PaylaÅŸ
Kış kapıya dayandı. Doğal olarak da nezleye, gribe, sinüzit veya farenjite yakalananların sayısı çoğaldı.
Beslenme bugünlerde daha farklı bir önem kazandı. Zira yeterli ve dengeli beslenme bağışıklık sisteminin yakıtı gibi.
Peki ne yapmalı?
Her şeyden önce her gün yeteri kadar protein kazanmaya çalışın. Özellikle hayvansal proteinlerden yararlanmayı unutmayın.
Balık, et, tavuk, yumurta, yoğurt, kefir, ayran, süt çok önemli besinler.
Probiyotiklerden zengin oldukları için yoğurt ve kefiri özellikle tavsiye ediyorum.
Bunlardan biri ya da birkaçı her gün sofranızda bulunsun.
Sebze ve meyve yemeyi de ihmal etmeyin. Özellikle bol renkli, taze meyve ve sebzeleri tercih edin.
Betakarotenden zengin havucu, antosiyadinlerden zengin narı, kateşinlerden zengin çayı -yeşil çay olması şart değil-, portakalı ve mandalinayı daha sık tüketin. Kış boyunca her gün bir elma yemeniz mükemmel bir seçim olur.
B vitamini, magnezyum ve folik asitten zengin oldukları için ceviz, fındık, badem, yer fıstığından da yararlanmak iyi olur.
Akdenizlinin sofrasında neler var?
◊ Akdeniz mutfağı lezzete, dikkatli bir ön hazırlığa, düşük kalorili besinlere, son derece keyifli ve eğlenceli bir sofra kültürüne dayanıyor.
◊ Bu mutfakta balık, et dengeli tüketiliyor.
◊ Tahıllarda çeşitlilik var. Tam tahıllar (bulgur, köy ekmeği) çok yeniyor.
◊ En önemlisi ise sebzeler. Taze ve mevsiminde sebzelerle yapılan salatalar, zeytinyağlılar hemen her yemekte bulunduruluyor.
◊ Meyve konusunda da dikkatli davranılıyor. Karpuz, elma, üzüm, kayısı, portakal, mandalina bu mutfağın favori meyveleri.
◊ Akdenizliler süt ürünlerini de çok seviyorlar. Özellikle yoğurdu sofralarından asla eksik etmiyorlar.
â—Š Bakliyat asla ihmal edilmiyor. Nohut, bezelye, kuru fasulye bol yeniyor.
◊ Zeytinyağı ve tereyağı dengesi de mükemmel bir kurguda. Oran dörtte bir, üçte bir şeklinde. Toplam yağ tüketiminin yüzde 25-30’unu tereyağı, yüzde 70-75’ini zeytinyağı oluşturuyor.
Metabolizmanıza destek olabilecek
5 mühim besin
◊ Kırmızı biber: Kahvaltılarınıza veya salatalarınıza her gün 1-2 adet ekleyin.
◊ Yeşil çay: Şeker emilimini yavaşlatıcı etkisi ve antioksidan içeriğiyle yağ yakımında vazgeçilmezdir. İçine eklediğiniz limon dilimleriyle bu etkisini artırırsınız. Günde 2 fincan tüketin. Sadece 2 dakika demleyin.
◊ Yoğurt: İnsülin salınımını dengelemesi ve içerdiği kalsiyum ile yağ yakımının temel taşıdır. Ana ve ara öğünlerde günde 2-3 kase tüketin.
◊ Yumurta: Dengeli yağ ve protein içeriğiyle hem tok tutucu hem de vazgeçilmez bir metabolizma ateşleyicisidir. Her gün 1 adet ara veya ana öğünlerde mutlaka tüketin.
◊ Badem: İçeriğindeki yağ asitleri insülin duyarlılığını artırır, ara öğünlerde kan şekerini dengeler. Günde 20 adet tüketebilirsiniz.
UNUTMAYIN
İnsülin direnciyle ilişkili sağlık sorunları
◊ Şeker hastalığı
â—Š Hipertansiyon
◊ Kalp damar hastalığı
â—Š Polikistik over sendromu
◊ Alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığı (Yağlı karaciğer)
â—Š Uyku apnesi
KESÄ°P SAKLAYIN
Antioksidan orkestrasını takdimimdir!
Şef: Glutatyon Üyeler: Alfa lipoik asit, C vitamini, Koenzim Q10, E vitamini, selenyum, çinko, N-Asetil sistein, silimarin, kurkumin
GENÇ KAL GÜZEL OL
◊ Balık yağı
â—Š AkÅŸamsefası çiçeÄŸi yağı (EPO)         Â
◊ Çinko
â—Š Biyotin
â—Š B kompleks
â—Š Paba
â—Š Selenyum
◊ Grape seed (üzüm çekirdeği) ekstraktı
◊ Green tea (yeşil çay) ekstraktı
Â
Â
PaylaÅŸ