Böbreklerinize iyi bakın

Geçen hafta bir hastamızda “ileri dönem böbrek yetersizliği” belirledik. Her iki böbrek de iş yapamaz durumdaydı. Bu sorun sağlık kontrollerinde gözden kaçınca önü alınmaz bir noktaya gelmişti. Peki, önceden nasıl önlemler alınabilirdi? İşte yanıtı...

Haberin Devamı

Böbrekleriniz müthiş bir düzen, inanılmaz bir işbirliği ve akla ziyan bir çalışkanlık ve tempoyla çalışarak birbirinden farklı pek çok görevi hiç aksatmadan tıkır tıkır yapan ve de bu pek çok işi son derece mütevazı bir şekilde başaran organlardır.
Vücudunuzun ürettiği toksik maddelerin çoğunu böbrekleriniz süzüp atar. Asit-baz ayarınızın korunması (yani iç ortamınızın dengeli tutulması), sodyum ve potasyum dengesinin ayarlanması gibi görevleri de böbrekler yapar. İhtiyacınız olduğunda su tutan, gerektiğinde de fazla suyu idrarla atan çok özel bir “sıvı dengesi ayarı” sistemine de sahiptir. Bitmedi...
Kan basıncınızın dengelenmesinde görev alır, tansiyon düşünce onu yükselten, yükselince aşağıya doğru çeken düzeneklerle donatılmıştır. Böbreklerinizin marifetleri bunlarla da bitmez. Gerektiğinde kemik iliğinize kan hücrelerini üretme görevi veren “eritropoetin” isimli maddeyi de onlar üretir. Bağışıklık gücünüzü koruma ve sürdürmede de etkileri vardır.
Kısacası karın boşluğunuzun arka kısmında, bele yakın olarak yerleşmiş olan bu iki küçük organ yaşamsal pek çok işlevin merkez noktasıdır ve sadece bu işlevleri bile onları dikkatle korumanın ne kadar mühim olduğunu anlatmaya yeter...

NASIL KORUYACAKSINIZ?

Böbreklerinizi korumak istiyorsanız her şeyden önce gereksiz yere ilaç kullanmamayı vazgeçilmez bir prensip haline getirin. Doktorunuza danışmadan kullandığınız reçeteli ya da reçetesiz ilaçların çoğunun, besin desteklerinden, bitkisel ürünlerden bazılarının böbreklerinize zarar verebileceğini unutmayın.
Düzenli aralıklarla su ve diğer sıvı içecekleri (ben öncelikle su içmenizi tavsiye ederim) tüketmeyi ihmal etmeyin. İdrar miktarınızda ve renginde meydana gelen değişimleri dikkatle izleyin. İdrar yanması, sık idrara çıkmak, idrar yapmakta güçlük çekmek gibi problemlere önem verin.
Eğer böbreklerin bulunduğu alanlarda -bel ve böğür bölgelerde- tekrarlayan ağrılar hissederseniz vücudunuzda şişme, ayaklarınızda ödem, tansiyonunuzda yükselme fark ederseniz nedenini ve böbreklerle ilişkilerini araştırmayı ihmal etmeyin.

BÖBREK YETMEZLİĞİNE DİKKAT!

Böbrek yetmezliği her iki böbreğin birdenbire ya da yavaş yavaş görev kaybına maruz kaldığı hallerde ortaya çıkan önemli bir sağlık problemidir.
Erken dönemde tedavi edilmediği zaman diyaliz ihtiyacı ve hatta böbrek nakline kadar gidebilen zor tedavilere neden olabilir.
Böbrek yetmezliklerinin çoğu kez önemsenmeyen, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının, böbrek taşlarının, şeker hastalığının ve hipertansiyonun sonucu olarak geliştiği biliniyor.
İdrar miktarının azalması, idrara kan karışması sonucu idrar renginin koyulaşması, yüz, göz ve ayaklarda şişme, ani kan basıncı yükselmeleri gibi belirtilerle ortaya çıkan nefritlerin de böbrek yetmezliği ile neticelenebildiği belirtiliyor.
Yıllık sağlık kontrollerinizi yaptırırken böbreklerinizi de gözden geçirmeyi ihmal etmeyin. Sadece üre, kreatinin düzeylerinize bakılması, hatta basit bir idrar tahlili bile sizi son derece tehlikeli bir yolculuğa çıkmaktan koruyabilir.

Yazarın Tüm Yazıları