Bayramınız zehir olmasın

Bayramlar birlik ve dirlik için olduğu kadar bedensel ve ruhsal sağlığımız için de çok önemli zamanlardır.

Haberin Devamı

Kurban Bayramı’nınsa ayrı bir anlamı var: Uzun bir bayram olması, tatil süresini de uzattığından dinlenmek için iyi bir fırsattır.
Ne var ki bayramlaşma fasılları, “kavurma-kebap partileri” derken gündelik rutinden çıkarak, yüksek kalorili ve bol proteinli beslenmemize ve de tatili birkaç kilo fazlasıyla kapatmamıza da neden olabilir.
Ayrıca, Kurban Bayramı’nda eğer dikkat etmezsek kırmızı et tüketimimiz de bazen ölçüsüz biçimde artar. Protein zengini sofralar karşısında hekimlerin ilk aklına gelen sağlık sorunu ise Gut hastalığı olur... “Gut hastalığı” konusunu biraz daha açalım...
GUT NEDİR?
Eğer, gecenin ortasında, şiddetli bir ayak ağrısı ile uyanır, ağrının şiş ve kızarmış ayak başparmağı ekleminizden kaynaklandığını fark ederseniz muhtemelen bir “akut gut artriti” atağı ile baş başasınız demektir.
Gut artriti, eklemlerde ürik asit kristallerinin yerleşip depolanması sonucu oluşan bir eklem hastalığıdır. Orta yaşlı, fazla kilolu, protein yoğunluğu yüksek, alkolü de fazlaca tüketenlerin diyabet, hipertansiyon gibi metabolik sorunu yoğun aile geçmişi bulunanların bu hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir. Akut krizlerin her zaman fazla miktarda protein ve/veya aşırı alkol kullanımını takiben oluşması, nöbetler esnasında kanda ürik asit seviyelerinin yüksek bulunması da bir zorunluluk değildir.
Bazen vücudun haddinden fazla ürik asit üretmesi, bazen de kanın ürik asit fazlasının böbrekler yoluyla temizlenememesi kanda ürik asit seviyesini yükseltir. Kan ürik asit seviyesindeki yükselmenin salt eklem sorunlarına yol açtığını düşünmeyin. Fazla miktarda ürik asit dolaşım sisteminde, damarlarda, kalpte, böbreklerde ve daha pek çok doku ve organda birikip tahribata sebep olabilir.
Hiperürisemi damar sertliğini hızlandırabilir. Damar sertliği, başta kalp, beyin olmak üzere tüm hayati organların işlevlerini olumsuz yönde etkiler.
Başlangıçta artrit atakları kolay baskılanır ve kısa sürer. Zamanla krizlerin daha uzun sürdüğü ve daha yakın aralıklarla tekrarladığı fark edilir. Krizler beslenme yanlışlarıyla ya da biraz alkol alımı ile hemen yineler. Bir süre sonra sorun bir eklem hastalığı olma özelliğinin dışına taşar: Böbreklerde ürik asit taşları, muhtelif doku ve organlarda ürik asit tortuları nedeniyle sorunlar başlar.

Korunma önemlidir

Haberin Devamı

Yaşam biçiminde yapılan küçük ve akılcı değişimlerle gut krizleri önlenebilir, gut hastalığı kontrol altına alınabilir. Anahtar faktörler proteinli besinlerin azaltılması ve alkol ve şeker kullanımında (özellikle tatlı meyveler, meşrubat ve meyve suları konusunda) dikkatli davranılmasıdır. Daha az protein tüketerek dengeli ve sağlıklı beslenmenizi nasıl sürdüreceğiniz sorusunun yanıtını doktorunuz ve diyet uzmanınızdan alabilirsiniz.
Önerim bayramı fırsat bilip de et tüketiminizi abartmamanız, hele hele sakatat grubundan uzak durmanızdır. Aşırı et-sakatat tüketiminin alkolle birlikte daha da riskli olduğunu da unutmamalısınız.

Ürik asit değeriniz yüksekse

Haberin Devamı

· Tam yağlı süt ve yoğurt çeşitleri
· Tam yağlı peynir çeşitleri, kızarmış yumurta
· Kırmızı et çeşitleri
· Tereyağı ve margarin çeşitleri
· Kuru yemiş çeşitleri
· Mayonez ve yağ içeren salata sosları
· Salam, sosis, sucuk vb. şarküteri çeşitleri
· Şeker, tatlılar, tatlı meyveler, meyve suları, meşrubatlardan uzak durun.

Yazarın Tüm Yazıları