Cipse elinizi bile sürmeyin

Gıdalar kızgın yağda pişirildikleri zaman içlerinde akrilamid denen kanserojen bir madde oluşur. Fazla kızartılmış, yanmış ekmeklerde de oluşabilen bu madde söz konusu olduğunda en büyük tehlike ise cipslerden geliyor.

Haberin Devamı

Lamı cimi, uçarı kaçarı yok. Şu bilgi kesindir: Yağda veya fırında kızartılmış, yanma noktasına kadar ısıl işlemden geçirilip çıtır çıtır, kıtır kıtır hale getirilmiş her besin sağlık açısından riskli ve tehlikelidir.

Eğer kızartılmış olan o gıda bir tahıl ya da patates ürünü ise tehlike daha da büyük demektir. Zira bu gibi gıdalar yakıldıkları ve/veya kızgın yağda pişirildikleri zaman içlerinde akrilamid denen kanserojen bir madde oluşur.

Fazla kızartılmış, yanmış ekmeklerde de oluşabilen bu madde söz konusu olduğunda en büyük tehlike ise cipslerden geliyor.

Çocuklarınızın sağlığını korumak istiyorsanız onları cips paketlerinden uzak tutmak zorundasınız.

Bunlar çoğu bakkal ve marketlerde, üstelik de güneşin altında, kapı önünde tutuluyor.

O güneşin ve sıcağın etkisi ise alüminyum paketlerin içindeki bu ürünleri tam bir sağlık tehdidine dönüştürüyor.

Haberin Devamı

Neticede risk katlanıyor. Son derece zararlı olan trans yağlarla yüklü cipsler, aynı zamanda tam anlamıyla bir yağ deposu.

Hepsi birer kalori bombası. Kilo tetikçisi.

Tüm bunların üstüne bir de yukarıda bahsettiğim kanserojen maddeyi eklediğinizde sanırım tehlikenin büyüklüğünü fark ettiniz.

Bir süre önce Amerikan Gıda Dairesi, içinde en çok akrilamid bulunan yiyecekler listesini yayınladı. Dünyanın en önemli kahve üreticilerinden birinin ürünlerinde yüksek miktarda akrilamid bulunduğu ortaya çıktı.

Özellikle kafeinsiz olanlarda durum daha vahim. Ama tabii birincilik yine cips paketlerinde... Ben sizi kanserle korkutmak istemiyorum, vücudunuzun, genetiğinizin kesinlikle tanımadığı bu gıdalar gastrit ve safra kesesi problemlerinin de başlıca sebebi.

Sağlıklı bir yaşam sürmek, sağlıklı beslenmek istiyorsanız bunları hayatınızdan çıkarın.

ÜÇ KISA BİLGİ

VARAN 1
ÜÇ KISA BİLGİ
Kırmızı et az mı pişmeli çok mu?
Restoranlarda karşılaştığınız bu soruyu “iyi pişmiş” diye yanıtladığınız zaman daha sağlıklı bir seçim yapmış olursunuz.
Kırmızı eti kanlı kanlı yemek, sağlık bakımından önerilen bir şey değil. Hatta en güvenlisi pişirmeden önce etin üzerine bastırarak içindeki kanı akıtmak ve eti iyi pişmiş ya da en azından orta pişmiş halde yemek...

Haberin Devamı

VARAN 2
Hangi pişirme kapları tercih edilmeli?
Birincilik kesinlikle cam kaplara verilmeli, yemek pişirmede en güvenli yol cam kaplardır.
İkinci sıraya çelik tencereleri koyabilirsiniz. Çok iyi kalaylanmışsa bakır kaplar da sağlıklıdır. Teflonlar özellikle çizildikleri zaman çok tehlikelidir. Eğer teflon kullanacaksanız en azından sadece tahta kaşık değdirin ki çizilmesin, yapısı bozulmasın.

VARAN 3
Alüminyum folyolar riskli mi?
Alüminyum, ısıyla reaksiyona girerek pişirildiği yemeğin içine nüfuz eder ve henüz net ve açık olarak kanıtlanmamış olsa bile bu madde Alzheimer ile ilişkilendiriliyor.
Sağlığa zararlı olmadığı kanıtlanıncaya kadar uzak durmanızı öneririm. Plastik folyoların da riskli olduğunu düşünüyorum.
Yağlı kâğıt hepsinden daha güvenli görünüyor. Tabii kâğıdın yanmamasına dikkat etmelisiniz.

Haberin Devamı

KISA LİSTE
Kanser savar
besinleri hatırlayalım

◊ Soğan, sarımsak

◊ Yeşil çay

◊ Ispanak, marul, tere, roka gibi yeşil sebzeler

◊ Lahana, karnabahar, turp

◊ Çilek, böğürtlen, yaban mersini, kırmızı üzüm gibi kırmızı meyveler

◊ Domates, enginar

◊ Fasulye, nohut, bezelye ve mercimek

◊ Natürel sızma zeytinyağı

◊ Elma, nar, portakal

◊ Zencefil, tarçın

UNUTMAYIN

ÖNERİLER 1
MORARDIKÇA GÜÇLENİRSİNİZ

Üzümün siyahını ve çekirdeklisini tercih edin: Üzüm, karadut, kırmızılahana, kırmızı pancar zengin antosiyanin içerikleri ile olağanüstü güçlü antioksidanlardır.
Sadece kansere karşı koruma sağlamakla kalmaz, kanser oluştuktan sonra yayılmasını da önlerler. Sofralarınızdan kırmızı pancar salatasını, kırmızılahanayı eksik etmeyin. Kırmızılahana gerçek bir mucizedir.
Turşusunu kurun, salatasını yapın ama mutlaka kırmızılahana yiyin. Antosiyanin aynı zamanda iltihap giderici özelliği ile romatizmal ağrılara da iyidir.

Haberin Devamı

ÖNERİ 2
Bol bol kiraz, vişne, çilek, siyah erik yiyin: Antosiyanin açısından son derece zengin olan bu meyveler bize doğa eczanesi tarafından hediye edilen ilaçlardır. Eklem ağrılarına iyi gelir, detoks etkileri ile karaciğeri temizler ve vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlarlar.
Son yıllarda kiraz ve vişnenin önemli bir marifeti daha keşfedildi. Bu kırmızı mucizeler aynı zamanda kötü kolesterolle de mücadele ediyorlar.

EV İŞİ ÇÖZÜMLER

Hafif tansiyon artışlarında şunları tüketin:
◊ Pancar suyu
◊ Domates suyu
◊ Nar suyu
◊ Limon suyu

KISA BİLGİ
DAHA GÜÇLÜ HAFIZA İÇİN

◊ Not alın.
◊ Öğrendiklerinize odaklanın.
◊ İyi anladığınızdan emin olun.
◊ O yeni bilgiyi tekrarlayın.
◊ Bağlantılı bilgilerle birlikte düşünün.
◊ Bilgi kümeleri oluşturun.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları