Aşırı kilo şeker hastalığına yol açıyor

Kilo fazlalığı ya da obezite sorununun sebep olduğu sağlık problemlerinin başında şeker hastalığı var.

Haberin Devamı

Göbek bölgesinde biriken yağlar özellikle 30’lu, 40’lı yaşlar sonrasında kanda şeker dengesini de bozuyor. Kilo sorunu ciddiyse (örneğin obezite derecesine varmışsa) şeker hastalığı, 30’lu 40’lı yaşları bile beklemiyor, çok daha erken yaşlarda da görülebiliyor. Zaten bu nedenle de obez çocuklar daha 15’ine girmeden 40’lı yaşların hastalığı olan Tip II diyabete yakalanabiliyor. Kısacası kilo sorununuz varsa şeker hastalığına yakalanma riskiniz normal kilolu kişilere oranla 4-5 kat fazla oluyor.
Bu fotoğrafın öbür yüzü de aynı ve yukarıdaki bilgiyi doğruluyor: Erişkin tipi şeker hastalarının neredeyse dörtte üçünden daha fazlasının kilo sorunu yaşadığı biliniyor. Hatta orta derecede kilo artışları bile -özellikle göbek bölgesinde yağ birikmişse- önemli sayılıyor. Bunlarda da şeker hastalığı görülme riski normal kilolu kişilere göre en az 30 misli artıyor.

Haberin Devamı

SEBEP: İNSÜLİN DİRENCİ

Fazla kilolu veya obezlerde şeker hastalığının daha kolay gelişmesinin nedeni ne? Neden göbek-karın bölgesi yağlanması ya da bel çevresinin genişlemesi diyabete sebep oluyor? Niçin bacaklarında ya da kalça-uyluk bölgesinde aşırı kilo biriktirenlerde kan-şeker dengesi bozulmazken göbek bölgesi yağlanmalarında bu denge altüst oluveriyor? Bu sorunun pek çok yanıtı var ama temel neden olarak “İNSÜLİN DİRENCİ” gösteriliyor.
Göbek karın bölgesi yağlanmaları insülin direncine, bu durum da kanda insülin hormonunun aşırı yüksekliği ve buna rağmen etki gösterememesine sebep oluyor. Pankreastan aşırı insülin salgılanmasına rağmen kandaki şeker insüline direnç nedeniyle hücrelere girip enerji olarak kullanılamıyor, yani kandaki şeker, kas ve yağ dokusu tarafından emilemiyor.
Sonuçta pankreas daha fazla insülin yaparak sorunu çözmeye, karaciğer şeker üretimini arttırmaya başlıyor ama bütün bunlar dengeyi daha da bozup kan şekerini biraz daha yükseltmekten başka bir işe yaramıyor. Neticede bir süre sonra pankreas yorulmaya ve kan şeker dengesini düzenleyecek kapasitesini de kaybetmeye başlıyor.
Eğer ailevi olarak şeker hastalığına eğiliminiz varsa, tansiyon yüksekliği, trigliserid fazlalığı, hiperürisemi veya HDL kolesterol düşüklüğü probleminiz söz konusuysa, karın-göbek-bel bölgesinde biriken yağların diyabet riskinizi arttıracağı aklınızda olsun.

Haberin Devamı

Şekeri zorla davet etmeyin!

BİR UYARI

Tip II Diyabet, Erişkin tipi diyabet, Orta yaş diyabeti olarak bilinen şeker hastalığı genellikle kırklı-ellili yaşlar ve sonrasında başlamakta, kilo fazlalığı sorunu olanlarla hareketsiz bir yaşam tarzını ısrarla sürdürenlerde daha sık görülmektedir. Eğer genetik mirasınızda Tip II diyabet varsa ve siz bu iki yanlışı yapmakta ısrarlı olursanız, orta yaşlara bile varmadan, yani 20’li 30’lu yaşlarda bile Tip II diyabet hastalığına yakalanabilirsiniz.

Çok yiyoruz

ÖNEMLİ

Neredeyse yüzyıldır, iki önemli yanlışı birlikte yapıyoruz: İhtiyacımızdan fazla yiyor, daha az hareket ediyoruz. Geleneksel tarımın endüstriyel tarıma dönüşmesi ile artan yiyecek ve içecekler ihtiyacımızdan daha fazla kalori tüketmemizin önemli bir nedenidir.
Bol miktarda yiyecek bulunması tabii ki kötü bir şey değil ama eğer yaktığınızdan daha fazla kalori alırsanız, metabolizmanızda bazı sorunlar meydana gelir. Gıda üretiminin endüstriyel hale gelmesi yani şeker, un ve yağ yüklü atıştırmalık besinlerin çoğalması, fast food kültürünün hızla yaygınlaşması da önemli bir sorundur.
Hazır yiyecek sektöründeki değişmeler, yiyecekleri elde etme ve hazırlamak için katlanılan zahmetleri azaltmıştır.
Marketlerin kapısında elinize tutuşturulan küçük araçlara istediğiniz kadar gıdayı - paranız ya da kredi kartınız varsa - doldurabiliyorsunuz.   Satın aldıklarınızı arabanıza taşımanıza bile gerek kalmıyor. Market görevlisi paketlerinizi siz yorulmadan arabanıza taşıyor.

Yazarın Tüm Yazıları