Ciltteki morarmalar tehlikeli olabilir

Sabah duş alırken vücudunuzda bazı morluklar bulunduğunu görürseniz çok korkmayın, ama “boşver” de demeyin.

Haberin Devamı

Morarmalar özellikle kendiliğinden oluşmuşsa önemli bir soruna işaret edebilir. Ufak tefek çarpmalarla bile ciddi morarmalarla karşılaştığınız zaman da sorunu ciddiye almanızda fayda vardır. Çünkü her iki durum da pıhtılaşma sisteminde bir arızaya işaret ediyor olabilir.Damarlarda dolaşan kanın herhangi bir problem olmadan pıhtılaşmasını önleyen veya damar dışında kanama olduğunda kanamayı anında durduran mükemmel sistemlere sahibiz. Sağlıklı bir kişide bu sistemler tıkır tıkır çalışır. Ne var ki kemik iliğinde, dalakta ya da damar yapısındaki bazı sorunlar sebebiyle bu sistemin çalışması bozulabiliyor. Başlangıçta mor renkli olan bu lekeler zamanla kahverengi, sarı, yeşil renklere dönüşerek 2-3 haftalık bir sürede ancak kayboluyor. Eğer şimdiye kadar kolunuzdan tahlil amacıyla veya başka bir sebeple kan aldırdıysanız ya da damar içi bir enjeksiyon yaptırdıysanız, sonrasında meydana gelen morarmaların sebebi de bu duruma benziyor. SEBEPLERİ NELERKanama eğilimi özellikle kemik iliği hastalıklarından kaynaklandığında son derece ciddi bir işarettir. Kemik iliğinin, pıhtılaşmada görevli hücreleri (trombosit) yeterli sayıda üretemediği hallerde ya ciddi bir kan hastalığı (kan kanseri, kansızlık, kemik iliğinin başka dokularca işgal edilmesi gibi) söz konusudur ya da kemik iliği dışardan kaynaklanan bir kimyasal toksinin (bu bir ilaç ya da kimyasal madde, hatta gıda katkı maddesi bile olabilir) etkisinde kalmıştır.Kanama eğilimi ve morarmalar yalnız kemik iliği hastalıklarında görülmez. Dalak hastalıklarında da bu tür işaretlere rastlanabilir. Ayrıca pıhtılaşma hücrelerinin yapısal ve fonksiyonel bozukluklarında, kandaki pıhtılaşma faktörlerinin hastalıklarında da aynı işaretlere ya da belirtilere rastlanabilir.NE YAPMALICiltte veya ağız içinde görülen kanama işaretleri bazen toplu iğne başı büyüklüğünde olabilirken, bazen el ayası büyüklüğüne ulaşabilir. Bu tür kanamalara bazen kas içi, eklem içi, kafa içi kanamalar, hatta mide, bağırsak sistemi kanamaları da eşlik edebilir.Eğer ufak tefek travmalarla, önemsiz çarpmalar-vurmalarla ya da kendiliğinden ortaya çıkan morarmalar söz konusu olursa, bir iç hastalıkları ya da hematoloji uzmanıyla görüşmenizde fayda vardır.

Haberin Devamı

Kalpal tünel sendromunun belirtileri, sebepleri ve tedavisi

Haberin Devamı

El bileğinizin iç kısmında yer alan “el kanalı-karpal tünel” herhangi bir nedenle daraldığında, içinden geçen sinir (median sinir) sıkışmakta, parmaklar ve elde hissizlik, ağrı, yanma duygusu gibi belirtilere yol açmaktadır. Elin çok sık kullanıldığı durumlarda belirtiler daha da belirginleşebiliyor.Daktilo yazanlar, viyolonistler, marangozlar ve kavrama hareketi yapılan belirli mesleklerde çalışanlarda bu soruna daha sık rastlanıyor. Ayrıca şeker hastaları, hipotiroidi hastaları ve hipofiz bezinin aşırı çalıştığı durumlarda, eklem romatizmasında bu sorun görülüyor. Eğer ellerinizde uyuşma, yanma, karıncalanma ve özellikle geceleri artan ağrılar varsa, bu şikayetleriniz bileğinizi zorlayınca artıyorsa, sorun karpal tünel sendromuyla ilişkili olabilir. Sorunun çözümü için bir iç hastalıkları veya nöroloji uzmanıyla işbirliği yapın ama başlangıç döneminde rahatlamak için el ve el bileklerinizi hızlıca sallayabilir, avuç içinden bileğinize masaj yapın.

Haberin Devamı

Keten tohumuyla ilgili bazı bilgiler

Keten tohumu çok faydalı yağ asitleri omega-3’lerden, posadan ve “lignan” adı verilen östrojenlerden zengin ilaç besinlerden biridir. Keten tohumunun ayrıca iyi bir potasyum, demir, magnezyum, hatta bitkisel protein kaynağı olduğunu da söyleyebilirim. O yüzden, keten tohumundan daha sık faydalanmanızda yarar var.Bizim kültürümüzde olmasa da eski Anadolu ve Ege kültüründe, hatta komşu kültürlerde, keten tohumundan faydalanmak eski bir gelenek. Keten tohumunun yağı çok çabuk bozuluyor. Bu nedenle öğütülerek bekletildiğinde -özellikle sıcak yerde ve ışıkta kaldığında- yağı çabucak bozulabiliyor. Bu nedenle keten tohumunu küçük miktarlarda öğüterek, cam kavanozlarda ve buzdolabında saklayın. Her gün iki yemek kaşığı kadar keten tohumu kullanabilirsiniz ama miktarını bir çay kaşığından başlayarak yavaş yavaş artırın.Öğütülmüş keten tohumunu sala-talarınıza karıştırabilir, ya da kahvaltı gevreklerinize ekleyebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları