Paylaş
Güneşten gelen bu şifalı madde başta prostat, meme ve pankreas kanseri olmak üzere
bazı kanserlerden korumada çok önemli görevler üstleniyor.
D vitamini son yılların en gözde vitamini. Eskiden sadece kemik, diş sağlığı için gerekli olduğu düşünülen bu vitaminin vitaminden çok hormon gibi davrandığı anlaşıldı.
Güneşten gelen bu şifalı madde başta prostat, meme ve pankreas kanseri olmak üzere bazı kanserlerden korumada çok önemli görevler üstleniyor. Şeker hastalığının gelişimini önleyebildiğinin anlaşılması da önemli bir gelişme.
Araştırmalar Tip 1 diyabet (çocukluk çağı diyabeti) oluşumunu engellemede 1 yaşından itibaren düzenli olarak D vitamini alınmasının çok önemli olduğunu gösteriyor. D vitamininin beyin sağlığı ve hormon dengesi için de gerekli olduğu belirtiliyor.
D vitamini ayrıca kan basıncını düzenliyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bu bilgiler D vitamini eksikliğinin sağlığa önemli faturalar çıkaracağını gösteriyor.
D vitamini eksikliğinden korunmak için her gün el, yüz ve kolların 15-20 dakika güneş görmesi yetiyor. Eğer uzun süre güneşten uzak bir ortamda yaşıyorsanız 50 yaşına kadar günde 200 ünite, 50 yaşından sonra 400 ünite D vitamini desteği alabilirsiniz.
Gereğinde günlük doz 1000-4000 üniteye kadar yükseltilebiliyor ama bu dozları kanda D vitamini seviyeleri belirlenmeden kullanmamak, doktora sormadan bu dozlara çıkmamak lazım.
D vitamini desteğine osteoporoz yani kemik erimesi problemi yaşayanlar, kortizon kullananlar ve bağırsaklardan yağ emilimi bozuk olanların daha çok ihtiyacı var.
D vitaminin yağda eriyen, vücutta uzun süre depolanabilen ve fazlası zararlı olabilen bir mikro besin olduğu da unutulmamalıdır.
Not: D vitamini düşük kadınlarda meme kanserine, yeteri kadar D vitamini olmayan çocuklarda tekrarlayan enfeksiyonlara daha sık rastlandığını kanıtlayan iki yeni çalışma daha yayınlandı.
Metabolik sendrom testi
Metabolik sendrom adı üzerinde metabolik bir sorun. Sık görülen bir sağlık sorunu. Kilo alma, kolesterol dengesizliği, karaciğer yağlanması, gut, hipertansiyon ve diyabet sendromun en önemli neticeleri. Aşağıdaki test sizde de böyle bir riskin olup olmadığını anlamanıza yardım edebilir.
1 Öğle ve akşam yemeği sonrası daha çok olmak üzere gün içinde kendinizi sıklıkla yorgun hisseder misiniz?
Evet (1 puan) - Hayır (0 puan)
2 Konsantrasyon güçlüğünüz var mı?
Evet (1 puan) - Hayır (0 puan)
3 Düşüncenizi bulanık veya boşlukta hissettiğiniz oluyor mu?
Evet (1 puan) - Hayır (0 puan)
4 Çok sık sinirlenen biri olduğunuzu düşünüyor musunuz?
Evet (1 puan) - Hayır (0 puan)
5 Şeker, makarna, ekmek ve unlu mamüllerden yapılmış karbonhidratlı yiyeceklere karşı aşırı bir istek duyuyor musunuz?
Evet (2 puan) - Hayır (0 puan)
6 Tatlılara veya karbonhidratlı yiyeceklere düşkünlüğünüz var mı?
Evet (1 puan) - Hayır (0 puan)
7 Ara öğününüzü yemediğinizde veya öğün saatiniz geciktiğinde çarpıntı, titreme ve baygınlık hissiniz var mı?
Evet (3 puan) - Hayır (0 puan)
8 Kolay kilo alma ve zor kilo verme eğiliminiz var mı?
Evet (3 puan) - Hayır (0 puan)
9 Fazla kilolu musunuz? İdeal kilonuzdan 5 kilo fazlanız mı var?
Evet (3 puan) - Hayır (0 puan)
10 a) Eğer erkekseniz, bel çevreniz 100 cm’den fazla mı?
Evet (5 puan) - Hayır (0 puan)
b) Eğer kadınsanız, kalça veya basenlerinizden ziyade fazla kilonuz üst bedende, karın çevrenizde mi toplanmış, bel çevreniz 88cm’den yüksek mi?
Evet (5 puan) - Hayır (0 puan)
11 Kolesterol seviyeniz yüksek mi (240mg/dl üzerinde) veya kolesterolünüzü kontrol altına almak için bir ilaç tedavisi alıyor musunuz?
Evet (3 puan) - Hayır (0 puan)
12 Trigliserit seviyeniz yüksek mi? (160mg/dl üzerinde)
Evet (4 puan) - Hayır (0 puan)
13 Kan basıncınız yüksek mi (sürekli 140/90 üzerinde) veya kan basıncınızı kontrol altına almak için ilaç tedavisi alıyor musunuz?
Evet (5 puan) - Hayır (0 puan)
14 Çok sık idrara çıkma ihtiyacı duyuyor musunuz veya sık sık susuzluk duygusu yaşıyor musunuz?
Evet (5 puan) - Hayır (0 puan)
15 Yetişkin tipi diyabet (tip 2 veya insüline bağımlı olmayan diyabet olarak tanımlanır) veya koroner kalp hastalığı teşhisiniz konuldu mu?
Evet (2 puan) - Hayır (0 puan)
PUANINIZA GÖRE YAŞAM BİÇİMİNİZİ DEĞİŞTİRİN
Toplam puanınız 0-3 arasında ise:
İnsülin direnci ve Sendrom X açısından en düşük riske sahipsiniz. Muhtemelen diyetinizde ve yaşam şeklinizde doğru şeyler yapıyorsunuz. Riskinizi hep düşük tutmak için bu testi yılda bir kez uygulayın.
Toplam puanınız 4-8 arasında ise:
Muhtemelen metabolik sendrom eğiliminiz var, veya en azından insülin direnci ve Sendrom X açısından başlangıç seviyesindesiniz.
Basit bir diyet planı yaparak ve yaşam tarzınızda değişiklikler yaparak bu eğilimi döndürebilir, hastalık riskinizi azaltabilirisiniz.
Toplam puanınız 9-19 arasında ise:
İnsülin direncine ve daha büyük olasılıkla Sendrom X’e sahipsiniz. Sağlığınız tehlikeye girmeden önce harekete geçmenin zamanıdır.
Toplam puanınız 20 ve üzerinde ise:
Sendrom X’e sahipsiniz. Aktivite düzeyinizle ve besin desteklerinizin kullanımı ile güçlü bir etkileşim içinde olmanız son derece önemlidir. İnsülin direnci geri dönüşlü olabilir, fakat daha fazla beklememelisiniz veya sağlık danışmanınızla görüşmelerinizi sürdürmelisiniz.
Not: (Dr. Burton Berkson ve arkadaşları: Syndrome X’ten alınmıştır)
Paylaş