Paylaş
Ürologlar sağlığınız iyiyse bu korkunun gereksiz olduğu düşüncesinde. Ama siz yine de tedbirli olun. Çünkü özellikle kronik ve tekrarlayıcı sistiti olanlarda ayak ve bacakları ya da bel veya karnı üşütmek akut sistit ataklarına neden olabiliyor. Hatta evde terliksiz, çorapsız gezmek, yaz aylarında ıslak mayoları değiştirmeyi ihmal etmek bile nükse yol açabiliyor.
Kısacası Melis Alphan Kelebek’teki köşesinden Pınar Altuğ’u “havalar soğudu, ortalık buz kesti, böyle kısacık eteklerle dolaşmaya devam edersen sistit olursun” diye uyarmakta haklı.
Gelelim sistit probleminin diğer özelliklerine...
Sistit özellikle kadınlarda sık görülen bir idrar yolu enfeksiyonu. ıdrar torbasının herhangi bir nedenle iltihaplanması kadınlarda sık görülür. Her kadın ömrünün herhangi bir döneminde sistitle bir şekilde tanışır.
Aslında idrar böbrekten süzüldüğü zaman sterildir. Yani normal koşullarda mikrop barındırmaz. ıdrarın bu mikropsuzluk hali idrar yolunun çıkış noktasına kadar devam eder. Eğer genital bölgenin hijyenine dikkat edilir, o bölge yeteri kadar temiz tutulursa, sağlıklı birinin dışarıdan içeriye mikrobu sokması kolay bir şey değildir.
İdrar torbasının boşalmasına engel olan bir problem yoksa ya da idrar yolu ağzından içeriye herhangi bir mikrop şu veya bu şekilde sokulmamışsa öyle kolay kolay idrar yolu enfeksiyonuna yakalanmazsınız.
HAZIRLAYICI SEBEPLERE DİKKAT!
Kadınlar genital bölgedeki anatominin doğal sonucu olarak bu enfeksiyona erkeklere oranla daha eğilimli. Gebelik, rahim kaymaları ve urları, mesane taşları ya da başka sebeplerle meydana gelen idrar torbasının boşalma güçlükleri sistit ihtimalini artırır. Ayrıca genç kız ve kadınlarda korunmadan anal cinsel ilişkiye girmek, kontrolsüz diğer cinsel ilişkiler, korunmada kullanılan bazı yanlış malzemeler, vajinal enfeksiyonlar kısacası hijyenik kurallara dikkat etmemek de sistite yol açabilir. Hemen evlilik sonrasında ortaya çıkan balayı sistiti de yine kadınlarda sık görülen bir problemdir.
Özetle bilimsel bir dayanağı yok diye düşünmeyin. şehir efsanesi gibi de kabul etmeyin. Sistitten korunmak için ayak-bacak ve karın-bel bölgenizi üşütmeyin.
Sistit işaretleri
Sistitin en önemli işaretleri, sık ve ağrılı idrardır. Bazen ateş, karın ağrısı, iştahsızlık ve bulantı da olabilir. Ağır bir sistit hali söz konusuysa, tuvalet ziyaretleri oldukça sıktır. Hatta bazen bir işkence haline bile gelebilir. Mesanedeki enfeksiyonun yukarıya, böbreğe doğru yol alması, ana idrar kanalları ve böbreği de etkilemesi halinde üşüme, titreme ve ateş gibi daha ağır belirtiler ortaya çıkar.
Mikropsuz sistit olur mu?
Sistit her zaman mikroplarla meydana gelmez! Özellikle orta yaş ve sonrası kadınlarda sık görülen ve mikroplarla ilişkili olmayan özel bir sistit tipi daha var. Bu sistitlere “interstisyel sistit” deniyor. Nedeni bilinmiyor. En önemli işareti karnın alt bölgesindeki gerginlik ve ağrı olan bu sistitte sorunlar mesane doldukça artıyor, boşaltılınca azalıyor.
Mevsimsel alerjilerin, fiziksel veya duygusal streslerin, cinsel ilişkinin bu tip sistiti aktive ettiği biliniyor. Ayrıca kahve, çikolata, fazla miktarda meyve yenildiğinde de belirtiler tekrarlıyor ya da şiddetleniyor.
Bir süre sonra mesane ufalıyor, küçülüyor, idrara sık çıkma bir zorunluluk haline gelebiliyor. Kesin tanı için bir üroloji uzmanının denetiminden geçmek gerekiyor.
Paylaş