Paylaş
Kadınlarda ve yaşlılarda daha sık yaşanan bu sorun aslında herkeste, her yaşta görülebilir. Ayak şişmelerinin önemsenmesi gerekenleri de var, önemsiz olanları da, kolayca tedavi edilenleri de var, tedavide güçlük çekilenleri de.
Şişliğin en sık görüldüğü yer, ayak bileği ve ayak sırtı bölgesi oluyor. Eğer teşhis ve tedavi için herhangi bir girişim yapılmaz da ihmal edilirse şişlik yavaş yavaş bacaklara, dize kadar çıkabiliyor.
Şişliğin varlığını gösteren en basit işaret, ayakkabı giymenin giderek güçleşmesi oluyor. Şişliğe bazen ağrı, uyuşma, gerginlik, ayaklarda soğukluk ya da ısınma hissi de eşlik edebiliyor.
EN SIK GÖRÜLEN NEDENLER
Toplardamarlardaki genişlemeler ve varisler, ayak şişmesi nedenlerinin en önemlilerindendir. Genişleyen toplardamarların içindeki pıhtılar, daha da önemlisi bu pıhtılara eklenen enfeksiyonlar şişmeleri hızlandırabiliyor, şişliğe deride kızarıklık, gerginlik, şiddetli ağrı ve ısı artışı gibi sorunları da ekliyor.
Atardamarlardaki bozukluklar da seyrek olarak ödem nedeni olabiliyor ama sorun daha çok toplardamarlardaki genişleme ve keselenmelerden kaynaklanıyor.
Uzun süren yolculuklar -ayakların uzun süre sarkan durumunda kalması nedeniyle-, sürekli ayakta hareketsiz kalmalar, boyun bölgesi sıkı çoraplar sorunu ağırlaştırabiliyor.
Lenf sisteminde meydana gelen tıkanmalar da (lenf ödem) şişmelere yol açabiliyor. Bu bazen o kadar ileri noktalara varabiliyor ki böyle durumlarda “fil ayağı” tanımı kullanılıyor.
Ayak damarlarındaki şişme yalnızca toplayıcı sistemlerin yetersizliği ile de ilgili değil.
Mesela kalp yetmezliği yani kalbin pompa yeteneğinin bozulması da ayaklarda şişmeye yol açabiliyor ve ayak bileği bölgesindeki iki taraflı şişlikler gizli bir kalp yetmezliğinin ilk ve tek işareti olabiliyor.
DİĞER SEBEPLER
Böbrek ve karaciğer yetmezliklerinde de ayaklarda şişme önemli bir belirti. Her ikisinde de neden protein yapımının azalması ya da kaybının artması ile protein dengesinin bozulması. Yani “hipoproteinemi”.
Protein azalınca toplardamar sisteminin kanın sulu kısmını damar içinde tutması güçleşiyor, doku aralığına sızan vücut sıvısı ödeme yol açıyor.
Ayak şişmesinin ortopedik, romatolojik ya da nörolojik nedeni de var.
Ortopedik sebeplerin başında eklem ve çevresindeki dokuların zarar görmesi geliyor. Pek çok romatizmal hastalık ilk işaretini ayak şişmeleriyle veriyor. Ayrıca alerji de önemli bir faktör.
Herhangi bir nedenle meydana gelen her türlü alerjik hadise ayak şişmesine yol açabiliyor.
Ayrıca bu bölgedeki ciltte meydana gelen iltihabi paraziter enfeksiyonlar, mantar enfeksiyonları da şişme nedeni olabiliyor.
Şişmeler bazen de tiroid tembelliği ya da adet öncesinde yaşanan hormonal fırtınalarla ortaya çıkabiliyor. Aşırı tuzlu yemek, uzun süre hareketsiz kalmak gibi yanlışlar da sorunu tetikleyebiliyor.
Kısacası ayak şişmelerini etkileyen pek çok neden var. Zaten bu nedenle de sorunun nereden kaynaklandığını araştırmak için problemi mutlaka bir doktorla paylaşmak gerekiyor.
Paylaş