Botoksun fazlası zararlı olabilir

Kırkını geçen kadınların neredeyse dörtte biri botoks yaptırıyor ama botokstan faydalananlar yalnız kadınlar değil! Son yıllarda erkekler de botoks yaptırmaya başladı.

Haberin Devamı

Birçok işadamı, siyasetçi ve sanatçı botokstan faydalanıyor! Yani “botokslanmak” bir “trend” olmaktan çıkıp, “salgına” dönüşme eğiliminde.
Bir botoks salgını varsa eğer-ki bence öyle- önce şunu söylemek lazım: Tarihte hiçbir salgın bu kadar etkili ve uzun süreli olmadı. Sonra da şunları eklemeli: Bir, hiçbir salgın bu kadar çok sevilmedi, iki, hiçbir salgın insanlığa bu kadar (ekonomik yönden) pahalıya patlamadı!

İLAÇ NiYETiNE...

Botoks, botulismus toksininin ticari adı. Allergan firması ürettiği botulismus toksinini “botoks” markası ile pazarlıyor. Başka markalarda var “myobloc”, “neurobloc” gibi...
Botoksun esas kullanım alanı kırışıklık tedavisi olsa da toksinin tıbbi tedavide kullanıldığı başka alanlar da var. Mesela aşırı terleme, migren tedavisi, prostat irileşmesini azaltma, bazı sinir sistemi hastalıkları ilk akla gelenler.
Hangi amaçla kullanılırsa kullanılsın toksin temelde kaslardaki kasılma halini engelliyor, sinirlerde uyarı iletimini bloke ediyor. Bu özelliği nedeni ile de uygulandığı bölgede kas kasılmalarına bağlı kırışıklıkları azaltıp, ince çizgileri düzeltiyor, hatta hafif bir “facelift” bile sağlayabiliyor.

Haberin Devamı


NERELERDE KULLANILIYOR?

Yukarıda da belirttiğim gibi botoksun her gün yeni bir marifeti daha ortaya çıkarılıyor. Mesela son yıllarda sık tuvalete gitme probleminin temel nedenlerinden biri haline gelen “aşırı hassas mesaneyi” sakinleştirmede de kullanılmaya başladı. Kronik ağrılarda, nöropatik bozukluklarda ve daha pek çok alanda faydalı olabileceği anlaşılıyor ama bunların hepsini toplasanız kozmetikteki kullanımın binde biri bile etmiyor!
Kısacası “kozmetik dermatoloji” de “botoks fırtınası” esmeye devam ediyor. Ama her fırtına gibi buna da dikkat etmekte fayda var!

Masum değil

Botoks yüzde yüz masum ya da güvenli mi? Hiç mi zararı yok? Öyle ya adı üzerinde o bir “toksin” ve bizim Türkçemizdeki karşılığı “zehir” ile eş anlamlı. Bu soruların yanıtı çok önemli. Çünkü ne kadar masum görünürse görünsün botoksu herkesin her yerde uygulamaması, herkese, her yaşta, her zaman, rahatça enjekte edilmemesi lazım. Yani “öyle gözü kapalı yapılabilecek bir uygulama değil botoks. Botoksun da zararlı olabileceği durumlar var.
Bir kere şu nokta kesinlikle unutulmamalı: Botoks kozmetik bir madde değil, bir ilaç. Bu yüzden, her ilaç gibi botoks uygulamaya da doktorlar karar vermeli, uygulamayı mutlaka doktorlar yapmalı.
Uygulama yapılmadan önce kişiler yan ve zararlı etkileri konusunda mutlaka bilgilendirilmeli. Botoksu sadece doktorlar uygulamalı. Bu doktorlar da- bana göre- mutlaka “kozmetik dermatolog” veya “plastik cerrah” olmalı!
Kısa bir kurstan sonra “estetik uzmanı” sertifikası alanların botoks uygulaması yapmalarını ben doğru bulmuyorum.

Haberin Devamı


Bunlara dikkat!

Botoks uygulamasının oluşturabileceği komplikasyonlara gelince... Lokal alerjik reaksiyonlar her zaman mümkün olabiliyor. Eğer sterilizasyon koşullarına dikkat edilmemişse ciltte iltihabi reaksiyonlar ortaya çıkabiliyor.
Doz aşırılığı durumunda ciddi kas felçleri ve sinir blokları oluşabiliyor. Ayrıca botoksun adeta bir bağımlılık yaratabildiğini de düşünenler var. Botoks bazılarını estetik bağımlısı haline getirebiliyor. Yola botoksla çıkıp daha sonra neredeyse 10-15 estetik operasyonu ardı ardına geçiren birçok “botokskolik” erkek ve kadın var. Ayrıca botoks uygulaması sık tekrarlandığında, botoks uygulanmayan bölgeden yeni kırışıklıklar ortaya çıkabiliyor.
Bu sorunu Dr. David Becker bilimsel olarak kanıtladı ve yayınladı. Dudak üstü çizgilerine botoks yaptırmanın çene fonksiyonlarını bozması ve salya akmasına yol açabileceği de biliniyor.

Yazarın Tüm Yazıları