Aile sağlığı sorgulamasında da herhangi bir özellik görülmüyor. Uzun ömürlü bir aileden geliyor. Genetik mirası mükemmele yakın düzeyde.
Leyla Alaton’un kişisel sağlık ve genetik miras notu çok iyi: 9
O, BİR SOMON TUTKUNU
Leyla Hanım beslenme konusunda dikkatli. Gelişmeleri takip ediyor. Kafasını karıştıran bilgilerle karşılaştığında uzmanlarla görüşmek gibi iyi bir alışkanlığı var. Kanaatimce kilo almaya programlanmış bedenini kilo gelgitlerinden
korumasında bu ilginin rolü önemli. Leyla Hanım’ın hızlı yemek yemek ve lezzetli şeylere dayanamamak gibi küçük kusurları da yok değil. Ara öğün tüketme alışkanlığının olmaması bunlardan biri. Sabah kahvaltılarında, kahvaltı gevreklerini, ceviz ve kayısıyı tercih ediyor. Tuzu, şekeri fazla tüketmiyor. Kahvenin fazlasını sevmiyor. Sigara ve alkol kullanmıyor. Leyla Hanım’ın iyi bir balık, zeytinyağlı yemek ve meyve dostu olduğunu belirtelim. Balık tercihini doğal olarak somondan yana kullanıyor.
Leyla Alaton’un zeytinyağlı tutkusunu ve meyve sevgisini alkışlıyoruz! Balık, zeytinyağı ve meyveden oluşan mönülerin ortak adı "Akdeniz Tipi Beslenme" tarzıdır. Böyle bir beslenme tarzının tam tahıllar, bakliyat ve sebzelerle zenginleştirilmesi halinde kalp-damar hastalıkları, kanser, Alzheimer, şeker hastalığı gibi sorunların azaldığı, fazla kiloluluk veya obezite gibi bir problemin pek yaşanmadığını da belirtelim.
Leyla Hanım’ın beslenme notu da oldukça iyi: 8STRES YÖNETME NOTU DÜŞÜK
Leyla Hanım stres durumu değerlendirmesinden pek iyi notlar almayacak gibi görünüyor. Kolay endişelenen, stres, üzüntü, aşırı heyecanlardan kolay etkilenen bir yapısı var. Zaman zaman yaşadığı ve hemen kontrol altına alabildiği küçük kilo oynamalarının altında da bu durumlarda yaşadığı " duygusal kökenli yeme atakları"nın etkisi olabilir. Hatırlama güçlüğü ve konsantrasyon eksikliğinin sebebi de muhtemelen iyi yönetemediği stresidir.
Leyla Hanım’ın stres yönetimi notu düşük :7
Leyla Alaton fiziksel aktivite bakımından iyi durumda. Yürümek ve yüzmek iyi alışkanlıkları. Uzun süredir yoga yapıyor. Son zamanlarda pilatesten de yararlanıyor. İş ortamında oldukça aktif.
Fiziksel aktivite notu: 8
SAĞLIK RİSKLERİNİ DİKKATLE İZLİYOR
Leyla Alaton sadece iyi beslenmek, düzenli fiziksel aktivite yapmak, iyi uyumakla yetinmez. Sağlık riski analizlerini her yıl düzenli olarak yaptırır. Belirli dönemlerde vitamin, mineral ve besin desteği kürleri uygular. Magnezyum ve kalsiyum gibi minerallerden, antioksidan vitaminlerden, Alfa Lipoik Asid ve Koenzim Q10’dan yararlanır. Bu kürleri büyük bir dikkatle uygular. Leyla Hanım’ın ilk doğumunu 38 yaşında yaptığını ve iki yıl sonra ikinci hamileliği yaşadığını da belirtelim. Geç hamilelikler onun için birer gençlik aşısı gibi oldu, diye düşünenler yanılmıyor.
Leyla Alaton’un besin takviyesi kullanma ve sağlığına genel dikkat yönünden de iyi bir notu var: 8Leyla Alaton’a yaşlanma hızını ölçmek için bazı testler uyguladık. Bu testlerle yaşlanma hızı konusunda bir tahmin yapmayı amaçladık. Leyla Hanım’ın biyolojik yaşı kronolojik yaşından neredeyse 10 yıl daha genç çıktı. Yukarıdaki bilgiler dikkate alınınca bu sonuç sürpriz sayılmaz. Leyla Hanım’a sağlığı, keyfi, neşesi, coşkusu, huzuru bol bir yaşam diliyorum.
BUNLARDAN UZAK DURUN!
Moda ve marka diyetler
Yapay tatlandırıcılar
Doymuş ve trans -hidrojene- yağlar
Şeker + un + yağ karışımı tatlılar
Tuz eklenmiş atıştırmalar
Salamuralar
Nefret, düşmanlık, intihar, korku, endişe gibi duygular
Kötümser insanlar, kötü senaryolar
Yağda kızartılmış gıdalar
Yapay renklendirici ve kıvam arttırıcılar
Tekrarlayan ve yoğunlaşan stresler, alışkanlığa dönüşen uykusuzluklar
KİŞİYE ÖZEL HORMON TEDAVİSİ DAHA YARARLIMenopoz, kadınları son yıllarda çok telaşlandırıcı bir dönemdir. Haklılar! Menopozda azalan hormonlar son yıllarda laboratuvar koşullarında üretilip kullanılmaya başlandı. Azalıp yok olan yumurtalık hormonlarının yerine konulabilmesiyle menopoza ait olumsuz değişiklikler önlenebilmekte, en azından azaltılmaktadır. Uzmanlar menopozda hormon yerine koyma tedavisinin (HRT) daha iyi sonuç verebilmesi için tedavinin "kişiye özel" hale getirilmesini öneriyor. Bu uygulama, HRT’nin muhtemel yan etkilerini ve olumsuzluklarını önlemenin de sigortasıdır deniyor. Kişiye özel HRT önümüzdeki yıllarda daha çok tartışılacak gibi görünüyor.
BALIK SAĞLIĞA NEDEN İYİ GELİYOR?
Somon ve diğer yağlı balıklar gerçek birer sağlık mucizesidir. Yağlı balıklar, özellikle soğuk sularda yaşayanlar, mükemmel birer Omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Omega-3 yağ asitlerinden EPA’nın kanın akışkanlığını azalttığı, trigliserit düzeyini düşürdüğü, HDL kolesterol seviyesini arttırabildiğini gösteren güvenilir çalışmalar var. Bu nedenle EPA ciddi bir kalp-damar koruyucusu, doğal güçtür. EPA’nın ayrıca beyin ve göz damarlarına da iyi geldiği biliniyor. Düzenli kullanımı çocuklarda görmeyi geliştiriyor, yetişkinlerde retina hastalıklarını geciktirebiliyor. Bu yağ asidinin bellek kaybını önleyici, depresyon oluşumunu engelleyici, eklemleri güçlendirici etkilerinin de olduğu belirtiliyor. Omega-3 yağlarından DHA bir başka doğal mucizedir. Ona "akıl yağı" da diyebilirsiniz. Çocuklarda beynin gelişmesini ve zekayı desteklediğini, bilişsel fonksiyonlara güç verdiğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Türkiye’deki balıklardan hamsi, sardalya, lüfer, ton, alabalık ve benzerlerinin ciddi birer Omega-3 kaynağı olduğunu belirtelim.
"YAŞASIN HAYAT" KANAL D’DE!
Üç yıldan bu yana her pazar sizinle birlikte olan "Yaşasın Hayat" ile sağlıklı ve kaliteli yaşam arayışını bu yıl Kanal D’de sürdürüyoruz. Yine pazar günleri ve yine saat 13.30 kuşağındayız. Bu haftaki konuğumuz Nükhet Duru. Onunla orta yaş kadınını bekleyen sağlık sorunlarını konuşacağız.
Leyla Alaton Günyeli (45) İşkadını
Bugüne kadar hiç önemli bir rahatsızlık geçirmedim. Ayrıca, yorgunluk ve uyku bozukluğu gibi sorunlarım da yok. Kısacası sağlık durumumu mükemmel olarak değerlendirmem yanlış olmaz. Keza ailemde de ciddi bir rahatsızlık geçiren kimse yok.
Beslenmeme ve kiloma özen gösteriyorum. Sık sık kilo alıp veren birisi değilim. Böylece diyet yapmaya da ihtiyacım yok. Öğün saatlerim düzenlidir. Ara öğün tüketmem, aralarda hiç atıştırmam. Sadece hızlı yemek yerim. Yemek türlerine gelince hamur işlerinden uzak duruyorum. Tavuk etini pek sevmem. Balık, zeytinyağlılar ve meyveyi sofradan eksik etmiyorum. Sık sık somon balığı tüketiyorum. Destek olarak mültivatiman kürleri, arada sırada kalsiyum ve magnezyum kullanıyorum. Günde iki fincan filter kahve, bir fincan Türk kahvesi, bazen de açık çay içiyorum. Sigara ve alkol kullanmıyorum.
Günlük yaşamım çok hareketli değil. Ama bunu telafi ediyorum. Yürüyüş yapıyorum ve yüzüyorum. Ayrıca, yoga ve pilates yapıyorum. Stres nedeniyle zaman zaman konsantrasyon eksikliği ve hatırlama güçlüğü çekiyorum. Ama kendine güvenen, sosyal ilişkileri kuvvetli ve huzurlu bir kişi olarak stresle büyük ölçüde mücadele edebildiğimi düşünüyorum.
Leyla Alaton’un Not Ortalaması: 8