Çocuklar sağlıklı beslenmeyi mutfakta öğreniyor

Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli ve İngiltere’de bankacılık yapan Engin Şenel bir araya geldi, dünyada ilk kez uygulanan ‘çocuklar mutfakta’ projesini hayata geçirdi. Orijinal adıyla ‘Super Kids in the Kitchen’ projesi bu yılın Nisan ayında Londra’da başladı. Daha sonra da anayurduna, Türkiye’ye geldi. İkili ile bir araya geldik, amacı 5-11 yas grubu çocuklarının sağlıklı beslenme konusundaki tutum ve davranışlarını değiştirmek olan projeyi konuştuk.

Haberin Devamı

Projenin fikri nasıl çıktı?

Taylan Kümeli: Bundan 10 yıl önce Kanada’da çocukların aldığı beslenme eğitiminin onlarda bir davranış değişikliği yarattığını görünce çok etkilendim. Bizim ülkemizde de olabilir mi, diye düşünürken Engin Şenel ile bir araya geldik ve ‘Super Kids in the Kitchen’ projesini hayata geçirdik. Ancak projeyi İngiltere’de başlattık. Daha sonra da ülkemize getirdik.

Çocuklar sağlıklı beslenmeyi mutfakta öğreniyor

Nasıl oldu bu?

Engin Şenel: Ben uzun zamandır İngiltere’de yaşıyorum. Taylan Hanım projeden söz edince Londra’da başlayalım, dedik. Çünkü sadece Türkiye’deki insanlar değil, yurt dışında da bir sürü insan yanlış besleniyor. Bunu Türkiye ile sınırlandırmamak lazım. Dünyada da bir önlem alınmalı.

Haberin Devamı

Taylan Kümeli: Bugün baktığımızda Türkiye’de yavaş yavaş yanlış beslenmenin sonuçlarını obezitenin artışıyla çok net görüyoruz. Bu nedenle Türkiye’de olması kaçınılmazdı projenin.

Çocuklar ne öğreniyorlar burada?

Taylan Kümeli: Öncelikle şu bilinmeli ki, bizim kaynağımız her zaman bilim. Bilimsel bakış açısını çocuklara kazandırırken onların bilimi algılama normlarından yararlanıyoruz. O norm da drama! Hedef kitlemiz ise 5-11 yaş aralığı. Bunu da kendi içinde ikiye ayırıyoruz: 5-8 ve 8-11 yaş grubu. Bu yaş gruplarına göre beş haftalık zaman dilimleri oluşturduk ve bir müfredat geliştirdik. Bu müfredata göre ise beş haftayı ikişer saatlere böldük ve bütün besin gruplarını, suyu, yağları, beslenme piramidini çocukların algılayabileceği sisteme indirgedik. Bunun içine kendi kültürümüzü de katarak çocuklara tek tek besinleri anlatıyoruz. En az dört kişi, en fazla on kişiden oluşan gruplarla yapıyoruz bunu. Çocuklar önce tahılları görsel olarak öğreniyorlar, daha sonra da özel hazırladığımız drama oyunlarını oynuyorlar. Örneğin çok güzel tahıl kapları var, onlarla şarkı söylüyorlar, dans ediyorlar. Sonra tüm dünyanın kabul ettiği doğru beslenme normlarının ve besin gruplarının gösterildiği sisteme tahılları keserek yapıştırıyorlar. Tahılları böyle öğretiyoruz daha sonra süt grubuna geçiyoruz. Süt grubundaki her şeyi görüyor çocuk. Peynir nedir? Yoğurt nedir? Mozzarella nedir? Bunların arasındaki farklar nelerdir? Tam beş besin grubunu tüm boyutlarıyla öğretiyoruz. Ancak bunu drama ile yapıyoruz. Çünkü çocuklara bir şey öğretebilmek için tek bir zaman diliminde birkaç tane yöntem kullanıp içine hep dramayı katmak lazım. Mesela meyveleri öğretirken “Hangi meyve olmak istersiniz? Hangi sebze olmak istersiniz?” gibi sorular soruyoruz. Bunun yüzlerce detayı var ve oyun oynayarak beslenmeyi hayatlarına geçiriyorlar. Çocuklar görerek, eğlenerek ve paylaşarak öğreniyor.

Haberin Devamı

Çocuklar sağlıklı beslenmeyi mutfakta öğreniyor

Peki, ya anneler ve babalar için eğitim yok mu?

Engin Şenel: İlk başta yoktu, ama eğitimleri yapıp da çocuklardan olumlu geri dönüşler aldıkça anne babalar da talep etmeye başladı. Biz de eğitimlere anne babaları da dâhil etmeye karar verdik. Ebeveyn eğitimlerinin Türkiye’de çok verimli olduğunu gördük. Böylece çocuklar için İngiltere’de başlayıp Türkiye’ye getirdiğimiz projeyi bu kez Türkiye’den alıp İngiltere’ye götürmeye karar verdik. Çok kısa zaman içinde de gerçekleştireceğiz.

Projeyi yaygınlaştırmak gibi düşünceleriniz var mı?

Taylan Kümeli: Okullara da şirketlere de yaymak istiyoruz. En önemli kısmı okullar ve şu an görüştüğümüz okullar da var.

Haberin Devamı

Engin Şenel: Ayrıca resmi kurumlarla da projeyi paylaşmak istiyoruz. Örneğin ben bu projeyi İngiltere’de sağlık bakanlığına anlattım, çok güzel geri dönüşler aldım. Meselâ bakanlıktan “Hayatımızda ilk defa birinin sudan bahsettiğini görüyoruz bravo size!” dedi. Çocuklar yeterince su tüketmeleri gerektiklerini bilmiyor.

Eğitimlere katılmak isteyenler size nasıl ulaşacak?

Taylan Kümeli: Bize www.superkidsinthekitchen.com internet sitemizden ve sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirler.

Çocuklar sağlıklı beslenmeyi mutfakta öğreniyor

SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN 5 NEDEN

• Sağlıklı beslenmek çocuğu gelecekteki hastalıklara karşı korur.
• Çocukların derslerindeki ve sosyal hayattaki başarılarını olumlu etkiler.
• Günlük performansını arttırır.
• Doğru büyüyüp gelişmesini sağlar.
• Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Haberin Devamı

OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARININ ODALARI NE RENK OLMALI?

HADİ ANNE GİDELİM

İBS Anne Bebek ve Çocuk Fuarı’nda buluşalım

Türkiye’nin en büyük anne-çocuk fuarı başladı. Yarın Uzman Diyetisyen Zeynep Köse Çapay ile birlikte LC Waikiki standında “En sağlıklı ek gıda nasıl hazırlanır?” konusunu konuşacağız. Herkesi bekleriz.

Yer: İstanbul-Kongre Merkezi Harbiye
Tarih: Bugün/Yarın
Saat: 11.30
Fiyat: Fuar girişi 20 TL
Tel: (0216) 414 20 15

Çocuklar sağlıklı beslenmeyi mutfakta öğreniyor

Picasso ile kübik bir gün

Çocuklar Picasso’nun resimlerinde neden kübik formlar kullandığını öğrenecek ve sonra da kendi kübik resimlerini yapacaklar.

Yer: İstanbul-Oyuncak Müzesi
Tarih: Yarın
Saat: 11.00
Fiyat: 40 TL
Tel: (0216) 359 45 50

Haberin Devamı

Çocuklar sağlıklı beslenmeyi mutfakta öğreniyor

Resim atölyesi

Ressam Kamer Batıoğlu 6-12 yaş aralığındaki çocuklarla resim atölyesi düzenliyor. Baskı resim, sulu boya ve ip baskı gibi çalışmaların yapılacağı atölyeden sonra mini bir sergi yapılacak.

Yer: İstanbul-Trump Towers
Tarih: Bugün
Saat: 15.30
Fiyat: Ücretsiz
Tel: (0212) 348 78 67

Çocuklar sağlıklı beslenmeyi mutfakta öğreniyor

Pepee ile sevmek zamanı

Çocukların sevgilisi Pepee, yepyeni gösterisi olan ‘Sevmek Zamanı’ ile sahnede.

Yer: Zonguldak-Çaycuma Kültür ve Sanat Merkezi
Tarih: Bugün
Saat: 14.00/17.30
Fiyat: 28,50 TL
Tel: (0372) 600 01 33

Çocuklar sağlıklı beslenmeyi mutfakta öğreniyor

Ali Baba’nın çiftliği

Bu oyunda çocuklar çiftlik hayvanlarını tanıyacak, doğanın, yardımlaşmanın, hayvan sevgisinin değerini öğrenecek.

Yer: Gaziantep-Onat Kutlar Sahnesi
Tarih: Yarın
Saat: 12.00/14.00/16.00
Fiyat: 18 TL
Tel: (0342) 221 20 54

Çocuklar sağlıklı beslenmeyi mutfakta öğreniyor

HAFTANIN KİTABI

Tüm dünyada milyonlarca çocuğun okuduğu haylaz kedi Dombili’nin maceraları bir seri halinde yayımlandı. Bu kitaplar okul öncesi dönem çocuklarının çok hoşuna gidecek.

Yayınevi: Hep Kitap
Yazar: Judith Kerr
Tür: Öykü
Sayfa: 40
Fiyat: 22 TL

Çocuklar sağlıklı beslenmeyi mutfakta öğreniyor

Yazarın Tüm Yazıları