Paylaş
Psikiyatrist Yrd. Doç. Dr. Adnan Çoban ile konuştuk.
Çocuklar neden depresyona girer?
Depresyon, bir tür ruhsal çöküntüdür ve genellikle şehirde yaşayan çocuklarda görülür. Sosyal kısıtlılık, oyundan mahrumiyet, aile içi huzursuzluklar, ümitsizlik, mükemmeliyetçilik, kendini yetersiz görme, beğenilmeme ve ana-babadan yoksunluk çocuklarda depresyon riskini artırıyor. Ayrıca anne veya babanın depresyonda olması çocuğun da depresyona girmesine sebep olabiliyor. Tıpkı yetişkinlerdeki gibi aşırı stresli durumlar çocukları çok etkiliyor ve depresyona sebep oluyor.
Bir çocuğun depresyona girdiğini nasıl anlarız?
Yeme alışkanlıklarında değişme, uyku problemleri, kolayca ağlama, mutsuz görünme, değersiz hissetme, duygu dalgalanmaları gibi değişimler depresyon belirtileridir. Durdurulması güç öfke veya ağlama nöbetleri geçirebilirler. Baş ağrısı, karın ağrısı, mide bulantısı gibi bedensel tepkiler ortaya çıkar. Odaklanamama sorunları, okuldan soğuma, arkadaşlıklarda sorunlar baş gösterir.
Çocuklarda depresyonun görülme sıklığı nedir peki?
Depresyon okul öncesi çocuklarda pek görülmez. Okul çağındaki çocuklarla ve ergen çocuklarda görülme sıklığı daha yüksektir. Yaş ilerledikçe sorunlar artar ve çocuklar bu sorunlarla başa çıkmakta zorlandıkça depresyona girme oranı artar. Depresyon yaşının 8’e düşmesi, çocukların sorunlarında büyük bir artma olduğunu gösterir.
Depresyona giren çocuğa nasıl yaklaşmak gerekir?
Çocuğa karşı hassas yaklaşılmalı ve mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır. Çocuklara ilaç verilmesi tehlikeli olabilir, bu nedenle aileler ağrı kesici, sakinleştirici gibi ilaçları, doktor bilgisi olmadan kesinlikle çocuğa vermemelidir. Psikoterapiler çocukluk depresyonunda son derece etkili olmaktadır. Eğer çocuk depresyon belirtileri gösteriyorsa, bir uzmandan yardım alınarak malı ve çocuğun bu sorundan kurtulması için atılacak ilk adımdır.
Paylaş