Bu yıl SAĞLIKLI YAŞAM yılı olacak! Wellness konsepti (Kendini daha iyi hisset, daha sağlıklı biri ol!) her alanda ön plana çıkacak.
Mutluluk ve huzur baş köşede yerini alacak. Neşe, coşku ve eğlence yaşamın her alanında kendine yer bulacak. Sağlıklı olmak kolaylaşacak! Sağlıklı yaşam gereksiz yasaklamalardan kurtulacak. 2005 yılı sağlığın büyüyüp yıldızlaştığı, hastalıkların küçülüp yalnızlaştığı keyifli bir yıl olacak. İşte sağlıkta 2005 yılına ilişkin belirtiler, trendler ve özlemler...
2005’İN 10 SAĞLIK TRENDİ
2005 sağlıklı ve formda yaşamın yılı olacak: Healthy Life (sağlıklı yaşam) yükselen yıldız olarak parlayacak! Lifestyle Medicine (yaşam biçimi tıbbı) bu yıl daha da yaygınlaşacak. Yaşam biçiminde yapılacak akılcı değişimlerin sağlığa olumlu etkileri daha iyi anlaşılacak!
Wellness Konsepti (Kendini daha iyi hisset, daha sağlıklı biri ol!) benimsenecek: Wellness bir yaşam tarzı olarak çok sık konuşulacak ve bu yıl daha çok yaygınlaşacak. 2005’te hayatın zevk veren yanlarına odaklanmak ön plana çıkacak. Hayat daha çok yaşanabilir ve daha çok haz odaklı olacak.
Akıl - ruh - beden işbirliğinde tam bir yoğunlaşma yaşanacak: Ruh sağlığı önem kazanacak! Ruhsal detoks yaygınlaşacak. Akıl - ruh ve bedenin işbirliği bu yıl çok tartışılacak.
Uyum tıbbı ile daha çok tanışılacak: İnsanı hayatın içinde algılayan yeni tıp uygulamaları 2005’de oldukçasıklaşacak. Masajdan, müzikten, kokudan, sevgiden, kısacası insana iyi gelen her şeyden tıp daha çok yararlanacak. Yaşamı kolaylaştıran, yasakçı değil yapıcı ve öğretici olan, kültürel ve yerel değerleri önemseyen bir tıp anlayışı benimsenecek.
Yardımcı tıp tekniklerinden daha çok faydalanılacak: Pilates, yoga, meditasyon, detoks, SPA ve aromaterapi gibi tamamlayıcı yöntemlerin yıldızı bu yıl iyice parlayacak. Özellikle medikal SPA kavramı 2005’de çok sık kullanılacak.
Besin destekleri ‘in’, vitaminler ‘out’ olacak: Besin destekler daha sık kullanılacak. Fonksiyonel besinler ön plana çıkacak. Alfa, lipolik asid, resveratrol, coenzym, Q-10 ve gulocosamine-chondroitin 2005’in yıldız adayları. Likopenin, proantosiyanidinlerin, pycnogenolün yıldızları parlamaya devam edecek. 2005’in yeni yıldız adayları ise lutein, zeoxanthine, yeşil çay polifenolleri ile folik asid.
Keten tohumu kaptanlık bandını bu yıl da taşıyacak: Besin destekleri içinde keten tohumunun yıldızı süratle yükseliyor. Sahip olduğu besinsel kalite ve güçlü posa yapısı yanında, zengin omega-3 içeriği dolu gövdesi keten tohumunun başarısındaki başlıca etkenler.
Anti-aging tıbbı bedenden çok yüzde yoğunlaşacak: Kozmetikler ‘out’, kozmofarmösatikler ‘in’ olacak. 2005 cilt yaşlanmasına dur diyen kırışıklıkları azaltıp yok eden yeni moleküllerin çıkış yılı olacak. ‘Better than Botox’ (Botox’tan daha iyi)2005’de rüya olmaktan çıkacak. Botox tahtını hızla kırışıklık giderici, yaşlılık lekelerini azaltıcı ‘gençlik pınarı’ bu yeni nesil ilaç etkili kremlere bırakacak. Oktapeptidler, pentapeptidler, GABA, alfalipoik asid, coenzym , Q-10 ve L-carnitin içeren kremlerin onlarcası tüketime sunuldu, yenileri sırada bekliyor!
Obezite ile savaşta bu yıl çok önemli adımlar atılacak: Obezite bir halk sağlığı sorunu olarak daha çok konuşulacak. Moda diyetler yine olacak, yine boş çıkacak. Diyet sözlüğü yerini ‘beslenme planı’, zayıflama ise ‘kilo yönetimi’ deyimine bırakacak!
Kanserle savaşta, özellikle kemoterapi alanında çok önemli gelişmeler yaşanacak: Genetik biliminde kanserle savaşta kullanılıcak yeni kavramlar oluşacak. Biyoteknolojik tıbbi ürünler ve ilaçlar, 2005’e damgalarını vuracak!
2005’İN DİYET TRENDLERİ
Glisemiks indeks kavramına uygun beslenme planları
İnsülin direncini önemseyen beslenme yaklaşımları
Northwoods diyeti: Popüler diyetlerin en yenisi, yenilerin en iyisi
Low carb ‘in’: Düşük karbonhidratlı ürünler
Low fat ‘out’: Düşük yağlı ürünler
Low carb - Low fat ürünler: Mükemmel!
Akdeniz füzyonu: Yerel mutfakların Akdeniz tarzı mutfak ile yapılandırılması.
4. Kaslarınız için: Protein tozu katkılı çikolatalar ve içecekler
YENİ YIL İÇİN UYGULANABİLİR SAĞLIK HEDEFLERİ
3 Beden kitle endeksinizi 27’nin altında, 22’nin üstünde, bel çevresini kadınsanız 85, erkekseniz 95 cm ve altında tutun!
3 HDL kolesterolünüzü 55’ten yukarıda, LDL kolesterolünüzü 100’den aşağıda, kan şekerinizi açlıkta 95-105 aralığında, trigliseridinizi 100’den, ürikasidinizi 4’ten, Hemoglabin A1 c’s, 5.5’dqn, Hemosisteini 10’dan daha aşağı değerlerde sürdürün!
3 Kan basıncınız 130/80 mm hg’dan daha düşük değerlerde olsun!
3 Kolonoskipi, prostat ultranografis, eforlu EKG, mamografi, kemik yoğunluğu ölçümü gibi orta yaş testleri ile tanışın!
3 Hormonal ve metabolik yapılanmanıza bir göz atın. Cinsel hayatınızı ciddiye alın!
3 Daha kaliteli bir uyku, daha az stres daha güçlü bir ruhsal motivasyon için doktorunuzla konuşun!
BUNLARI YAPIN!
3 Egzersiz kapasitenizi artırın
3Sigara, alkol ve tuzu azaltın
3Kilonuzu kontrol edin
3Kan basıncını, kolesterol ve kan şekerini iyi izleyin
3Aile mirasınızı öğrenin
3 Beslenmenize önem verin
3 Uykunuzu düzenleyin
3 Stresinizi kontrol altına alın
3 Düzenli sağlık kontrollerini ihmal etmeyin
BUNLARI DEĞİŞTİRİN!
3 Yüksek kan şekeri
3Artmış LDL kolesterol
3Azalmış HDL kolesterol
3Trigliserid fazlalığı
3Ürik asit yüksekliği
3Hipertansiyon
3Aktivite azlığı
3Fazla kiloluluk veya şişmanlık
3Sigara kullanımı
3Alkol tüketimi
3Uyku sorunları
3Stres - hiddet - endişe - korku
3Homosistein fazlalığı
3Lipoprotein A yüksekliği
3Depresyon / anksiyete
NASIL YAŞIYORLAR?
ARSEN GÜRZAP (Oyuncu)
Yaşımı söylemek istemiyorum. Boyum 1.66 m, kilom 60. Unu ev halkı olarak uzun süredir hayatımızdan çıkardık. Son 20 yıldır katı yağ kullanmıyorum, süzme zeytinyağı kullanıyorum. Kızartmadan uzak dururum. Izgara et, balık ve tavuk tüketiyorum. Bol bol salata yeme alışkanlığım vardır. Belki bu bir eksiklik ama şeker kullanmam, unlu tatlı hiç yemem, sütlü tatlı arada bir dışarda olduğumda yerim. Öğünlerim normalde düzenlidir ama son bir yıldır biraz düzensiz. Ben yine de midemi bir kraker veya salatayla da olsa boş bırakmamaya çalışıyorum. Sabah bir kafeinsiz kahve içiyorum, günde en az bir de Türk kahvesi içerim. Alkolle ilişkim sosyal içicilik seviyesinde. Maalesef çok mücadele vermeme rağmen sigarayı bir türlü bırakamadım. Günlük olarak vitamin takviyesi alıyorum. Üçlü bir antioksidan tabletin yanı sıra, Omega 6, Omega 3 ve C vitamini. Uykum çok düzenli değil, saat 12’de çekimden gelince yarım saat sonra uyuyamıyorsunuz, bu yüzden genelde az uykuyla yaşamak zorunda kalıyorum. Spor yapmayı çok istiyorum ama vaktim kalmıyor. Hem oyuncu hem de yönetmenlik yapıyorum. Reji yaparken oturmadan çalışıyorum, çekim yaparken de ‘Oturayım da bir dinleneyim’ deme şansınız yok. O yüzden tiyatro sonrası kilo verirsiniz. Ailede bu güne kadar üç kanser vakası görüldü. Düzenli olarak tansiyon ilacı kullanıyorum.
PROF. MÜFTÜOĞLU’NUN YORUMU
Sevgili Arsen Gürzap’ın beslenme alışkanlıkları birkaç istisna dışında oldukça iyi. Atıştırma olarak ara öğünlerde krakerleri bırakıp meyveye yönelmesini, öğün atlamamaya daha çok dikkat etmesini öneriyorum. Antioksidan desteği alması iyi bir karar. Omega-3 desteğini kalp damar hastalığı riski veya trigliserid yüksekliği, HDL kolesterol düşüklüğü gibi sorunları varsa kullanmalıdır. Omega-6 yağ asitlerini de biz daha çok saç, tırnak, cilt desteği olarak öneriyoruz. Uyku zamanının geç saatlere kalması sanat hayatının doğal bir zorunluluğu olduğu için Sayın Arsen Gürzap’a bu konuda birşey söyleme hakkım olmadığını düşünüyorum. Sayın Gürzap’a sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir 2005 diliyorum. Bu arada okuyucularımın ortak bir dileğini de iletmek isterim. Sevgili gelini Esma’ya biraz daha anlayışlı davranabilir mi?