mutlaka yeterince uyumalı, uyku dönemlerini eksiksiz tamamlamalı, ruhu dinlendirici ‘rem uykusu’nu ve bedeni dinlendirici ‘delta uyku’larını mutlaka tamamlamalısınız. Uykusuzluk ve uyku kaçmaları, uyku esnasında nefessiz kalmak halleri, gereğinden çok ve derin uyku gibi uyku sorunları ve zaman dilimleri arasında geçişi gerektiren seyahatlerde oluşan jet-lag problemi kaliteli yaşam biçiminizin başlıca sabotajcıları olacaktır.
Dengeli ve dingin bir ruhsal yaşam sağlıklı yaşam tarzının dördüncü ve çok önemli bir faktörüdür. Stresten uzak, sakin ve ılımlılığı ilke edinen optimist bir ruhsal yapı çoğu kez yeterlidir. Beklentilerinizde, ilişkilerinizde, başarı çizginizde, kısacası her şeyde ılımlı olabilirsiniz.
WELLNESS BİR YAŞAM TARZIDIR
Wellness bir yaşam biçimidir. İdeal bir sağlığa kavuşmak ve bunu devam ettirmek, stresinizi kontrol altında tutmak, rahatlamak ve iyi uyumak wellness yaşam biçimi için gerekli olan bileşenlerdir. Uzun vadeli bir kazanç elde etmek istiyorsanız bu aktiviteleri ve wellness felsefesini yaşam tarzınız ve alışkanlıklarınızla birleştirmelisiniz. Hayat dediğiniz iyi olmalıdır. Dengeli iyilik hali, zihnin ve vücudun doğal durumudur. Dengeli bir vücut enerji dolu ve sağlıklı, dengeli bir zihin açık ve yeni deneyimlere hazırdır. Hayat dans gibi eğlenceli, hoş, zarif, coşku dolu ve keyif verici olmalıdır. Dansın amacı; müzik bitene kadar dans alanını arşınlamaktan çok hareketten, eşinizden, müzikten zevk almaktır. Hayatın amacı da aynı olmalıdır. Size tanınan süreyi olabildiğince sıradan geçirmek yerine; hayata dokunmak, kavramak, koklamak, duygusal med-cezirlerin kahkahalarını, gözyaşlarını, umutlarını, heyecanlarını olabildiğince tatmaktır. Kısacası; hayat o’nu hak ettiği kadar yaşamaktır.
AKLINIZDA OLSUN
LIGHT ÜRÜNLERİ SATIN ALIRKEN!
4 Düşük yağ: Bir porsiyonunda 3 gram ya da daha az yağ içeren besinler düşük yağlı besinlerdir.
4 Düşük doymuş yağ: Bir porsiyonunda 1 gram ya da daha az doymuş yağ içeren besinlerdir.
4 Düşük sodyum: Bir porsiyonunda 140 miligram ya da daha az sodyum içeren besinlerdir.
4 Çok düşük sodyum: Bir porsiyonunda 35 miligram ya da daha az sodyum içeren besinlerdir.
4 Düşük kolesterol: Bir porsiyonunda 20 miligram ya da daha az kolesterol içeren besin maddeleridir.
4 Düşük kalori: Bir porsiyonunda 40 kalori ya da daha az kalori içeren besinler düşük kalorili besinlerdir.
BİR ÖNERİ
4 Daha canlı olmak için beslenin
Hayat, enerjinin hareketidir. İlk kalp atışından son nefese kadar vücutlarımız sürekli olarak besinleri enerjiden ısıya, harekete, düşünceye, duygulara ve aktiviteye dönüştürür. Doğayla uyumlu olarak beslenmek; yani taze, organik öğelerin canlılığına yönelmekle hayatın kaynakları olan güneş ve toprağa daha çok yakınlaşabilirsiniz. Böylelikle sağlığınızı ve iyi olma, kendini iyi hissetme durumunuzu artırabilirsiniz.
4Taze yiyin
Çok fazla rafine edilmiş ve işlenmiş (işlemlerden geçirilerek doğal halinden uzaklaşmış) yiyeceklerde yararlı birçok besin unsurunun kaybolduğu bilinir. Ayrıca taze olmayan besinlerde yağ, şeker ve ilave katkı maddelerinin miktarı da fazladır. Özellikle meyve ve sebzelerin taze olarak tüketilmesi önemlidir.
NOT ALIN
SIK TÜKETİN
Tüm taze balıklar
Deniz ürünleri
Derisi alınmış tavuk ve hindi eti
Yumurta beyazı
Sebzeler
Meyveler
Tatlandırıcı ve katkı maddesi içermeyen meyve suları
Baklagiller
Doğal tahıllar
Kurutulmuş sebze ve meyveler
Kepekli ekmek
Bulgur
Kuskus
Kepekli makarna
Kabuklu pirinç
Zeytinyağı
UZAK DURUN
Tereyağı
Margarin
Çikolata
Tam yağlı peynirler
Tam yağlı süt ve yoğurt
Tam yağlı sütlerle yapılmış dondurma
Tavuk kanadı ve derisi
Yağlı kırmızı et
Sucuk, salam ile diğer mandıra (şarküteri) ürünleri