Düştepe Oyun Müzesi müftülüğün değil çocuklarındır

İstanbul'un Anadolu yakasındaki en güzel yerlerden biri Düştepe Oyun Müzesi. Adı gibi, düşlerle dolu... Çocukların düşleriyle!

Haberin Devamı

Düştepe Oyun Müzesi 19 Mayıs 2015 tarihinde açıldı. Müzede, ünlü şair ve müzecimiz Sunay Akın'ın çok büyük emeği ve katkıları var. Müzeyi şu anda yazar Orhan Bahtiyar yönetiyor. Müzede birbirinden güzel eserler, oyun alanları ve çocuklar için faaliyetler yer alıyor. Çocukların her gün oyunlar oynadığı bu müzede her şey muhteşemdi. Ta ki, belediyenin sessiz sedasız verdiği bir karara kadar!

Müzede on yıldır Sunay Akın tarafından toplanan, dünyanın çeşitli ülkelerinden koleksiyonerlerden toplanmış iki bine yakın eser bulunuyor. Üstelik bu eserler öylesine nadir bulunan eserler ki, zarar gelirse bir daha yenisini bulmak ve yerine koymak mümkün olmayacak! Çünkü Düştepe Oyun Müzesi müftülüğe tahsis edildi ve boşaltılması isteniyor.

Haberin Devamı

Bugün dünyamızın içinde birer karadelik gibi türeyen, insan ve para yutan AVM'lerin pıtrak gibi çoğaldığı, aileleri böldüğü, çocukların oyun alanlarını yok ettiği bu ortamda bir düş yeri gibidir Düştepe Oyun Müzesi! Teknolojinin ve tüketim kültürünün esiri olmuş günümüz insanını, bu depresyon halinden çıkartıp insan olduğunu hatırlatan bir yer. Bu güzel düş yeri, sadece bir müze değil! Faaliyet binasında yapılan atölye çalışmaları ile aynı zamanda ailenin tüm fertlerinin birlikte kaliteli zaman geçirebileceği, dünyada oyun temasının etrafında sinema, tiyatro, masal, hayal kahramanları, süper kahramanlar, radyo ve çizgi romanları toplayabilen ilk ve tek müze.

Sunay Akın, "Eserlerin anlatıldığı oyun müzesini oratadan kaldırmak karanlığa ve cehalete hizmettir. Çocuk hakları konusunda herkes burada sorumluluk sahibi. İstanbul’daki herkesi çocuk haklarını korumaya davet ediyorum. İBB bu yanlışı düzeltsin” diyor. Haksız mı? Bakın başka neler diyor: “Ataşehir’de kurduğum Düştepe Oyun Müzesi, Mimar Sinan Parkı’ndadır. Müftülük bir binada hizmet verebilir ama çocuklar odaya kapatılamaz! Parktaki üç barakadan ikisi oyun müzesinin, biri müftülüğün. Müftülük daha geniş bir binaya taşınabilir. Park çocukların oyun alanıdır! Yeni Mimar Sinan’lar yetişsin istiyorsak, çocuklar için kurulan Mimar Sinan Parkı’ndaki Düştepe Oyun Müzesi’ne sahip çıkmalı, korumalıyız! Oyun oynadığı her gün çocuğun bayramıdır.”

Haberin Devamı

Orhan Bahtiyar ise durum ile ilgili olarak “Yakın dönemde Büyükşehir Belediyesi sessiz sedasız bölgenin planını değiştirerek parkı müftülük alanı ilan etti. Müftülüğün şu an bulunduğu bina daha önce Ataşehir Belediyesi tarafından müftülüğe verilmişti. Büyükşehir Belediyesi’nin plan değişikliği sonucu resmi olarak müzeyi boşaltmamız için 15 günümüz olduğunu belirten bir belge aldık. Ataşehir Belediyesi yürütmeyi durdurma için gereken başvuruları yaptı. Zamanlama da 15 günlük sürenin tam bayrama denk gelmesi ve tahliyenin sessiz sedasız yapılması üzerine ayarlanmış belli ki. Burada sorulması gereken tek bir soru var. Çocuklar için düzenlenmiş bir parkın içinde müftülük mü olmalı yoksa oyun müzesi mi? Müftülük her yerde olabilir. Ama çocuk temalı bir müze için en uygun yer bir parktır” diyor.

Haberin Devamı

Bu büyük olay toplumda yaygınlaştıktan ve ağır tepkiler gelmeye başladıktan sonra, konuyu Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de duymuş ve bunun üzerine Sunay Akın'ı arayarak, "Bu konu bilgimiz dışındadır. Camilere çocuklar için oyun alanı koyarken, böyle bir şeyi kabul etmem mümkün değildir. Gerekirse müftülük bodrum katında çalışır, oyun müzesi çocuklara hizmet etmeye devam eder. Ataşehir müftülüğünün böyle bir talebi varsa, pazartesi ilk işim o talebi geri çektirmektir" açıklaması yapmış.


Düştepe Oyun Müzesi çocuklarındır, ilktir ve tektir. Müftülük kendisine başka bir yer bulsun.

Yazarın Tüm Yazıları